ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΒΣΚ
Τα παζάρια αρχίζουν
Τρίτη 28 Ιούνη 2005

Associated Press

Μπορεί η γριούλα να χαμογελάει στο φακό, αλλά η ζωή της κάθε άλλο μπορεί να βελτιωθεί με τη νίκη των «σοσιαλιστών»
ΣΟΦΙΑ.--

Μετά από οκτώ χρόνια στην αντιπολίτευση, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα υπό την ηγεσία του Σεργκέι Στανίσεφ επανέρχεται στην εξουσία, καθώς όπως αναμενόταν νίκησε με αρκετά μεγάλη διαφορά το Εθνικό Κίνημα Συμεών ΙΙ του βασιλιά Συμεών στις εκλογές του Σαββάτου - χωρίς, πάντως, αυτό να αντανακλάται στον αριθμό των εδρών. Πλέον, οι Σοσιαλιστές θα πρέπει να συμπήξουν ένα «σταθερό» κυβερνητικό συνασπισμό, και οι σχετικές διαπραγματεύσεις αρχίζουν από σήμερα.

«Το πιθανότερο σενάριο», δηλώνει ο Ρούμεν Οβτσάροφ, αντιπρόεδρος του ΒΣΚ, «είναι να συγκροτηθεί ένας ευρύς συνασπισμός».

Εφτά κόμματα πέρασαν το όριο του 4% για την είσοδο στη Βουλή, δημιουργώντας μια εθνοσυνέλευση με «μοιρασμένη» ισχύ: Το ΒΣΚ κατέλαβε περίπου 31% των ψήφων και 83 έδρες (επί συνόλου 240), το ΕΚΣ ΙΙ κατέλαβε 19,88% και 53 έδρες, το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες 12,68% και 33 έδρες - το κόμμα αυτό, που εκφράζει την τουρκική μειονότητα και ήταν στην κυβερνητική συμμαχία του πρώην μονάρχη Συμεών, έχει ήδη εκδηλώσει την πρόθεσή του να μετάσχει και στην επόμενη κυβέρνηση -, ενώ κατά «απροσδόκητο» τρόπο, το Ατάκα, το εθνικιστικό/ ξενοφοβικό κόμμα που δημιουργήθηκε λιγότερο από ένα μήνα πριν τις εκλογές, κατέλαβε 8,16% και 21 έδρες. Τα υπόλοιπα κόμματα του «κέντρου» κατατάχθηκαν χαμηλότερα, με τις Ενωμένες Δημοκρατικές Δυνάμεις στο 7,70% και τις 20 έδρες, τους Δημοκράτες για την Ισχυρή Βουλγαρία στο 6,45% και τις 17 έδρες και τη Βουλγαρική Λαϊκή Ενωση στο 5,20% και τις 13 έδρες.

Ο 39χρονος Στανίσεφ, προαλειφόμενος ως ο επόμενος πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι «είμαστε έτοιμοι να προσεγγίσουμε οποιοδήποτε δημοκρατικό κόμμα, στο όνομα της σταθερότητας».

Αυτή η απόφανση του Στανίσεφ αποκλείει μεν το Ατάκα («Επίθεση») από τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά όχι και το Εθνικό Κίνημα Συμεών ΙΙ - που, παρά την ήττα του, είναι ενδεχόμενο να εξακολουθήσει να διαχειρίζεται την εξουσία, έστω με συνδιαχειριστές...

Οι υπόλοιπες «κεντροδεξιές» δυνάμεις, που συγκεντρωτικά ελέγχουν περίπου το 50% των εδρών, μοιάζει απίθανο να ενταχθούν/ υπαχθούν σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό υπό το ΒΣΚ. Ο Πρόεδρος Γκεόργκι Παρβάνοφ είναι υποχρεωμένος να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Στανίσεφ. Αν αποτύχει να σχηματίσει κυβέρνηση μέσα σε μία βδομάδα, η εντολή πάει στον Συμεών Σαξκομπουργκότσκι, και αν αποτύχει και αυτός, ο Πρόεδρος καλεί οποιονδήποτε ηγέτη κόμματος μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία για τη συγκρότηση κυβέρνησης.

Ανταποκριτές μετέδιδαν πως ήδη εντός της κεντροδεξιάς σημειώνονται αντιδικίες, μετά τα «απογοητευτικά» γι' αυτήν αποτελέσματα. Ο πρώην Πρόεδρος Πέταρ Στογιάνοφ στράφηκε εναντίον της αρχηγού των Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων Ναντέζντα Μιχάιλοβα, ζητώντας την παραίτησή της - από την πλευρά της, η Μιχάιλοβα εξακόντισε κατά του Στογιάνοφ την κατηγορία ότι κινείται με κίνητρο «προσωπικές φιλοδοξίες». Τα καρφώματα των δύο ηγετικών στελεχών της ΕΔΔ ίσως «εμποδίσουν τις προσπάθειες επανένωσης» της κεντροδεξιάς, κατά εκτιμήσεις.