ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
«Να βάλουμε εμπόδια στην κυρίαρχη πολιτική»

Κάλεσμα για αντίσταση ενάντια στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και μέσω των τοπικών εκλογών, απηύθυναν χτες ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Σ. Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του Κόμματος

Πέμπτη 16 Ιούνη 2005

Motion Team

«Οσοι θέλουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, που έχει αγωγό και μοχλό την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρέπει να χρησιμοποιήσουν και τις τοπικές εκλογές, για την ανάδειξη εκείνων των δυνάμεων, που θα προβάλλουν αντίσταση, θα διεκδικούν φιλολαϊκές λύσεις και θα συμβάλλουν στην οργάνωση του λαού, θα ενισχύουν τους αγώνες του κατά των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια που υποστηρίζει το ΚΚΕ και οι συνεργαζόμενοί του».

Αυτό το κάλεσμα απηύθυναν σε όλους όσοι αντιστέκονται στην υποταγή και στη μοιρολατρία, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Αχτίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με θέμα τις εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις θέσεις του ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στο παράδειγμα του Δήμου Θεσσαλονίκης, που έχει μετατραπεί σε πρόσφορο πεδίο για την εφαρμογή των πολιτικών επιλογών, που καθιστούν την Αυτοδιοίκηση φορομπήχτη και φορέα αντεργατικών κατευθύνσεων, ο Σάκης Βαρδαλής παρουσίασε ενδεικτικά ορισμένα στοιχεία που το αποδεικνύουν:

Σε ό,τι αφορά την πολιτική του Δήμου στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων έχει εκφραστεί: Με την απαξίωση των δημοτικών υπηρεσιών και, ταυτόχρονα, την παραχώρηση όλο και μεγαλύτερου μέρους των έργων στους εργολάβους. Με την «αξιοποίηση» 20 οικοπέδων του Δήμου, τα οποία δίνονται με αντιπαροχή σε εργολάβους για να γίνουν μπετόν. Με την κατασκευή των μεγάλων έργων με τη μέθοδο της συγχρηματοδότησης. Και, φυσικά, αυτή η πολιτική υλοποιείται με τη στήριξη των δημοτικών παρατάξεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

«Μοναδική φωνή αντίστασης αποτελεί η Δημοτική Παράταξη "Θεσσαλονίκη Τώρα"», που στηρίχτηκε από το ΚΚΕ, πρόσθεσε ο Σ. Βαρδαλής. Και κατέληξε σημειώνοντας: «Η δράση της, παρά τις όποιες αδυναμίες της, μπορεί να αποτελέσει τη βάση, ώστε μέσα από τη διεύρυνση των συνεργασιών, να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις, ώστε να ενισχυθούν οι δυνάμεις που θα βάζουν εμπόδια στην κυρίαρχη πολιτική, με την αντίσταση, την οργάνωση του λαού, την απειθαρχία».

Στο ζήτημα των συνεργασιών ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, στάθηκε, μεταξύ άλλων, ο Σπύρος Χαλβατζής και παρουσίασε ορισμένα από τα κριτήρια που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. «Κάποιοι μας λένε: Αυτός είναι καλός άνθρωπος. Θέλει να συνεργαστούμε», είπε και πρόσθεσε: «Να συζητήσουμε μαζί του. Γιατί υπάρχουν, με τη γενική έννοια, πολλοί καλοί άνθρωποι. Αλλά ας δούμε, πού έδειξε αυτήν του την ιδιότητα; Εχουμε την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Εχουμε την ιδιωτικοποίηση των πάντων στην ΤΑ. Εχουμε τις αποδιαρθρώσεις των εργασιακών σχέσεων. Εχουμε αφαίρεση κοινωνικών κατακτήσεων. Εχουμε εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών, της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτός ο άνθρωπος ποια στάση κράτησε;».

Και πρόσθεσε: «Υπήρξαν κινητοποιήσεις, υπήρξαν αγώνες, υπήρξε και υπάρχει δράση του εργατικού κινήματος, στην πρώτη γραμμή το ΠΑΜΕ. Υπήρξε δράση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Αυτός ο φίλος μας, αυτός ο καλός άνθρωπος, πώς στάθηκε;» «Το κύριο», κατέληξε ο Σπ. Χαλβατζής, «είναι η στάση, η συμπεριφορά του, η δράση του. Εάν είναι μαχητής ενάντια στην πολιτική των αναδιαρθρώσεων. Εάν συμμετέχει στη δράση ενάντια στον πόλεμο, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των Αμερικάνων και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών».