ΧΑΛΚΙΔΑ
Κοινωνικό - ταξικά τα κριτήρια και για την Αυτοδιοίκηση
Σάββατο 25 Ιούνη 2005

Ο Λευτέρης Χατζηπαυλίδης στο βήμα της συγκέντρωσης στη Χαλκίδα
«Εγκαταλείψτε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ. Συσπειρωθείτε στο ΚΚΕ και στους συνδυασμούς του».

Με αυτό το σύνθημα - που δέσποζε στην αίθουσα του θεάτρου Παπαδημητρίου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ, παρουσιάζοντας τις θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση μαχητική, αγωνιστική, διεκδικητική - οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες, τα μέλη της ΚΝΕ, οι φίλοι και ψηφοφόροι του Κόμματος, στη Χαλκίδα και στην υπόλοιπη Εύβοια, προετοιμάζονται για να δώσουν και τη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Μια μάχη, που, όπως τόνισε και ο κεντρικός ομιλητής Λευτέρης Χατζηπαυλίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Χαλκίδας, «παίρνει γενικό πολιτικό χαρακτήρα με επίκεντρο την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τα συνεχώς οξυνόμενα προβλήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων».

«Αρα, σημείωσε, η ψήφος πρέπει να έχει κοινωνικοταξικά κριτήρια, παίρνοντας υπόψη ότι ο θεσμός της ΤΑ αποτελεί βασικό μοχλό υλοποίησης των μέτρων και επιλογών των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων».

Επικαλούμενος, ο ομιλητής, το κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης, επισήμανε ότι οι τοπικές εκλογές πρέπει να αξιοποιηθούν, για να δεχτούν πλήγμα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τόσο γενικό, πολιτικό, όσο και στην ΤΑ και ΝΑ, να χάσουν θέσεις και ερείσματα που έχουν. Το ίδιο πλήγμα πρέπει να δεχτεί και ο Συνασπισμός για τη γενικότερη πολιτική και στάση του, αλλά και για το γεγονός ότι συμμετείχε παντού στη διαχείριση της τοπικής εξουσίας και στήριξε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα. Βαραίνει, τόνισε συγκεκριμένα, ο γενικός πολιτικός στόχος αποδυνάμωσης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η ενίσχυση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ και όχι το πρόσωπο ή η σύνθεση του ψηφοδελτίου. Βαραίνει η πορεία του γενικού συσχετισμού, η ενίσχυση του ΚΚΕ και των συνεργαζομένων με αυτό δυνάμεων.

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στα κριτήρια ψήφου, ο Λ. Χατζηπαυλίδης εστίασε την προσοχή των συμμετεχόντων στο γεγονός ότι «ο ψηφοφόρος πρέπει να ψηφίσει με πολιτικά κριτήρια, με βάση την κατάσταση στην οικονομία, στις εργασιακές σχέσεις, στην εκπαίδευση, στην Υγεία - Πρόνοια, στην Κοινωνική Ασφάλιση, με γενικότερα κριτήρια όπως τις επιλογές της ΕΕ, τις επιλογές του ιμπεριαλισμού, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, κ.ά.

Οι δημοτικές και νομαρχιακές αρχές που στηρίζονται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ, πρέπει ν' αντιμετωπιστούν, όχι ως πρόσωπα, αλλά ως εκφραστές και εφαρμοστές των αντιλαϊκών κυβερνητικών επιλογών και των κατευθύνσεων της ΕΕ, σημείωσε, για ν' αναφερθεί στη συνέχεια στην αντιδημοτική - αντιλαϊκή πολιτική της δημοτικής αρχής στη Χαλκίδα (φορομπηχτική πολιτική, δανεισμός, άρνηση διεκδίκησης ΚΑΠ, παραχωρήσεις σε εργολάβους κ.ά.) καθώς και στη νομαρχιακή πλειοψηφία (υπερδανεισμός 14 εκ. ευρώ, εξυπηρέτηση εργολαβικών συμφερόντων, προγραμματικές συμβάσεις κ.ά.), καταλήγοντας ότι το ΚΚΕ παλεύει και θέλει μια ΤΑ μαχητική, διεκδικητική για το λαό, με το λαό: ενάντια στη φορολόγηση του λαϊκού νοικοκυριού και των εργαζομένων, για δωρεάν προσφορά υπηρεσιών, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις στην παραχώρηση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών της ΤΑ, ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας και δημοτικής παρουσίας, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις και πολέμους, στα ΝΑΤΟικά σχέδια, μπροστάρισσα στους αγώνες του λαού.

Καταλήγοντας, ο Λ. Χατζηπαυλίδης κάλεσε σε πανστρατιά μάχης «μέσα από τη δική μας δράση, ώστε η αντιπαράθεση και το ερώτημα επιλογής να τεθεί στο λαό ανάμεσα στις διαφορετικές επιλογές: Στην πειθαρχία, υποταγή και συμμόρφωση απ' τη μια μεριά ή στην αντίσταση, ανυπακοή και αντεπίθεση απ' την άλλη.