«Αποχαιρέτησαν» τον ποιητή
Τρίτη 28 Ιούνη 2005

Eurokinissi

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε χθες τον ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη. Ανθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, πολιτικοί, κόσμος κάθε ηλικίας που αγάπησε την ποίησή του, τον συνόδευσαν στην τελευταία του «κατοικία». Από νωρίς το μεσημέρι, η σορός του ποιητή είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Α` Νεκροταφείο, όπου στη συνέχεια έγινε η νεκρώσιμη ακολουθία, ενώ η ταφή πραγματοποιήθηκε στο νεκροταφείο Αμαρουσίου.

Εκ μέρους της Εταιρείας Συγγραφέων, τον ποιητή αποχαιρέτησαν ο Τίτος Πατρίκιος και ο Γιάννης Δάλλας. Ο Τίτος Πατρίκιος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «και μόνο οι τίτλοι του έργου σου δείχνουν πως ενώ οι ιστορικές εποχές έρχονται, τελειώνουν και παρέρχονται, η ποίηση που τις εκφράζει, μια ποίηση, όπως του Μανόλη Αναγνωστάκη, κατορθώνει, μέσα από τη διαδοχή των εποχών, να τις κρατάει ζωντανές μέσα στο συνεχώς μεταβαλλόμενο παρόν».

Μίλησαν επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Α. Αλαβάνος, ο πρόεδρος του ΔΣ της «Αυγής». Μεταξύ των ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών που «αποχαιρέτησαν» τον ποιητή ήταν η Αλκη Ζέη, η Κική Δημουλά, η Ρένη Πιττακή, ο Χάρης Βλαβιανός, ο Νάσος Βαγενάς, η Ρέα Γαλανάκη, ο Γ. Κοντός, ο Ν. Τσακίρογλου, ο Β. Παπαβασιλείου, η Μάρω Δούκα, ο Δ. Σαββόπουλος κ.ά. Στεφάνια απέστειλαν ο πρωθυπουργός, τα κόμματα, πνευματικά και καλλιτεχνικά σωματεία. Με χθεσινή ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθήνας σημειώνει ότι «ο κόσμος του βιβλίου θρηνεί την απώλεια ενός σεμνού και μεγάλου ποιητή».