Αντιλαϊκή επίθεση στο όνομα της δήθεν «σωτηρίας»
Κυριακή 28 Μάη 2000

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε τακτά διαστήματα, βγαίνουν δημόσια κάποιοι, που κυκλοφορούν με το μανδύα του «σωτήρα» και - αφού δηλώνουν «ανήσυχοι» για την κακή πορεία της ελληνικής οικονομίας - στη συνέχεια, προτείνουν διάφορα μέτρα, που, υποτίθεται, «θα λύσουν», υπαρκτά, μικρά και μεγάλα προβλήματα. Και ανάμεσα σ' αυτούς που κυκλοφορούν με το μανδύα του «σωτήρα», είναι η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς επίσης και οι διάφοροι φορείς εξυπηρέτησης των συμφερόντων του ντόπιου (ΣΕΒ, ΕΒΕΑ, ΙΟΒΕ, κλπ.) και ξένου κεφαλαίου (Ευρωπαϊκή Ενωση, ΟΟΣΑ, ΔΝΤ κλπ.).

Ολοι αυτοί οι «σωτήρες» αξιοποιούν συστηματικά και με μικροπαραλλαγές την ίδια επιχειρηματολογία, την ίδια γλώσσα - ορολογία. Και, φυσικά, προτείνουν τις ίδιες - κοινές και στερεότυπες - λύσεις, που επεξεργάζονται και παράγονται από τα στρατηγεία προπαγάνδισης των θέσεων των πολυεθνικών.

Αυτή την περίοδο, οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι «σωτήρες» καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εκπλήρωση μέτρων και πολιτικών - που αποκαλούν με τον όρο «διαρθρωτικές αλλαγές» - για τη μείωση του δημόσιου χρέους και τη «σωτηρία» του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Με τον αέρα του «παντογνώστη», οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι «σωτήρες» συνιστούν στην κυβέρνηση να επιδιώξει τη μείωση του δημόσιου χρέους, με 3 συγκεκριμένα μέτρα:

Πρώτον, τη «συρρίκνωση του δημόσιου τομέα», με γενναία περικοπή στις «πρωτογενείς δαπάνες», αναπόσπαστο τμήμα των οποίων αποτελούν οι δαπάνες του κράτους για μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις.

Δεύτερον, την εντατικοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων, με την εκποίηση και νέων πακέτων μετοχών του ΟΤΕ και άλλων κρατικών επιχειρήσεων, που, ήδη, έχουν αρχίσει να ιδιωτικοποιούνται και την έναρξη ιδιωτικοποίησης επιχειρήσεων, που εξακολουθούν να ελέγχονται 100% από το κράτος (ΔΕΗ, Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, κλπ.).

Τρίτον, την «αναθεώρηση του συστήματος υπολογισμού και καταβολής των συντάξεων και μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος», που, στην ουσία, σημαίνει πλήρη ανατροπή των κοινωνικοασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων.

Αυτό το ίδιο τρίπτυχο μέτρων - που το ξαναδιατύπωσε προχτές η ηγεσία του ΣΕΒ στην ετήσια συνέλευση των μεγαλοβιομηχάνων - αποτελεί και «συνταγή» του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών. Του λόγου το αληθές, επιβεβαιώνει το προχτεσινό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ). Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ, μας πληροφορεί πως η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε έκθεσή της για την Ελλάδα με τίτλο «Δημόσια οικονομικά στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση - 2000»:

Τέλος, το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, με την τελευταία έκθεση της Επιτροπής της ΕΕ, δυσφορεί για το γεγονός ότι η μείωση του δημόσιου χρέους σαν ποσοστό του ΑΕΠ είναι σαφώς βραδύτερη από ό,τι θα προέβλεπε μια επιτυχής δημοσιονομική πολιτική. Και σαν «καλός γιατρός» που ανησυχεί για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την τελευταία έκθεσή της (που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σαν «ιατρική συνταγή») αναφέρει πως είναι ...«ανάγκη αναθεώρησης του συστήματος των συντάξεων και μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος», προειδοποιώντας πως, «αν δεν υπάρξει αναμόρφωση, τότε η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα θα επιδεινωθεί»!

Με απλά λόγια, με τη νέα έκθεσή του, το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, όπως και ο ΣΕΒ στην πρόσφατη συνέλευσή του, εμφανίζονται σε ρόλο «σωτήρα», που μοιράζουν νέες συνταγές για τη ...σωτηρία της ελληνικής οικονομίας και τη ...βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων. Εκείνο, βέβαια, που κανείς τους δε λέει είναι το αν εφαρμοστούν οι συγκεκριμένες αντιλαϊκές επιλογές ...σωτηρίας, ποιος θα σώσει τους εργαζόμενους και τον τόπο από τους σωτήρες...


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ