ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Αγώνας επιβίωσης η μάχη της απεργίας
Σάββατο 2 Ιούλη 2005

Σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους, οι μικροί ΕΒΕ κλείνουν τα καταστήματά τους στις 6 Ιούλη
Αποφασισμένοι να αποκρούσουν με τον αγώνα τους την απελευθέρωση του ωραρίου, που προωθούν κυβέρνηση και κεφάλαιο, να παλέψουν για αιτήματα που ικανοποιούν τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες τους, δηλώνουν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικρέμποροι που δίνουν μαζί τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και του κλεισίματος των καταστημάτων, στις 6 Ιούλη. Οι ταξικές δυνάμεις στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, μαζί με τις πρωτοπόρες δυνάμεις του ΠΑΜΕ εξορμούν καθημερινά πρωί - απόγευμα στις γειτονιές, στα μεγάλα και μικρά μαγαζιά, προκειμένου να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα. Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει οι εργαζόμενοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά, ενώ σε άλλες πόλεις οργανώνονται την ίδια μέρα κοινές πολύμορφες κινητοποιήσεις.

«Παρών» από τους μικρούς ΕΒΕ

«ΟΧΙ στο ωράριο των πολυκαταστημάτων», απαιτούν οι αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι της Αθήνας που στις 6 του Ιούλη κλείνουν τα μαγαζιά τους και συγκεντρώνονται στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 το πρωί. Στην ανακοίνωσή τους για την κινητοποίηση, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, μαζί με τις Ενώσεις των ΕΒΕ και Εμπορικούς Συλλόγους της Αθήνας, καλούν τους συναδέλφους τους να μη δείξουν καμία ανοχή στη φιλομονοπωλιακή πολιτική και τονίζουν ότι «για τις συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα τίποτα δεν τέλειωσε. Συνεχίζουμε το δίκαιο αγώνα μας».

Σχετικά με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες επισημαίνεται στην ανακοίνωση: «Οι πλειοψηφίες στη διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ που συγκροτούνται από στελέχη της ΠΑΣΚΜΜΕ - ΔΑΚΜΜΕ - ΑΣΚΕΒΕ ευθυγραμμίζονται με την πολιτική των κομμάτων τους ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ που στηρίζουν την ελεύθερη αγορά. Στην ουσία συμφωνούν με το απελευθερωμένο ωράριο που υπάρχει».

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τονίζουν ότι η κυβέρνηση κάνει νόμο τις απαιτήσεις των πολυκαταστημάτων και των Σούπερ - Μάρκετ και βάζει «σε κίνηση ένα νέο γύρο αναδιανομής της αγοράς και συγκέντρωσης του τζίρου προς τα μεγάλα καταστήματα». Οι μικροί ΕΒΕ καλούνται στον αγώνα, για να κατοχυρωθεί η αργία της Κυριακής, υποχρεωτικά για όλα τα καταστήματα, ωράριο μέχρι 48 ώρες τη βδομάδα με τρία απογεύματα κλειστά, κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 1162/97, πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο για τους εργαζόμενους».