ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΔ ΠΕΡΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Σφυροκόπημα και αξίωση να αποσυρθεί

Απαξιωτική στάση της ΝΔ προς τις θεραπευτικές κοινότητες και συμφωνία του ΠΑΣΟΚ για την ανάληψη της απεξάρτησης και από ιδιωτικούς φορείς

Πέμπτη 30 Ιούνη 2005

Παλαιότερη διαμαρτυρία του «18 Ανω» με σύνθημα: «Αποφασισμένοι και απεξαρτημένοι να δώσουμε τη μάχη γι' αυτό που μας πεθαίνει»
Να αποσυρθεί τώρα το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θεσμοθετεί τη χορήγηση υποκαταστάτων από ιδιώτες σε χρήστες ναρκωτικών ζήτησε χτες στη Διακομματική Επιτροπή για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών το ΚΚΕ, με τον εισηγητή του, Παναγιώτη Κοσιώνη, να είναι ο μόνος που πήρε σαφή και ξεκάθαρη θέση για το θέμα, απαιτώντας παράλληλα τη λειτουργία αποκλειστικά «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Από την πλευρά της ΝΔ αντιμετωπίστηκαν απαξιωτικά οι φορείς απεξάρτησης που τάσσονται κατά του νομοθετήματος, ενώ διαφάνηκε η ουσιαστική συμφωνία του ΠΑΣΟΚ, παρά τις όποιες φραστικές επικρίσεις.

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε στην παρέμβασή του ο Π. Κοσιώνης, τονίζοντας πως αυτό οδηγεί στην «πλήρη ιδιωτικοποίηση» των προγραμμάτων και των φορέων αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών. Επισήμανε μάλιστα ότι στο σχέδιο του ΠΔ «υπάρχουν διατυπώσεις επικίνδυνες εφόσον υλοποιηθούν». Οσον αφορά στην ουσία των προγραμμάτων που προωθούνται σημείωσε ότι με τον όρο «θεραπεία» νοείται η χορήγηση υποκαταστάτων και όχι η δημιουργική προσφορά στον χρήστη. Παράλληλα, έκανε λόγο για «ιατρικοποίηση του προβλήματος», αφού «ο χρήστης θεωρείται άρρωστος», ενώ «κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά». Οσον αφορά στο οικονομικό κόστος, όπως επισήμανε ο Π. Κοσιώνης, θα πληρώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σημείωσε δε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις χρηστών οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι ενώ συνολικά οι ιδιωτικοί φορείς «απεξάρτησης» θα μεταβληθούν «σε χρυσοφόρες επιχειρήσεις». Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε να υλοποιούνται από τους φορείς «στεγνά και αποδοτικά προγράμματα», όπως αυτά του ΚΕΘΕΑ και του «18 Ανω». Σχετικά με τη λειτουργία της Διακομματικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών υπενθύμισε ότι λόγω του διακομματικού χαρακτήρα της οφείλει να συνεδριάζει το προεδρείο της προκειμένου να καθορίζει την πορεία της επιτροπής, ζητώντας «να καταλήξει σε πόρισμα» το οποίο να αφορά στο σύνολο των απαραίτητων μέτρων για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, για την πρόληψη, τη θεραπεία και την επανένταξη, το οποίο και θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε ευθεία επίθεση προς τους δύο μεγαλύτερους οργανισμούς απεξάρτησης, τον «18 Ανω» και το ΚΕΘΕΑ, προχώρησε η εισηγήτρια της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη. Εκανε λόγο για «συντεχνιασμό», υποστηρίζοντας πως οι εν λόγω οργανισμοί «θέλουν να επιβάλουν τις απόψεις τους». Εφτασε μάλιστα στο σημείο να δηλώσει ότι «αν θέλει το "18 Ανω" ας ιδρύσει κόμμα»! Υπέρ της ενίσχυσης της καταστολής στο θέμα των ναρκωτικών με αυστηρότερες ποινές στους εμπόρους τάχθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Βαγιωνάς, σημειώνοντας ότι αυτό θα μειώσει το κόστος της πρόληψης. Οπως είπε, «αν το κράτος δημιουργεί κάποιους οργανισμούς που έχουν γνώση αλλά προτείνουν προγράμματα με κόστος δισεκατομμυρίων ευρώ δεν θα με βρουν υπέρ τους».

Σε ...ιδιαίτερα προσεκτικές ενστάσεις προχώρησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που τοποθετήθηκαν στην επιτροπή, χωρίς όμως επί της ουσίας να μπορούν να αντιπαρατεθούν στο προτεινόμενο Προεδρικό Διάταγμα. Ο Μ. Σκουλάκης ζήτησε την «απόσυρση και επαναφορά του σχεδίου ΠΔ αφού γίνει διάλογος με τους φορείς που υλοποιούν στη χώρα μας προγράμματα πάσης φύσεως». Επίσης, μίλησε για «ψυχιατρικοποίηση του προβλήματος», διευκρινίζοντας ότι εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις, ενώ παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης υπενθύμισε στην αξιωματική αντιπολίτευση την επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για «σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» στο θέμα των ναρκωτικών. Τον ισχυρισμό επιβεβαίωσε άλλωστε λίγο αργότερα με την τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Λιντζέρης, ο οποίος δήλωσε ότι «θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη κατεύθυνση ώστε αυτοί που ασχολούνται να είναι από κάπου διαπιστωμένοι», σημειώνοντας ότι «οι ιδιωτικοί φορείς πρέπει να συμμετέχουν στο οπλοστάσιο της πολιτείας»!

Οσον αφορά στο θέμα των υποκαταστάτων ο Μ. Σκουλάκης υποστήριξε μεν ότι «πρέπει να προωθείται η ένταξη στα "στεγνά" προγράμματα» αλλά και ότι «το σχήμα μπορεί να είναι η χορήγηση υποκαταστάτων από όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ αλλά και από πιστοποιημένα ιδιωτικά νοσηλευτήρια».

Μετά τη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής ο υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, με γραπτή δήλωσή του ...έβαλε τα πράγματα στη θέση τους κάνοντας αναφορά στη σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία: «Η κυβέρνηση, δήλωσε, αντί να θέσει συνολικά τόσο το ζήτημα της σχέσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία όσο και την αξιολόγηση της εθνικής στρατηγικής για τα ναρκωτικά, προσεγγίζει σημειακά το ζήτημα αυτό διευκολύνοντας ή νομιμοποιώντας πολύ συγκεκριμένες καταστάσεις».