Τα ... πολεμικά
Παρασκευή 1 Ιούλη 2005

Γρηγοριάδης Κώστας

Ε, ΤΩΡΑ, ΑΥΤΟ ΜΑΛΛΟΝ ακούγεται αστείο! Ο Λευκός Οίκος αποφάσισε, λέει, να θεσμοθετήσει το δικαίωμα της ...κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων των εταιριών, που συμβάλλουν στην κατασκευή και προώθηση όπλων μαζικής καταστροφής!

Αν το πάρει κανείς τοις ...μετρητοίς, μάλλον, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να βουλιάξει την (καθ' όλα ελεύθερη) οικονομία της. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι σε αυτή τη χώρα βρίσκονται όλες οι εταιρίες - κολοσσοί στην κατασκευή πολεμικού υλικού και η διαπλοκή τους με άλλους παραγωγικούς και μη κλάδους - ακόμη και με το Χόλιγουντ - είναι τεράστια.

Είναι επίσης πασίγνωστο πως η «Λόκχιντ», η «Τζένεραλ Μότορς», η «Ράιθον», η «Κράισλερ» και τόσες άλλες δεν κατασκευάζουν ...σφεντόνες και νεροπίστολα. Πυρηνικά, μίνι πυρηνικά, βομβαρδιστικά και άλλα τέτοια πράγματα φτιάχνουν, που σίγουρα ανήκουν στην κατηγορία των όπλων μαζικής καταστροφής. Για να μην αναφερθούμε στον «πόλεμο των άστρων»...

Οι Αμερικανοί βέβαια, όταν θεσμοθετούν τέτοιες προτάσεις, εννοούν πάντα τα όπλα μαζικής καταστροφής ...των άλλων και, μάλιστα, πολύ συγκεκριμένων άλλων.

Πρώτα και κύρια, μιλούν για εργοστάσια και εταιρίες της Β. Κορέας, της Συρίας και του Ιράν και όσων άλλων χωρών συμπεριληφθούν στην πορεία στο λεγόμενο άξονα του κακού. Γεγονός, το οποίο αποτελεί ένα ακόμη σαφές μήνυμα, για τις μελλοντικές εξελίξεις.

Και, βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την αξιοποίηση του «δικαιώματος κατάσχεσης», στο πλαίσιο των συνεχώς εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών.

ΠΑΝΤΩΣ, ΜΙΑ και ασχολούμαστε με τις αμυντικές εταιρίες των ΗΠΑ, ακούστε μιαν ενδιαφέρουσα πληροφορία: Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το αμερικανικό πανεπιστήμιο της Σόνομα, εκπρόσωποι των εταιριών αυτών βρίσκονται στα διοικητικά συμβούλια όλων σχεδόν των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης!


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ενδεικτική η περίπτωση της «Ουάσιγκτον Ποστ», όπου τα περισσότερα μέλη της διοίκησής της μετέχουν και στον όμιλο της «Λόκχιντ - Μάρτιν»! Ετσι, για να έχουμε μιαν ιδέα για τους οργανισμούς που υποτίθεται ότι εκφράζουν τον ...ορισμό της ανεξάρτητης ενημέρωσης πέραν του Ατλαντικού. Αυτήν, που πολλοί αρέσκονται, εδώ στην Ελλάδα, να την αναφέρουν σαν παράδειγμα προς μίμηση.