Στην απεργία με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια και να μετατρέψουν την απεργία στις 24 Ιούνη σε βήμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής και των συνδικαλιστικών εκφραστών της, καλεί τους εργαζόμενους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο

Σάββατο 18 Ιούνη 2005

Την ερχόμενη Παρασκευή 24 Ιούνη, μέρα πανελλαδικής απεργίας, οι εργαζόμενοι όλης της χώρας κατεβαίνουν στους δρόμους με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Παίρνουν την υπόθεση της απεργίας στα δικά τους χέρια. Οργανώνουν την επιτυχία της στους τόπους δουλιάς με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες τους. Με τη συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις του Πανεργατικού Μετώπου, στέλνουν μήνυμα καταδίκης συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων που στηρίζουν τις στρατηγικές αντεργατικές επιλογές της ΕΕ. Με όπλο την ταξική ενότητα των εργαζομένων και στη βάση των πραγματικών της συμφερόντων, η εργατική τάξη καταδικάζει την προσπάθεια της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να εκφυλίσει τους αγώνες και να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους στη λογική της συναίνεσης.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις και τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με ανακοίνωση της Εκτελεστικής του Γραμματείας τονίζει τα εξής:

«Το ΠΑΜΕ στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ πρότεινε και επέμεινε για κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Πανεργατικής Απεργίας για τις 29 Ιούνη, με στόχο να ενώνεται ο αγώνας όλων των εργατών και των υπαλλήλων και να ενισχύεται η κοινή δράση μ' ένα περιεχόμενο που να αναδείχνει τις σύγχρονες ανάγκες για την εργατική οικογένεια. Είναι η δεύτερη φορά του ίδιου μήνα που η πρότασή μας απορρίφθηκε.

Η απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για απεργία στις 24 Ιούνη, λόγω του πλαισίου αιτημάτων που περιορίζεται στην επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στα ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά και λόγω των στενών χρονικών ορίων προετοιμασίας έχει τον κίνδυνο του εκφυλισμού.

Πολύ περισσότερο που ο προσανατολισμός της ΓΣΕΕ στηρίζει το βασικό άξονα της αντιλαϊκής επίθεσης και πολιτικής (αναδιαρθρώσεις, ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των επιχειρήσεων), στηρίζει τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029/02 του ΠΑΣΟΚ (νόμος Ρέππα) και προσπαθεί να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους στη λογική της συναίνεσης, των κοινωνικών διαλόγων.

Σ' αυτές τις συνθήκες το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα τους, την κοινή συντονισμένη δράση ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης, των δυνάμεων του κεφαλαίου που χτυπάει το σύνολο της εργατικής τάξης, των εργατοϋπαλλήλων.

Να καταδικάσουν την τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Να εμποδίσουν το σχέδιο εκφυλισμού του αγώνα, να πάρουν άμεσα μέτρα για την επιτυχία της απεργίας στις 24 Ιούνη.

Να παρθούν αποφάσεις από τα Συνδικάτα και να οργανωθούν παντού απεργιακές επιτροπές, να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για μαζική, καθολική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα οργανώσει το ΠΑΜΕ.

Για να διεκδικήσουμε αποφασιστικά:

Πλαίσιο συμβιβασμού

Ενδεικτικό της προσπάθειας της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να εγκλωβίσει την αντίδραση των εργαζομένων σε διεκδικήσεις στα όρια της ασκούμενης πολιτικής και να βάλει πλάτες στα αντιασφαλιστικά - αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης και κεφαλαίου, είναι το πλαίσιο αιτημάτων της απεργίας που προβάλλει η ΠΑΣΚΕ και η Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΝ) - η ΔΑΚΕ αποχώρησε από την Εκτελεστική Επιτροπή.

Καλούν τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση του νόμου Ρέππα (3029/02), την οποία σήμερα η κυβέρνηση εφαρμόζει και αξιοποιεί για να διευρύνει την επίθεσή της στα Ασφαλιστικά δικαιώματα όλης της εργατικής τάξης. Αλλωστε, η ίδια η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι αυτή που άνοιξε το θέμα του Ασφαλιστικού, στρώνοντας το δρόμο στην κυβέρνηση να προωθήσει τα σχέδιά της.

ΠΑΣΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση καλούν τους εργαζόμενους να απεργήσουν για «στρατηγικά σχέδια ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των δημόσιων επιχειρήσεων». Την «ανάπτυξη» δηλαδή και τον «εκσυγχρονισμό» που επικαλείται σήμερα και το κεφάλαιο για να συρρικνώσει και να εκμηδενίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ.

Η συμβιβασμένη πλειοψηφία ζητάει το «σεβασμό και τη διατήρηση του υπάρχοντος ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, σύμφωνα με την απόφαση των φορέων και της ΟΚΕ». Το ωράριο που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο εμπόριο καταγγέλλουν σαν εξαντλητικό και η θέσπισή του φέρει την υπογραφή της ΓΣΕΕ. Οσο για την αναφορά στην ΟΚΕ, είναι αυταπόδεικτη η προσπάθεια της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να νομιμοποιήσει το όργανο του κοινωνικού εταιρισμού στη συνείδηση των εργαζομένων. Πρόκειται για το εργαλείο που αξιοποιεί η κυβέρνηση για να περάσει σήμερα - με το μανδύα της κοινωνικής συναίνεσης - τα νέα αντιασφαλιστικά αντεργατικά της σχέδια.