ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις από κατοχικούς και συνεργάτες
Παρασκευή 1 Ιούλη 2005

Associated Press

Η επιχείρηση ...«Ξίφος»σε εξέλιξη
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Ικανοποίηση εξέφρασαν εκπρόσωποι των κατοχικών δυνάμεων για τα αποτελέσματα της επιχείρησης «Αστραπή» που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τα τέλη Μάη στην ιρακινή πρωτεύουσα. Σε αυτήν συμμετέχουν Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες, οι οποίοι «σαρώνουν» σπίτι το σπίτι, γειτονιά τη γειτονιά και έχουν στήσει εκατοντάδες σημεία ελέγχου.

Σύμφωνα με τα ελάχιστα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, κατά την επιχείρηση «Αστραπή», μέχρι χτες βράδυ, είχαν συλληφθεί 1.000 «ύποπτοι» για αντικατοχικές επιθέσεις. Ιρακινοί αξιωματούχοι διευκρίνιζαν ότι οι συλληφθέντες θα παραπεμφθούν σε δίκη.

Δεκάδες φέρονται να είναι οι αιχμάλωτοι και από την εκκαθαριστική επιχείρηση «Ξίφος», που έχουν εξαπολύσει, τις τελευταίες ημέρες, οι αμερικανικές δυνάμεις στο δυτικό Ιράκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Στο επίκεντρο της επιχείρησης έχουν βρεθεί οι πόλεις Χαντίθα και Χιτ, ενώ ελάχιστες είναι οι πληροφορίες από την περιοχή.

Τέλος, χτες, ο δήμαρχος της Βαγδάτης προειδοποίησε την «κυβέρνηση» Τζαφάρι ότι θα παραιτηθεί αν δεν του δοθούν άμεσα τα κονδύλια που έχει ζητήσει για την αναδόμηση της υποδομής της πόλης και ιδιαίτερα του υδροδοτικού και ηλεκτροδοτικού δικτύου. Οπως κατήγγειλε, η πρωτεύουσα των 6 εκατομμυρίων κατοίκων υποφέρει από λειψυδρία και από παροχή μη πόσιμου νερού, ενώ η παροχή ηλεκτρικού δεν ξεπερνά τις 10 ώρες ημερησίως.