ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΑΣΥ
Πιο μαζικά, πιο δυνατά για τους νέους αγώνες!

Θετικός ο απολογισμός δράσης, ένταση της πάλης , ανασυγκρότηση της Πανελλαδικής Γραμματείας

Παρασκευή 17 Ιούνη 2005

Αποψη από την πρόσφατη κινητοποίηση της ΠΑΣΥ, με αφορμή το γιορτασμό του Κιλελέρ
Με τη συμμετοχή στελεχών του συνεπούς αγωνιστικού αγροτικού κινήματος από πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας, πραγματοποιήθηκε, χτες, στη Λάρισα, η πανελλαδική σύσκεψη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, στην οποία έγινε απολογισμός της δράσης, προγραμματισμός για το επόμενο διάστημα και ανασυγκρότηση της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ.

Και από την εισήγηση που παρουσίασε ο Β. Μπούτας και από τις ομιλίες άλλων στελεχών στη σύσκεψη, εκτιμήθηκε ότι στα 4,5 χρόνια ύπαρξης και δράσης της η ΠΑΣΥ έχει να παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα, βοηθώντας το ριζοσπαστικό αγροτικό κίνημα να κάνει σημαντικά αγωνιστικά βήματα. Ταυτόχρονα, όμως, τονίστηκε ότι τα πιο δύσκολα είναι από δω και πέρα και χρειάζεται ποσοτική και, προπάντων, ποιοτική αναβάθμιση της δράσης της ΠΑΣΥ, ούτως ώστε να προωθηθούν πιο αποφασιστικά και πιο αποτελεσματικά οι στόχοι του συνεπούς αγροτικού κινήματος.

Πρώτιστο καθήκον - επισημάνθηκε - είναι η αναζωογόνηση και η ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος και ο συντονισμός του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς με τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης, για την απόκρουση της γενικευμένης και ολομέτωπης αντιλαϊκής επίθεσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην προοπτική αλλαγής των συσχετισμών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.

Οι 4 άξονες

Υπογραμμίστηκε, δε, ότι η αγωνιστική δράση πρέπει να συνδυάζεται με την προβολή και εκλαΐκευση των θέσεων και των προτάσεων της ΠΑΣΥ για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, που στηρίζονται σε 4 βασικούς άξονες:

Πρώτον: Ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής σύμφωνα με τις δυνατότητες της χώρας μας και τις ανάγκες του λαού μας.

Δεύτερον: Συγκρότηση παραγωγικών συνεταιρισμών για την παραγωγική ανάπτυξη και για να κρατηθούν στο χωράφι οι μικρομεσαίοι παραγωγοί.

Τρίτον: Δημόσιος τομέας που θα παίζει παραγωγικό και αναπτυξιακό ρόλο, βοηθώντας τους αγρότες να εξασφαλίσουν αγροτικό εισόδημα, με το οποίο θα μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να συνεχίσουν την απασχόλησή τους στην αγροτική οικονομία.

Τέταρτον: Αναβάθμιση της ζωής στο χωριό με τη διασφάλιση δημόσιας δωρεάν Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, καλής σύνταξης, δυνατότητας πρόσβασης στην πολιτιστική δημιουργία, στον αθλητισμό κλπ.

Υπάρχουν δυνατότητες

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες το ριζοσπαστικό αγροτικό κίνημα να παίξει κυρίαρχο ρόλο, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η όξυνση των αγροτικών προβλημάτων και τα εμπόδια που θέτουν οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων και η υπονομευτική δράση αγροτοσυνδικαλιστών που εκφράζουν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών.

Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε να ενταθεί η προσπάθεια για την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου - ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή της Αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ - και προγραμματίζονται συσκέψεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σιτηρά, το βαμβάκι, η σταφίδα, καθώς και η κτηνοτροφία.