Τα δικομματικά...
Σάββατο 11 Ιούνη 2005

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΤΕ, μήπως, τη χτεσινή πρώτη μέρα της συζήτησης στη Βουλή, επί της πρότασης ανανέωσης της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση; Εάν όχι, δεν πειράζει. Δε χάσατε και τίποτε σοβαρό.

Εδώ, που τα λέμε, αν αφαιρέσεις την αποχώρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, με την ταυτόχρονη καταγγελία του δικομματικού θεάτρου της υποκρισίας, η χτεσινή συζήτηση δεν παρουσίασε το παραμικρό ενδιαφέρον. Ούτε καν κάποιες στιγμές τεχνητής όξυνσης και έντασης. Ισως, να τις έχουν αφήσει για την τρίτη και τελευταία μέρα της συζήτησης.

Οι κυβερνώντες ισχυρίστηκαν ότι πορεύονται και διαχειρίζονται τα πράγματα πολύ καλά, ιδιαίτερα, όταν συγκριθούν τα πεπραγμένα τους με την προηγούμενη πορεία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Οι του ΠΑΣΟΚ αντέτειναν ότι όλα όσα κακά υπάρχουν σήμερα στη χώρα οφείλονται στους σημερινούς κυβερνώντες, ενώ τα πράγματα πήγαιναν πολύ καλά, όταν κυβερνούσαν οι ίδιοι.

Οι πρώτοι κατηγόρησαν τους δεύτερους για ανικανότητα, ανευθυνότητα, ασυνεννοησία και έλλειψη συντονισμού, κακοδιαχείριση, κομματισμό, ρουσφετολογία, κλπ. Τις ίδιες ακριβώς κατηγορίες απηύθυναν και οι δεύτεροι στους πρώτους.

Ούτε οι μεν, ούτε οι δε, είπαν το παραμικρό, για την πολιτική της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, τις αποκρατικοποιήσεις και τα ξεπουλήματα, τις αντιλαϊκές και αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές, τις κάθε λογής «απελευθερώσεις», τους «νόμους της αγοράς», την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, κλπ., κλπ.

Και, βέβαια, δεν άρθρωσαν ούτε λέξη, για την πλουτοκρατία της χώρας, τους τραπεζίτες, βιομήχανους, εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες, τα προκλητικά προνόμια, τα τεράστια και συνεχώς αυξανόμενα υπερκέρδη τους.

Και μόνον αυτό το τελευταίο, όμως, είναι αρκετό, για να βγάλει ο κάθε εργαζόμενος και άνθρωπος του μόχθου τα συμπεράσματά του. Οσο η πλουτοκρατία θα στρογγυλοκάθεται στα πλούτη της και θα μετράει τα νέα κέρδη της, οι συνθήκες ζωής και δουλιάς του λαού θα πηγαίνουν απ' το κακό στο χειρότερο.



Παπαγεωργίου Βασίλης