ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Συντάραξαν την Καλαμάτα
Τρίτη 5 Ιούλη 2005

Πλημμύρισε η κεντρική πλατεία στην Καλαμάτα
«Πληρωμένη» απάντηση στην προσπάθεια της άρχουσας τάξης να ξαναγράψει την ιστορία, να διαγράψει λαμπρές σελίδες της πάλης των λαών, με στόχο κυρίως να καθυποτάξει τις νεανικές συνειδήσεις, ήταν οι πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του 14ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ στη Μεσσηνία. Για τους παλιότερους ξύπνησαν μνήμες, ενώ για τους νεότερους ήταν ένα διαφορετικό «μάθημα ιστορίας», μια περιήγηση σ' επιγραφές χαραγμένες με αίμα, μεγάλες θυσίες και ανώτερες αξίες. Ηταν ταυτόχρονα υπόσχεση και ανάληψη ενός μεγάλου χρέους: συνεχίζουμε τον αγώνα!

Μια μεγάλη πορεία νέων παιδιών, γεμάτη από παλμό και ζωντάνια, κατακόκκινη από τις σημαίες τους, πολύβουη από τα συνθήματά τους, συντάραξε το πρωί του περασμένου Σαββάτου την πόλη της Καλαμάτας. «Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Θα έχει την τύχη του φασισμού» δήλωνε το πανό της Νομαρχιακής Οργάνωσης Μεσσηνίας μπροστά από το κνίτικο «ποτάμι». «60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη. Οι λαοί νίκησαν τον ιμπεριαλισμό και θα τον ξανανικήσουν οριστικά» έγραφε το επόμενο πανό, της Οργάνωσης Περιοχής Πελοποννήσου και οι φωνές των νέων κομμουνιστών συμπλήρωναν: «Το δρόμο του αγώνα διαλέγει ο λαός, δε γίνεται καλύτερος ο καπιταλισμός».

Από τα μεγάφωνα του αυτοκινήτου που μπαίνει στην κεφαλή της πορείας ακούγονται αντάρτικα τραγούδια. Η πορεία ξεκινάει από τη Λακωνικής, πλάι στο παλιό στρατόπεδο όπου το Φλεβάρη του '44 εκτελέστηκαν 218 αγωνιστές. Στρίβει στην Παλαιολόγου. Εκεί που στεγάζεται σήμερα ένα χαρούμενο νηπιαγωγείο, ήταν οι φυλακές του Καρέλια, όπου στα χρόνια του εμφυλίου κλείστηκαν χιλιάδες κομμουνιστές. «Ούτε στα ξερονήσια, ούτε στις φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές», φωνάζουν οι νέοι περνώντας από μπροστά. Επόμενη στάση η Φραγκόλιμνα, ο μαζικός τάφος εκτελεσθέντων αγωνιστών. «60 χρόνια νίκης κατά του φασισμού, να φτιάξουμε τον τάφο του ιμπεριαλισμού» αντηχεί το σύνθημα της νέας γενιάς που παίρνει τη σκυτάλη, που διαλέγει το δρόμο της: «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ ΕΠΟΝ ο δρόμος των λαών»! Συνεχίζουν. Η πλατεία της 23ης Μαρτίου, εκεί όπου έγινε η πρώτη εκτέλεση διά απαγχονισμού από τους ναζί στην Καλαμάτα, εκεί όπου οι φασίστες άφησαν το θύμα τους κρεμασμένο για μια ολόκληρη μέρα για... παραδειγματισμό, ήταν ο επόμενος σταθμός τους. Επειτα παίρνουν τη στροφή για την κεντρική πλατεία. Περνούν δίπλα σε δρόμους όπου πριν 60 και πλέον χρόνια είχαν γίνει σκληρές μάχες ανάμεσα σε κομμουνιστές και ταγματασφαλίτες, από το καφενείο του «Κατσαρού» όπου η επίθεση του Μαγγανά με τους Χίτες του άφησε 17 νεκρούς κομμουνιστές και με το κεφάλι ψηλά, με περηφάνια, μπαίνουν στην πλατεία φωνάζοντας: «Δύο Κάπα κι ένα Ε - τιμημένο ΚΚΕ»!

Καλωσορίζοντας τους νέους της ΚΝΕ ο Μήτσος Τζαβάρας, γραμματέας της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στο στόχο της διαστρέβλωσης της ιστορίας από την άρχουσα τάξη: «Θέλουν να έχουν τη νεολαία του χεριού τους για να τη στείλουν στα νέα σφαγεία που ετοιμάζουν», τόνισε και αναφέρθηκε στο ΝΑΤΟικό αεροδρόμιο εκπαίδευσης που είναι στα σχέδια για την περιοχή.

«Είναι διάσπαρτη η Πελοπόννησος από τόπους θυσίας» είπε ο Μ. Τζαβάρας, αναφερόμενος στην αντίσταση του λαού και στην ανελέητη σύγκρουση με τους προδότες, τους δοσίλογους και τους Αγγλοαμερικάνους, που προσπαθούσαν να φτιάξουν «οργανώσεις - αναχώματα» για να χτυπήσουν το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Μίλησε παράλληλα και για τον ηρωισμό του Δημοκρατικού Στρατού, που πάλεψε για το δίκιο και τη λευτεριά με συσχετισμό εξαιρετικά αρνητικό, που στα τελευταία έφτασε το 1 προς 60 και οι μαχητές του στη συντριπτική τους πλειοψηφία, με πρώτα τα στελέχη του, έπεσαν ηρωικά.

Ομως, όπως έγραφε και το πανό της Οργάνωσης Αθήνας δανειζόμενο τα λόγια του Χαρίλαου Φλωράκη: «Οι ζευγάδες φεύγουν, η σπορά μένει και καρπίζει. ΚΚΕ ισχυρό, δύναμη για το λαό»!


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ