ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ
΄«Χωρίς αντίπαλο» αλλά και με έξαρση βίας
Τρίτη 30 Μάη 2000

Associated Press

Από την καταμέτρηση των ψήφων
ΛΙΜΑ - ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Χωρίς αντίπαλο, αλλά με ζόφο και βία να συνοδεύουν την εκλογική διαδικασία, νυν και καθώς φαίνεται και για τρίτη συνεχόμενη φορά Πρόεδρος του Περού, θα είναι ο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι. Η επανεκλογή αυτή, και κυρίως τα όσα προηγήθηκαν, υφίστανται και έπονται, έκαναν το πιο γνωστό συγγραφέα της χώρας, Μάριο Βάργκας Γιόσα, να χαρακτηρίσει αυτή την εκλογή ως «Θλιβερό θέαμα».

Ο Γιόσα μιλώντας χτες προς τον ισπανικό ραδιοσταθμό «Ράδιο Σερ», δήλωσε ότι πρόκειται για μία «πύρρειο και παράνομη νίκη», η οποία είναι «ένα θλιβερό θέαμα το οποίο μπορούμε να χαρακτηρίσουμε φάρσα». Στα λόγια αυτά, ίσως εμπεριέχονται τα πιο συνοπτικά και πικρά συμπεράσματα μιας εκλογικής διαδικασίας η οποία για μήνες έχει προκαλέσει απίστευτη βία και ταραχές.

Στο διά ταύτα, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι φαίνεται ότι εκλέγεται για τρίτη τετραετία καθώς στο καταμετρημένο 26% συγκεντρώνει το 50,1% των ψήφων. Εξάλλου, ήταν ο μοναδικός υποψήφιος του δεύτερου γύρου μετά την αποχώρηση του αντιπάλου του Αλεχάντρο Τολέντο, ο οποίος κατήγγειλε νόθευση της εκλογικής διαδικασίας. Αν και ο Τολέντο είχε ανακοινώσει ότι αποσύρεται από το δεύτερο γύρο διαμαρτυρόμενος, έλαβε τελικά το 16,5%. Τα άκυρα φτάνουν στο 32,4% ενώ το 1% των ψηφοδελτίων ήταν λευκά. Το ποσοστό της αποχής δεν έχει γίνει γνωστό, μια και ο Τολέντο είχε παροτρύνει τους οπαδούς του να απέχουν. Ωστόσο, το υποχρεωτικό της ψηφοφορίας και κυρίως το πολύ υψηλό χρηματικό πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί - 33 δολάρια σε μία χώρα που ο μέσος μισθός είναι 120 δολάρια και με την πλειονότητα να ζει στη φτώχεια - μάλλον απέτρεψαν τους ψηφοφόρους στο να μη συμμετάσχουν. Μια δεύτερη λύση ήταν το άκυρο, όπως είχε προτείνει ο Τολέντο, οι ψηφοφόροι να γράφουν «όχι στη νοθεία».

«Για μένα δεν υπάρχει εκλογική διαδικασία. Πριν από δύο μέρες ο Πρόεδρος Φουτζιμόρι σκότωσε τη δημοκρατία στο Περού» δήλωσε ο Τολέντο αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει, παρά τις καταγγελίες και τις ταραχές, στη διεξαγωγή των εκλογών αψηφώντας τους διεθνείς παρατηρητές που δήλωναν ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για μια δίκαιη αναμέτρηση.

Εν τω μεταξύ, ούτε τη μέρα των εκλογών έλειψαν οι ταραχές, καθώς μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, πολλοί διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, τραυματίστηκαν από σφαίρες χτες στην πόλη Ικίτος, στα βορειοανατολικά της χώρας.

Σύμφωνα με το ραδιοσταθμό CPN, επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας. Λίγη ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες, ομάδες διαδηλωτών έριξαν πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον εκλογικών γραφείων στο Ικίτος, στο Χουαράς και στην Αμαζονία, όπου επίσης υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός τραυματιών. Στο Τρουχίγιο, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη παρόμοια διαδήλωση, οι αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος πυροβολώντας στον αέρα.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της μέρας είχαν σημειωθεί σποραδικά μικροεπεισόδια σε διάφορες περιοχές και στην πρωτεύουσα Λίμα όπου οι μονάδες αντιμετώπισης των ταραχών της περουβιανής αστυνομίας διέλυσαν διά της βίας διαδήλωση φοιτητών κάνοντας χρήση δακρυγόνων αερ`ίων.