ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και επιθέσεις
Σάββατο 11 Ιούνη 2005

Associated Press

Από χτυπήματα της ιρακινής αντίστασης στη Βασόρα και στη Χαλιντίγια
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των μεγαλύτερων σουνιτικών οργανώσεων και παρατάξεων και της κυβέρνησης Τζαφάρι προκειμένου να βρεθεί εξισορροπητική λύση στο θέμα της σουνιτικής εκπροσώπησης στην επιτροπή εκπόνησης του νέου συντάγματος. Η παρέμβαση του Κούρδου «Προέδρου» Ταλαμπανί, ο οποίος υποσχέθηκε αύξηση των σουνιτικών θέσεων σε 25 και δικαίωμα ψήφου, έδωσε θετική ώθηση, αλλά, μέχρι χτες τουλάχιστον, δεν είχε καταληχθεί κάποια επίσημη συμφωνία.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται και οι αντικατοχικές επιθέσεις. Οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι, αργά το βράδυ της Πέμπτης, από έκρηξη βόμβας κατά τη διάρκεια «επιχειρήσεων» κοντά στην πόλη Χαλιντίγια, στην επαρχία αλ Ανμπάρ, σκοτώθηκαν 5 πεζοναύτες. Επίσης, άλλος 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε «εκτός μάχης» (υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες) κοντά στην πόλη Τουζ Χουρμάτου, ενώ από επίθεση ανταρτών σε αυτοκινητοπομπή στο Μπαϊτζί τραυματίστηκαν 4 συνάδελφοί του. Στο Ντουτζάιλ από επίθεση με παγιδευμένη μοτοσικλέτα σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί στρατιώτες, ενώ στο Μπάλαντ σε συγκρούσεις με αντάρτες σκοτώθηκε άλλος 1 συνάδελφός τους και τραυματίστηκαν 2.

Στο Κιρκούκ, ένοπλοι δολοφόνησαν τον διοικητή και τον υποδιοικητή της τοπικής μονάδας κατά της διαφθοράς, ενώ στη Βασόρα, στο νότο, δολοφονήθηκε από αγνώστους ο πρόεδρος της εκεί αστυνομικής ακαδημίας μέσα στο αυτοκίνητό του. Στο Σοργκάτ σκοτώθηκαν 3 αντάρτες προσπαθώντας να τοποθετήσουν βόμβα.


Associated Press

Στην περίμετρο της πόλης Κάιμ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, εντοπίστηκαν, σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες, συνολικά 21 σοροί. Τα θύματα είχαν τα χέρια τους δεμένα, φορούσαν πολιτικά ρούχα και είχαν εκτελεστεί στην πλειοψηφία τους με όπλο, ενώ δύο είχαν αποκεφαλιστεί. Οι ιρακινές αρχές δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσουν αν οι σοροί συνδέονται με τους 22 αστυνομικούς που, όπως ανακοινώθηκε πριν από 2 ημέρες, απήχθησαν έξω από το στρατόπεδό τους στη συγκεκριμένη πόλη.

Τόσο το Κάιμ όσο και οι γειτονικές πόλεις βρέθηκαν στο επίκεντρο σαρωτικής εκκαθαριστικής επιχείρησης, πριν από μερικές εβδομάδες, από τις κατοχικές δυνάμεις. Από την πλευρά της, η οργάνωση που αυτοαποκαλείται παρακλάδι της «αλ Κάιντα» στο Ιράκ υποστηρίζει ότι κρατά ομήρους 36 Ιρακινούς αστυνομικούς και απειλεί να τους εκτελέσει, αν δεν απελευθερωθούν, άμεσα, όλες οι γυναίκες που κρατούνται στις κατοχικές φυλακές.

Τέλος, χτες, από το Δουβλίνο, έκκληση για την άνευ όρων απελευθέρωση της Γαλλίδας δημοσιογράφου, Φλοράνς Ομπενά, της εφημερίδας «Liberation» και του οδηγού της, που κρατούνται εδώ και 5 μήνες, απηύθυνε ο σεΐκ Χουσεΐν Χαλαούα, Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Φάτουα και την Ερευνα. Ο Χαλαούα, που είναι μία από τις πλέον σεβαστές μουσουλμανικές προσωπικότητες, τόνισε ότι καμία απαγωγή δε συνάδει με το Ισλάμ.