ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
«Στρατηγείο» επιχειρηματικών συμφερόντων
Πέμπτη 23 Ιούνη 2005

Μια από τις βασικές διεκδικήσεις των κατοίκων του Ζωγράφου, η μη τσιμεντοποίηση του πάρκου στο Γουδί
Το τρίπτυχο «επιχειρηματικότητα - ανταποδοτικότητα - ανταγωνιστικότητα» προσδιορίζει την πολιτική κατεύθυνση και δράση της δημοτικής αρχής Ζωγράφου. Με άξονα τη λογική «ό,τι δεν τιμολογείται είναι... "διαφυγόν κέρδος"» ο δήμαρχος Γιάννης Καζάκος, που στηρίζεται από τη ΝΔ, έχει ενεργητική αλλά και ιδιαίτερα επιμελή δράση στην εφαρμογή της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής.

Τον περασμένο Φλεβάρη συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της δημοτικής επιχείρησης, της οποίας πρόεδρος είναι ο ίδιος ο δήμαρχος, Τοπική Γραμματεία για... την προώθηση της στρατηγικής της Λισαβόνας! Στόχος της είναι - ανάμεσα σε άλλα - η αξιοποίηση και προπαγάνδιση επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης (βλ. ελαστική, προσωρινή και σε άθλιες συνθήκες εργασία), όχι μόνο σε δημοτικά ιδρύματα, αλλά και σε εξωδημοτικές οικονομικές μονάδες, όπως τα σούπερ μάρκετ. Κίνηση που αποσκοπεί στη ρουσφετολογική εκμετάλλευση της αγωνίας ιδιαίτερα του ευάλωτου πληθυσμού όταν μάλιστα, στο δήμο Ζωγράφου καταγράφονται 3.500 άνεργοι, από τους οποίους το 65% είναι γυναίκες και το 72% ηλικίας κάτω των 29 ετών.

Επιπλέον, ο δήμος χρωστά δεδουλευμένα 5-7 μηνών σε περίπου 235 εργαζόμενους. Πολλοί εργαζόμενοι του δήμου και της δημοτικής επιχείρησης δουλεύουν με συμβάσεις, άλλοι μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, απασχολούμενοι για μερικούς μήνες...

Οι δημοτικοί χώροι προσφέρονται εντελώς απροκάλυπτα στους επιχειρηματίες για πλουτισμό τους. Είναι χαρακτηριστικό πως πάνω από δέκα ελεύθεροι χώροι προορίζονται για χρήση στάθμευσης αυτοκινήτων, όπως και ο υπόγειος χώρος πέντε πλατειών (περιπτώσεις στις οποίες μάλιστα «ξηλώνεται» το υψηλό πράσινο). Ενδεικτικά αναφέρουμε τις πλατείες Αγ. Γερασίμου, Ελευθερίας και Μερκάτη, τους ελεύθερους χώρους στις οδούς Κερασούντος, Πλαστήρα, Ιοκάστης και Σωτηρίου Ζωγράφου. Η κατασκευή των πάρκινγκ θα γίνει με χρήματα του Δημοσίου κατά το μεγαλύτερο ποσοστό. Η εκμετάλλευσή τους όμως θα παραχωρηθεί σε επιχειρηματικό όμιλο.

Η «ανταποδοτικότητα» στο μεγαλείο της

Η δημοτική αρχή δε διεκδικεί από την κεντρική εξουσία ούτε καταβολή των παρακρατηθέντων χρημάτων, ούτε και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς την ΤΑ. Αντιθέτως, κοστολογεί κάθε υπηρεσία που παρέχεται στους δημότες. Ενα μέρος μόνο του σχετικού... τιμοκαταλόγου, έχει ως εξής:

Ευθύνες ωστόσο για τα πεπραγμένα αλλά και τις μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής, δεν αναλογούν μόνο στην πλειοψηφούσα παράταξη. Ανήκουν και στις δημοτικές κινήσεις που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ (με τη συμμετοχή στη δεύτερη και δυνάμεων των ΚΟΕ, ΔΕΑ κλπ.).

Την ώρα που η «Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου» καταδικάζει, αποκαλύπτει και αντιστέκεται συνολικά στην αντιδραστική πολιτική, οι παραπάνω παρατάξεις περιορίζουν τη δήθεν αντιπολιτευτική τους κριτική σε επιχειρήματα περί «παρωχημένης» και «αναχρονιστικής» διαχείρισης από τη δημοτική αρχή.

Η υποκρισία βέβαια, αποκαλύπτεται από την τοποθέτηση που έχουν οι παρατάξεις ου στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ σε κρίσιμα ζητήματα. Συγκεκριμένα:

Με τη συναίνεσή τους, η δημοτική αρχή συνεχίζει τη λεηλασία των εισοδημάτων της λαϊκής οικογένειας. Μέσα στην πενταετία 2000-2005, τα τέλη καθαριότητας - ηλεκτροφωτισμού και ο δημοτικός φόρος εκτινάχτηκαν κατά 50%. Παρά τις διακηρύξεις ότι οι αυξήσεις εξυπηρετούν τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού καθαριότητας, οι δαπάνες υπηρεσιών καθαριότητας μειώθηκαν κατά 30% και οι μισθολογικές δαπάνες των εργαζομένων του χώρου κατά 20%...