ΑΛEKA ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Λαϊκή μομφή και στα δυο κόμματα»

Η παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σάββατο 11 Ιούνη 2005

ICON

«Λαϊκή μομφή και στα δυο κόμματα», με τη φράση αυτή χΤες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απέδωσε το στίγμα της θέσης του Κόμματος κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, ανακοινώνοντας παράλληλα την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος για αποχώρηση από τη διαδικασία. «Αποχωρούμε και επανερχόμαστε δριμύτεροι από τη Δευτέρα», σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα αναφερόμενη στους αγώνες των εργαζομένων και επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ο λαός με την πίεση βγάζει λίγα. Εχει αξία αν τη μετατρέψει σε ενέργεια για ρήξη και ανατροπή αυτής της πολιτικής»!

«Σήμερα κατ' εξαίρεση από αυτό το βήμα δε θα αφιερώσουμε τον χρόνο στο να αναδείξουμε τα προβλήματα του ελληνικού λαού», σημείωσε ξεκινώντας την παρέμβασή της εξηγώντας ότι «δεν το κάνουμε αυτό γιατί δεν έχει καμία αξία η σημερινή συνεδρίαση» αφού «δε θέλουμε αυτή η συζήτηση να γίνει μια γιρλάντα στη διακόσμηση μιας διαδικασίας που εμείς τη χαρακτηρίσαμε ως θέατρο». Μάλιστα η Αλ. Παπαρήγα στάθηκε ιδιαίτερα στον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος για μια τέτοια αντιπαράθεση ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα. Δεν υπάρχουν ουσιαστικές διάφορες» μια και «τα προγράμματα των δυο κομμάτων είναι ταυτόσημα». Οπως είπε «είναι αντιπαράθεση για το ποιο θα είναι το πολιτικό προσωπικό του κράτους» και «αυτή η αντιπαράθεση, με αυτό τον τρόπο, υπηρετεί κάτι πολύ βαθύτερο και αυτό είναι το επικίνδυνο: Να κρατήσουν τον ελληνικό λαό σε μια ελεγχόμενη στα δικά τους μέτρα αντιπαράθεση».


Eurokinissi

Σχολιάζοντας και τον τρόπο της συζήτησης, η Αλ. Παπαρήγα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αυτό που θα κριθεί σήμερα είναι το ποιος είχε την καλύτερη ατάκα και ποιος κόλλησε τον άλλον στη γωνία. Τα προβλήματα των εργαζομένων είναι έξω από αυτή τη συζήτηση».

Επικίνδυνη η υποκριτική στη Βουλή

Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε συνολικά στην ταυτοποίηση των θέσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από το 1981 και μετά σημειώνοντας πως πλέον «οι διαφορές που υπάρχουν έχουν σχέση με το τι πίεση βάζουν οι εργαζόμενοι καθώς και με τις αντιθέσεις στην ίδια την καπιταλιστική οικονομία». Ενδεικτικά επισήμανε πως «κρατικοποιήσεις κάνατε και τα δυο κόμματα μετά το 1974 και απαλλάξατε την πλουτοκρατία απ' τα χρέη» ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στην περίπτωση της ιδιωτικοποίησης της ΑΓΕΤ - Ηρακλής την οποία αποδέχτηκε στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ και στους αντιασφαλιστικούς νόμους, που ξεκίνησαν με τον νόμο Σιούφα και συνεχίστηκαν με τον νόμο του Δ. Ρέππα, ως υπουργού του ΠΑΣΟΚ. «Η υποκριτική στο θέατρο είναι μεγάλο πλεονέκτημα» όμως «η υποκριτική στη Βουλή, το να προσπαθήσουν τα δυο κόμματα να ταυτιστούν με τα λαϊκά συμφέροντα είναι επικίνδυνο πράγμα», σχολίασε χαρακτηριστικά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Μάλιστα πρόσθεσε ότι οι όποιες αντιθέσεις ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν αφορούν την ουσία της πολιτικής τους. «Οι διαφορές έχουν να κάνουν και με τη χρονική στιγμή. Είναι η συγκεκριμένη φάση που βρίσκεται η οικονομία, η ελληνική καπιταλιστική οικονομία».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφερόμενη συγκεκριμένα στην υπόθεση του συνεργάτη του Πρ. Παυλόπουλου, Θ. Χούπη, σχολίασε ότι «υπάρχει βεβαίως ηθικό ζήτημα» λέγοντας όμως παράλληλα ότι «χάθηκε η ουσία» αφού «κρύψατε ότι υπάρχουν εταιρίες ενοικίασης εργαζομένων» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δουλέμπορος είναι είτε λέγεται Χούπης, είτε όχι».

Για την τακτική που ακολουθεί σήμερα η ΝΔ, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι «παλιότερα δεν μπορούσε να προσαρμοστεί σε ορισμένους τακτικισμούς» όμως «τώρα η ΝΔ εκσυγχρονίζεται αλλά η πολιτική της είναι βαθιά ταξική». Ειδικά για την τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η Αλ. Παπαρήγα σχολίασε ότι «μου έκανε εντύπωση που ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι ταξική η πολιτική της ΝΔ», θυμίζοντας προηγούμενη συζήτηση πολιτικών αρχηγών στη Βουλή όπου «είπατε ότι η κοινωνία χωρίζεται στους δραστήριους και στους μη δραστήριους» και ότι «η αντίληψη για την ταξικότητα της κοινωνίας είναι παρωχημένη». Μάλιστα δήλωσε ότι αμφότερα τα δυο «μεγάλα» κόμματα αποκαλούν «παρωχημένο το να διεκδικείς» ενώ «το σύγχρονο είναι οι παραχωρήσεις και ότι πλήττει τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Ολοκληρώνοντας η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι «αυτά που λένε και τα δυο κόμματα για ρήξεις, μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμούς» απλά «μεγαλώνουν το χάσμα αυτού που πραγματικά ανήκει στο λαό και αυτού που θα μπορούσε και θα έπρεπε να απολαμβάνει» με βάση και τους κόπους του για την παραγωγή του πλούτου. Πρόσθεσε επίσης ότι «και τα δυο κόμματα κάνουν αντιπαράθεση μεταξύ τους η οποία αφήνει απ' έξω όλη την ουσία» τονίζοντας ότι αυτό που «μας ενδιαφέρει είναι οι εργαζόμενοι να μην μπουν ανάμεσά τους και να λένε ποιο είναι το λιγότερο κακό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινείστε στην ίδια ρότα παρά τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές (2018-12-18 00:00:00.0)
Εφιάλτης ο δεύτερος «Καποδίστριας» για Παιδεία και Υγεία (2007-07-11 00:00:00.0)
«Πολιτικός πολιτισμός» των χούλιγκαν (2006-04-06 00:00:00.0)
Η αποδυνάμωση της ΕΕ ανοίγει την πόρτα για ένα καλύτερο μέλλον (2003-03-13 00:00:00.0)
Ερωτήσεις εφ' όλης της ύλης δέχτηκε η Αλ. Παπαρήγα (2000-09-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-04-29 00:00:00.0)