«ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΙ
Συλλογικοί φορείς απορρίπτουν το νομοσχέδιο
Σάββατο 11 Ιούνη 2005

Motion Team

Από τις κινητοποιήσεις των φοιτητών τη βδομάδα που πέρασε
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις από διάφορους φορείς, για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την «αξιολόγηση» των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Ο Σύλλογος Παρασκευαστών (ΕΤΕΠ) του Πανεπιστημίου Αθήνας απορρίπτει το σχέδιο νόμου, αφού εξηγεί αναλυτικά τις δραματικές συνέπειες που θα έχει για την ανώτατη εκπαίδευση, την κατηγοριοποίηση, την ώθηση των ιδρυμάτων να αντλούν πόρους από την αγορά, τις αντιδημοκρατικές δομές που θα αναπτυχθούν μέσα στα ιδρύματα, αλλά και την υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων για τους φοιτητές και τους αποφοίτους. Ενάντια στην «αξιολόγηση» τάχτηκε και ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης, στη βάση του σκεπτικού, που αναπτύσσουν οι πρόσφατες αποφάσεις της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ).

Στη συνεδρίασή της, την Τρίτη 7/6, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθήνας συζήτησε επίσης για το νομοσχέδιο της «αξιολόγησης», παρουσία πολλών φοιτητών που τοποθετήθηκαν και μετέφεραν τον παλμό των δυναμικών κινητοποιήσεών τους ενάντια στην «αξιολόγηση» και τη «διά βίου αμάθεια». Η απόφαση της Συγκλήτου ήταν απορριπτική για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, στη βάση της εισήγησης του πρύτανη Γ. Μπαμπινιώτη, που έχει ταχτεί υπέρ της «αξιολόγησης», αλλά αφού πρώτα χρηματοδοτηθούν επαρκώς τα ιδρύματα και αφού υπάρχει εγγύηση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι θα αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της «αξιολόγησης», στην κατεύθυνση της καταπολέμησης των ελλείψεων των δημοσίων πανεπιστημίων. Ανάλογη απόφαση πήραν η Γενική Συνέλευση της Ιατρικής Αθήνας και ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο.