ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προς συμφωνία σιίτες - σουνίτες
Παρασκευή 17 Ιούνη 2005

Associated Press

Από τις συγκρούσεις στο Ραμάντι
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Προς επίλυση φαίνεται ότι βαίνει το ζήτημα της σύνθεσης της επιτροπής που θα εκπονήσει το νέο σύνταγμα της χώρας. Μετά από αλλεπάλληλες επαφές και συζητήσεις, η σιιτική πλευρά φαίνεται να αποδέχτηκε τη συμμετοχή, με δικαίωμα ψήφου, στην 55μελή επιτροπή 15 σουνιτών, και την παρουσία, υπό συμβουλευτική μορφή, άλλων 10 σουνιτών εκπροσώπων. Πηγές προσκείμενες στις μεγαλύτερες σουνιτικές πολιτικές οργανώσεις εκτιμούσαν ότι η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή και θα αρχίσουν, κανονικά, οι εργασίες της επιτροπής. Απομένει, βέβαια, να επιβεβαιωθούν επισήμως οι πληροφορίες αυτές.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντικατοχικές επιθέσεις. Στο Ραμάντι, από εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου και πυροδοτήθηκε την ώρα που περνούσε αμερικανικό όχημα, σκοτώθηκαν 5 Αμερικανοί πεζοναύτες. Στο κέντρο της πόλης σημειώθηκαν μικροσυγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και αστυνομικών που προσπάθησαν να τους εμποδίσουν από το να καταλάβουν το κεντρικό τέμενος της πόλης. Τελικά, το τέμενος καταλήφθηκε από τους αντάρτες, που απέτρεψαν, με τον τρόπο αυτό, συνάντηση που είχε προγραμματιστεί ανάμεσα σε εκπροσώπους τοπικών φορέων και φυλών με στόχο να εκλεγεί επιτροπή που θα έχει σειρά επαφών με τις κατοχικές δυνάμεις.

Στη Βαγδάτη, στα περίχωρα, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε αστυνομικό φυλάκιο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 6 Ιρακινοί στρατιώτες και να τραυματιστούν 25. Στη Μοσούλη, ένοπλοι σκότωσαν έναν δικαστή και το σωματοφύλακά του. Στην ίδια πόλη, φέρεται, σύμφωνα με ανακοίνωση των κατοχικών δυνάμεων, να συνελήφθη και ο Μουχάμαντ Χαλίφ Σάικερ, που θεωρείται από τον αμερικανικό στρατό στενός συνεργάτης του Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, λεγόμενου ηγέτη της τοπικής «αλ Κάιντα».

Τέλος, χτες, επιβεβαιώθηκε ότι στις 24 του τρέχοντος μηνός θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο ο «πρωθυπουργός» του Ιράκ, Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι. Χτες, επίσης, έφθασε στο Παρίσι ο Χουσεΐν αλ Σααντί, ο οδηγός της Γαλλίδας δημοσιογράφου Φλοράνς Ομπενά της εφημερίδας «Liberation», ο οποίος κρατούνταν επίσης όμηρος επί 157 ημέρες και απελευθερώθηκε μαζί της το περασμένο Σάββατο.