ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ο αγώνας συνεχίζεται!
Καταδικάζοντας το ξεπούλημα της ΕΓΣΣΕ από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, το ΠΑΜΕ καλεί σε αγώνα για την υπογραφή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων
Κυριακή 28 Μάη 2000

Πολύ πριν καταγγελθεί η Εθνική Συλλογική Σύμβαση, το ΠΑΜΕ κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση για διεκδίκηση, μια πρόταση που δεν είχε να κάνει μόνο με τις αυξήσεις, αλλά και με μια σειρά ακόμη ζητήματα, που στο επίκεντρό τους είχαν και έχουν, την προστασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, τη στήριξη των ανέργων και την αποτελεσματική προφύλαξη των εργασιακών σχέσεων, του 8ωρου και όλων των άλλων δικαιωμάτων που σήμερα θίγονται πολύπλευρα.

Η πρόταση του ΠΑΜΕ στοιχειοθετεί μια ουσιαστική αντεπίθεση στην επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα των εργαζομένων από τις αξιώσεις των εργοδοτών και την αντεργατική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, καθοδηγούμενη από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα στελέχη της ΔΑΣ στην ΓΣΕΕ που στηρίζουν το ΠΑΜΕ παρακολούθησαν τις διαπραγματεύσεις και κατάγγειλαν έγκαιρα την τακτική ξεπουλήματος της σύμβασης, αποκαλύπτοντας στους εργαζόμενους όλο το στημένο «παιχνίδι». Ωστόσο, μέχρι και την τελευταία στιγμή, στην ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, που έγινε πριν την τελευταία διαπραγματευτική συνάντηση, προσπάθησαν να πείσουν την πλειοψηφία να επιλέξει μια άλλη στάση και να αντιπαρατεθεί στις αξιώσεις του ΣΕΒ και τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης.

Η βασική πρόταση του ΠΑΜΕ είναι ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τους ανέργους. Γενναίες αυξήσεις των συντάξεων, ιδιαίτερα των χαμηλότερων. Δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία. Να σταματήσει η χώρα μας να είναι προκεχωρημένο φυλάκιο των ιμπεριαλιστών. Κατώτερο μεροκάματο 10.000 δραχμών, κατώτερο μισθό 250.000 δραχμών, με τη λογική ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να αναπληρώσουν μέρος των μεγάλων απωλειών που είχαν τα προηγούμενα χρόνια, να καρπωθούν τμήμα της εξαιρετικής κερδοφορίας των επιχειρήσεων που επιτεύχθηκε χάρη σ' αυτούς και να ικανοποιήσουν κύριες ανάγκες τους.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επέλεξε τελικά αυξήσεις «πείνας» και υποθήκευση των αναγκών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην αύξηση των υπερκερδών του κεφαλαίου, μέσα από τη «διατηρησιμότητα» στη μετα-ΟΝΕ περίοδο.

«Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ξεπούλησε για μια ακόμα φορά την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας», τόνιζε χαρακτηριστικά η Γραμματεία του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της, μετά την υπογραφή της σύμβασης, προσθέτοντας ότι η πλειοψηφία: «Αποδέχτηκε όλες τις προτάσεις των εργοδοτών για να διασφαλιστεί η περίφημη "εργασιακή ειρήνη" που απαιτούν τα αφεντικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους για τους εργαζόμενους, άνεργους, νέους και όλους όσοι πλήττονται από αυτή την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική, την ίδια στιγμή που οι εργοδότες θησαυρίζουν, την ίδια στιγμή που το κεφάλαιο στην Ελλάδα είναι το δεύτερο σε κερδοφορία μετά τις ΗΠΑ, οι κυβερνητικοί υπάλληλοι της ΓΣΕΕ να συμφωνούν σε μεροκάματο 5.350 καθαρό και μισθό 115.212 το μήνα. Με αυτά τα χρήματα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που πληρώνονται με βάση την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα πρέπει να ζήσουν. Με αυτή την απαράδεκτη συμφωνία επιχειρούν να προδιαγράψουν και την κατάληξη των κλαδικών συμβάσεων, που αυτή την περίοδο είναι ανοιχτές».

Επίσης, το ΠΑΜΕ στην ίδια ανακοίνωση τόνιζε: «Καταγγέλλει και καταδικάζει το ξεπούλημα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια και ανέχεια εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Η πρόταση του ΠΑΜΕ για 10 χιλιάδες δρχ. κατώτατο μεροκάματο και 250 χιλιάδες δρχ. κατώτατο μισθό παραμένει και σήμερα στόχος και διεκδίκηση από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Τα σωματεία, οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, που απορρίπτουν τη σύμβαση ντροπής, έχουν χρέος να πάρουν την υπόθεση της υπογραφής ικανοποιητικών κλαδικών συμβάσεων στα χέρια τους. Ο συμβιβασμός και η υποταγή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ στις κυβερνητικές - εργοδοτικές επιταγές αναδείχνουν την ανάγκη για μια άλλη πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος. Μια πορεία αγώνα, ανυπακοής και αντίστασης απέναντι στο κεφάλαιο, την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση».