Δισκογραφικές «αποδράσεις»
Κυριακή 3 Ιούλη 2005

Υπήρξε η πιο πολυτάλαντη και δημιουργική προσωπικότητα στο χώρο της κιθάρας στη χώρα μας τον 20ό αιώνα, ο στυλοβάτης της ελληνικής κιθαριστικής τέχνης, ο σπουδαίος δάσκαλος και μουσικός, ο εξαίρετος και διεθνώς αναγνωρισμένος σολίστ.

Ο λόγος για τον Δημήτρη Φάμπα, που έφυγε από τη ζωή πριν εννέα χρόνια, έχοντας ευτυχώς προλάβει να πλουτίσει το ρεπερτόριο της κιθάρας με έργα πολύ όμορφα και δεξιοτεχνικά, που απαιτούν ανεπτυγμένη τεχνική και ερμηνευτική ικανότητα από τον εκτελεστή. Με φανερή τη γνώση του οργάνου, καθώς και το γνήσιο ταλέντο του, ο Δ. Φάμπας δημιούργησε έργα αυθεντικά, λυρικά με έντονα τα ελληνικά χρώματα και επιρροές από την παραδοσιακή μας μουσική. Μια αντιπροσωπευτική επιλογή από το πλούσιο συνθετικό έργο του είχαμε την ευκαιρία ν' απολαύσουμε με ερμηνεύτρια την κόρη του, σπουδαία κιθαρίστρια Εύα Φάμπα, στο νέο cd της με τίτλο «Eva Fambas plays Fambas», που κυκλοφόρησε όχι από ελληνική, αλλά από την ιταλική δισκογραφική εταιρία «AULIA». Περιλαμβάνει τους ελληνικούς χορούς Σούστα, Βλάχα, Καραγκούνα, δύο σπουδές κονσέρτου Νο 8 και 23, την Ελληνική Σουίτα (4 μέρη, Στη χώρα των Κενταύρων, χορός Τσάμικος, Ρεματιές, χορός Συρτάκι), τη Σουίτα σε παλιό στιλ (αφιέρωμα στον S. Bach), 3 Ρομαντικά πρελούδια, το Πορτρέτο του Σεγκόβια, το Ποίημα, το Παραμύθι και τον Φανταστικό Χορό.

Αφορμή για την έκδοση του cd υπήρξε η επιτυχημένη συναυλία της Ε. Φάμπα, τον περασμένο Γενάρη, στο «Marrucino» Θέατρο στο Chieti της Ιταλίας (με έργα Δ. Φάμπα), καθώς αμέσως μετά η κιθαρίστρια υπέγραψε συμβόλαιο με την εταιρία «AULIA» και τον πολιτιστικό οργανισμό «SIMT». Το cd, πάντως, θα κυκλοφορήσει σύντομα και στην ελληνική αγορά, ενώ τώρα διατίθεται και μέσω διαδικτύου από την ιστοσελίδα της εταιρίας www.aulia.info.


Ρ. Σ.