ΕΠΙΔΑΥΡΙΑ
Πρεμιέρα, μετά διαμαρτυρίας...

Εκτακτοι του ΥΠΠΟ, απλήρωτοι επί 3 μήνες και χωρίς ΣΣΕ

Τρίτη 28 Ιούνη 2005

Αποψη της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των εκτάκτων εργαζομένων του ΥΠΠΟ, στις 24/6, στην αρχή του δρόμου που οδηγεί στο θέατρο της Επιδαύρου
Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πανό και διανομή ανακοίνωσης, υποδέχτηκαν, την Παρασκευή (24/6) τους θεατές της πρεμιέρας των φετινών Επιδαυρίων - με τον «Ορέστη» του Ευριπίδη από το θέατρο «Διαδρομή» - οι 80, περίπου, έκτακτοι εργαζόμενοι στις αναστηλώσεις και συντηρήσεις των μνημείων της Επιδαύρου -μέλη του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ. Οι 80 εργαζόμενοι «όμηροι» της πρασινογάλαζης πολιτικής, όχι μόνο δουλεύουν ως έκτακτοι επί 12 χρόνια στα τόσο μεγάλης έκτασης, αλλά και σπουδαιότητας αναστηλωτικά έργα στην Επίδαυρο, διαθέτοντας πολύτιμη για την αναστήλωση των μνημείων εμπειρία, αλλά και για πολλοστή φορά είναι απλήρωτοι 3 μήνες. Ετσι, πριν 25 περίπου μέρες, αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε επίσχεση εργασίας.

«Αγαπητοί επισκέπτες και επισκέπτριες του αρχαιολογικού χώρου της Επιδαύρου και θεατές του φεστιβάλ Επιδαύρου». Με αυτή τη φιλόξενη φράση - φιλόξενη, γιατί οι εργαζόμενοι αυτοί γεννήθηκαν, μεγάλωσαν σ' αυτό τον αρχαιολογικό χώρο και νοιάζονται τα μνημεία του - αρχίζει η ανακοίνωση που μοίραζαν στους θεατές που ανηφόριζαν προς το θέατρο.

«Εργαζόμαστε για 12 και πλέον χρόνια σε αυτό το χώρο, προσφέροντας τις υπηρεσίες και το μόχθο μας στη διατήρηση και ανάδειξη αυτού του τόσο σημαντικού αρχαιολογικού έργου. Καλύπτουμε όλες τις ειδικότητες επιστημονικού (αρχαιολόγοι, συντηρητές, μηχανικοί), τεχνικού (σχεδιαστές, μαρμαροτεχνίτες, εργοδηγοί) και διοικητικού προσωπικού.

Η συμπεριφορά του ΥΠΠΟ απέναντί μας είναι να μας αφήνει απλήρωτους για πολλούς μήνες και να μη μας καταβάλλει τα αναδρομικά που μας οφείλει από τη σύμβαση εργασίας του 2002»!!! Αυτή η συμπεριφορά τούς οδήγησε στην επίσχεση εργασίας, την οποία θα συνεχίσουν, όπως και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας: «Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων και άμεση υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με το Ταμείο Διαχείρισης Αρχαιολογικού Εργου για τα έτη 2003 και 2004».

Και η ανακοίνωσή τους καταλήγει με την αδήριτη ανάγκη: «Ο πολιτισμός χρειάζεται εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και πόρους, για να μπορέσει να προσφέρει υψηλό επίπεδο υπηρεσιών στους πολίτες».