Κηποθέατρο πολιτισμού
Κυριακή 26 Ιούνη 2005

Θ. Παπακωνσταντίνου
Ενα από τα σημαντικότερα και παλαιότερα Φεστιβάλ της Αθήνας αποτελεί το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι» της Νίκαιας, που κάθε χρόνο ξεδιπλώνει τις πολύχρωμες καλοκαιρινές εκδηλώσεις του, κυρίως στις δύο εστίες πολιτισμού του δήμου, στο «Κατράκειο» και στο Δημοτικό Κηποθέατρο, μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη. Γεμάτο μουσικές, θεατρικές και χορευτικές «ανάσες», το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι» αποτελεί μια όαση πολιτισμού για τους κατοίκους της Νίκαιας, μικρούς και μεγάλους, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Η πρώτη «γεύση» του φετινού «Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2005» θα δοθεί από 1-15 Ιούλη, στο Κηποθέατρο του Δήμου (Κύπρου και Προύσσης), όπου θα φιλοξενηθούν αξιόλογες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Η αυλαία θ' ανοίξει την Παρασκευή 1/7 (9 μ.μ.) με ροκ συναυλία, στην οποία θα πάρουν μέρος οι: «Ενδελέχεια», Παύλος Παυλίδης, «Be Moovie» και «Ρόδες». Μια βραδιά παραδομένη στον ορμητικό χείμαρρο ήχων και στίχων, ένα «ταξίδι» «στα κάστρα της κιθάρας», μια «διαδρομή» σε κόσμους ηλεκτρικούς μα μελωδικούς, γεμάτους εικόνες και χρώματα. Είσοδος: 5 ευρώ.

Θα ακολουθήσει, στις 4/7 (9 μ.μ.), η θεατρική παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου». Το έργο βασίζεται στις συγκλονιστικές διηγήσεις της Σμυρνιάς τραγουδίστριας Αγγελικής Παπάζογλου, από το βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου. Οι μαρτυρίες της διατρέχουν τα σημαντικότερα χρόνια της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Περιγράφει γλαφυρά την καθημερινή ζωή του Ελληνισμού στην κοσμοπολίτισσα Σμύρνη, με τους χορούς και τα τραγούδια της, και περνά μετά στη δραματική καταστροφή της. Την Αγγέλα ερμηνεύει η Αννα Βαγενά. Αναγνώστρια η Νίκη Καράλη. Την επιλογή και θεατρική προσαρμογή των αποσπασμάτων από το βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου «Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης», έκανε ο μουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας, ο οποίος υπογράφει την επιλογή των τραγουδιών και τη μουσική επιμέλεια της παράστασης. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του ζωγράφου - καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Μάριου Σπηλιόπουλου, ενώ οι φωτισμοί του Δημήτρη Δαμαλά.

Σ. Μάλαμας
Στις 6/7 (9 μ.μ.), στο Κηποθέατρο Νίκαιας, φιλοξενείται ο Σωκράτης Μάλαμας, ο αγαπημένος τραγουδοποιός, που με την εκφραστική φωνή του και την κιθάρα του, με ειλικρίνεια και ευαισθησία, μας διηγείται εδώ και χρόνια μελωδικές ιστορίες, που αγγίζουν τα βάθη της ψυχής. Μαζί του θα είναι η Μαρία Λούκα. Θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τραγούδια, από την τελευταία του δισκογραφική δουλιά «Το άδειο δωμάτιο», δοσμένα σε ηλεκτρική ροκ ατμόσφαιρα, που μιλούν για τον έρωτα, την προσμονή, αλλά και για σημεία των καιρών μας, καθώς και «σταθμούς» από το σύνολο της δισκογραφίας του. Είσοδος: 10 ευρώ.

Θα ακολουθήσει, στις 8/7 (8.30 μ.μ.), μια ονειρική, παραμυθένια βραδιά, που τιτλοφορείται «Ελα... ένα όνειρο παραμύθι». Θέατρο, δρώμενα, θεάματα δρόμου, για μικρούς και μεγάλους. Είσοδος ελεύθερη.

Στις 11/7 (9 μ.μ.) το Θέατρο «Τέττιγες» θα ξεδιπλώσει την παράσταση «Δρόμοι και πατρίδες», που βασίζεται σε αφηγήσεις Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ και σε λογοτεχνικά κείμενα. Ενα μικρό θεατρικό χρονικό της ξενιτιάς, φτιαγμένο με προσωπικά υλικά, με ατομικά δράματα που προβάλλουν μέσα από τις σελίδες των αφηγήσεων και των μαρτυριών. Η σκηνοθεσία είναι του Λεωνίδα Βαρδαρού, τα σκηνικά της Εύας Μελά, τα κοστούμια της Βάσως Σοφρά, η μουσική επιμέλεια της Αννας Πασχαλίδου. Παίζουν: Μαρίνα Γαζετά, Χρήστος Παγκαλιάς, Παντελής Μπατάγιας, Λεωνίδας Βαρδαρός, Ρούλα Γκίκα. Παίζουν οι μουσικοί: Γιάννης Γιαννίρης, Γιώργος Μιχώτας. Είσοδος: ελεύθερη.

Στις 14/7 (9 μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί συναυλία του τραγουδοποιού Θανάση Παπακωνσταντίνου, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες και εκφραστικότερες φωνές του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού. Ο Λαρισαίος δημιουργός, που μας έχει δώσει δίσκους εξαιρετικούς, όπως «Στην Ανδρομέδα και στη Γη», «Λάφυρα», «Της Αγάπης Γερακάρης», «Βραχνός Προφήτης», «Αγρύπνια», θα βρεθεί στη Νίκαια, για να προσφέρει, όπως το συνηθίζει, μια συναυλία μαγική, γεμάτη δυνατές συγκινήσεις. Θα συμμετέχει η Μάρθα Φριντζήλα. Είσοδος: 10 ευρώ.

«Δρόμοι και Πατρίδες» από το Θέατρο «Τέττιγες»
Στις 15/7 (8.30 μ.μ.), στο Κηποθέατρο θα φιλοξενηθεί η παράσταση της Παιδικής Σκηνής Θεάτρου «Αποθήκη» με το έργο «Ο Κήπος με τις 11 γάτες» του Λουτσιάνο Μοράτι. Είσοδος: ελεύθερη.

Προπώληση εισιτηρίων: Δημαρχείο Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10) και Πνευματικό Κέντρο Δήμου Νίκαιας (Γανοχώρων 1β).


Ρ. Σ.