«ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ»
Υπόθεση όλων ο αγώνας

Την ανάγκη για συντονισμένη, ταξική δράση των εργαζομένων του ομίλου αναδεικνύουν οι αντεργατικές εξελίξεις στον όμιλο

Σάββατο 18 Ιούνη 2005

Χτες στη Νάουσα, σήμερα στον Εβρο και την Κομοτηνή. Η αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας αφορά όλους τους εργαζόμενους
Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να έχει την αυταπάτη ότι μπορεί να γλιτώσει από τη νέα αντεργατική επίθεση που εξαπέλυσε ο Λαναράς για να εξασφαλίσει την κερδοφορία του. Οι καμπάνες δε χτυπούν μόνο για τους εργαζόμενους των «Κλωστηρίων Ναούσης» στη Νάουσα, αλλά και για τους συναδέλφους τους στο εργοστάσιο των Κλωστηρίων στον Εβρο (πρώην «ΟΤΤΟ Εβρος»). Τώρα η επίθεση κλιμακώνεται με χτύπημα και σε βάρος των εργαζομένων στο εργοστάσιο της «FANCO» στη Ροδόπη. Γι' αυτό η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι συνολική και συντονισμένη.

Σ' αυτή την κατεύθυνση παλεύει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ). Αυτό το κάλεσμα μετέφερε ο Θύμιος Ευθυμίου, μέλος της διοίκησης της ΟΕΚΙΔΕ, και προς τους εργαζόμενους της «ΟΤΤΟ Εβρος», αλλά και προς τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου της «FANCO», παρά τη χτεσινή προσπάθεια της εργοδοσίας στην Κομοτηνή να εμποδίσει την επικοινωνία μαζί τους και να ενισχύσει το κλίμα τρομοκρατίας στο χώρο δουλιάς.

Πρόσφατα ο Ομιλος «Κλωστήρια Νάουσας» ανακοίνωσε την απόφασή του να μειώσει κατά 30% το προσωπικό που απασχολεί στα εργοστάσιά του σε Νάουσα, Θεσσαλονίκη και Εβρο. Δηλαδή, αποφάσισε να πετάξει περίπου 250 εργαζόμενους στο δρόμο. Και ενώ τα σχέδιά του για μείωση προσωπικού τα έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό στους εργαζόμενους της Νάουσας, μόλις προχτές ανακοίνωσε και στους εργαζόμενους του Εβρου - από το ΠΑΣΧΑ ουσιαστικά δε δουλεύουν λόγω έλλειψης πρώτης ύλης - πως θα πάρουν το δρόμο για την ανεργία τουλάχιστον 35 από αυτούς. Τη σειρά τους περιμένουν και οι συνάδελφοί τους στο εργοστάσιο των Κλωστηρίων στη Θεσσαλονίκη (πρώην Δούδος).

Χτες έγινε γνωστό ότι μείωση προσωπικού σχεδιάζει και στο εργοστάσιο της «FANCO» στη Ροδόπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη βδομάδα θα ανακοινώσει η εταιρία και επίσημα το κλείσιμο 2 τμημάτων.

Οι 250 απολύσεις που ετοιμάζεται να εξαπολύσει ο Λαναράς με τις πλάτες της κυβέρνησης, εντάσσονται στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψαν οι κλωστοϋφαντουργικές εταιρίες του Ομίλου ΚΛΩΝΑΤΕΞ τον Αύγουστο του 2004 προκειμένου να εισπράξουν χρηματοδότηση 23 εκατ. ευρώ από τις 5 χρηματοδότριες τράπεζες (ΕΘΝΙΚΗ, ΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΑΓΡΟΤΙΚΗ, ALPHA BANK και EUROBANK).

Αυτή η νέα αντεργατική επίθεση του Λαναρά γίνεται με τις πλάτες της κυβέρνησης η οποία μάλιστα διά του αρμόδιου υφυπουργού Απασχόλησης κ. Γιακουμάτου καλεί τους εργαζόμενους να την αποδεχτούν. Το ίσο από κοντά κρατά και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος.

Κόντρα σ' αυτή τη συντονισμένη επίθεση, στέκονται οι εργαζόμενοι. Στη Νάουσα ετοιμάζουν νέα απεργιακή κινητοποίηση στο τέλος Ιούνη, και στον Εβρο, μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν προχτές, τώρα συζητούν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.

«ΚΟΜΟΤΕΞ ΑΕ»

Στο στόχαστρο βρίσκονται σταθερά και οι εργαζόμενοι της «ΚΟΜΟΤΕΞ ΑΕ» στην Ξάνθη. Επιχείρηση ομίλου εταιριών γερμανικών συμφερόντων που δραστηριοποιείται και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων (Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία, κλπ.). Μέσα στα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι της «ΚΟΜΟΤΕΞ» μειώθηκαν από τους 550 στους 117. Μόλις τα περασμένα Χριστούγεννα η εργοδοσία έδιωξε 17 εργάτες εξαναγκάζοντάς τους σε οικειοθελή αποχώρηση. Οι εργάτες που απέμειναν, καθημερινά πιέζονται να αποδεχτούν μείωση των αποδοχών τους με μείωση των ημερών εργασίας. Τώρα η εργοδοσία τους ζητά να πάρουν 4 βδομάδες καλοκαιρινή άδεια και να πληρωθούν για τις 3, αφού ήδη έχουν πάρει μία βδομάδα άδεια και το Πάσχα.