ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ
Ολα για το κέρδος
Τετάρτη 15 Ιούνη 2005

Sportidea

Ο χαμός του Φοέ σημάδεψε την προηγούμενη διοργάνωση
Η αυλαία του 7ου Κυπέλλου Συνομοσπονδιών «ανοίγει» σήμερα με τις αναμετρήσεις του πρώτου ομίλου, Αργεντινής - Τυνησίας (19.00, ΝΕΤ) στην Κολωνία, και Γερμανίας - Αυστραλίας (22.00, ΝΕΤ) στη Φρανκφούρτη. Πρόκειται για ένα τουρνουά που «φυσικά» έγινε με σκοπό το κέρδος. Η FIFA θέλησε να εκμεταλλευτεί άλλο ένα «κενό» διάστημα, ώστε να δημιουργήσει επιπλέον πηγές εσόδων. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος των κερδών, αρκεί να παραθέσουμε πόσα θα πάρουν οι συμμετέχοντες. Ο νικητής θα εισπράξει 2.275 εκατομμύρια ευρώ, ο φιναλίστ 1.940, ο τρίτος 1.700, ο τέταρτος 1.420, ενώ οι συμμετέχοντες που δε θα περάσουν στην ημιτελική φάση θα λάβουν από 853.000 ευρώ ο καθένας...

Οι τρεις πρώτες διοργανώσεις (1992, '95, '97) έγιναν στη Σαουδική Αραβία. Εκτοτε καθιερώθηκε η διεξαγωγή της κάθε δύο χρόνια και την έχουν φιλοξενήσει το Μεξικό (1999), οι Ιαπωνία/Κορέα (2001) και η Γαλλία (2003). Το τελευταίο αυτό τουρνουά σκιάστηκε από το θάνατο του Καμερουνέζου Μαρκ Βιβιέν Φοέ, στον ημιτελικό με την Κολομβία.

Το 7ο Κύπελλο Συνομοσπονδιών φιλοξενείται στη Γερμανία. Πλην της οικοδέσποινας συμμετέχουν: η παγκόσμια πρωταθλήτρια (Βραζιλία), η πρωταθλήτρια Ευρώπης (Ελλάδα), η κάτοχος του Κόπα Αφρικα (Τυνησία), η φιναλίστ του Κόπα Αμέρικα Αργεντινή (γιατί το κατέκτησε η Βραζιλία), η πρωταθλήτρια Ασίας (Ιαπωνία), η πρωταθλήτρια Κεντρικής Αμερικής (Μεξικό), η πρωταθλήτρια Ωκεανίας (Αυστραλία). Οι ομάδες χωρίστηκαν σε δύο ομίλους. Τον Α' απαρτίζουν οι Γερμανία, Αργεντινή, Αυστραλία, Τυνησία και το Β' οι Βραζιλία, Ελλάδα, Ιαπωνία, Μεξικό.

Το τουρνουά είναι πεδίο δοκιμών και για την Παγκόσμια Συνομοσπονδία, αφού θα διαπιστώσει τα αποτελέσματα κάποιων νέων κατευθυντήριων οδηγιών της προς τους διαιτητές, αναφορικά με το οφ σάιντ και τομείς πειθαρχικού ελέγχου. Πιο συγκεκριμένα ένας παίκτης θεωρείται πως επηρεάζει τη φάση όταν ακουμπά την μπάλα μετά από πάσα συμπαίκτη του. Θεωρείται πως επηρεάζει τη φάση όταν εμποδίζει τον αντίπαλο να έρθει σε επαφή με την μπάλα κρύβοντάς του το οπτικό πεδίο ή κάνει μια κίνηση ή χειρονομία που σύμφωνα με την κρίση του διαιτητή αποσπά την προσοχή αντιπάλου. Αποκτά πλεονέκτημα βρισκόμενος σε θέση οφσάιντ όταν έρχεται σε επαφή με την μπάλα αφού αυτή έχει προσκρούσει στο δοκάρι είτε σε αντίπαλο. Επίσης οι διαιτητές καλούνται να είναι πιο αυστηροί στον πειθαρχικό έλεγχο όσον αφορά στις ηθελημένες καθυστερήσεις που κάνουν οι παίκτες όταν μετά από ένα φάουλ κλοτσούν την μπάλα μακριά ή καθυστερούν την επαναφορά της στον αγωνιστικό χώρο.