ΑΡΑΞΟΣ
Ο αγώνας για ζωή δε σταματά ΠΟΤΕ

Μαχητική διαδήλωση των αντιιμπεριαλιστών της Δυτικής Πελοπονήσου έξω από την αμερικανοΝΑΤΟική βάση

Τρίτη 30 Μάη 2000

Φιλειρηνιστές της Πελοποννήσου πορεύονται προς τη βάση του Αραξου
Την παλλαϊκή απαίτηση να κλείσει η αμερικανοΝΑΤΟική βάση του Αραξου και να απομακρυνθούν τα πυρηνικά που απειλούν την Πελοπόννησο, διατράνωσαν, για άλλη μια φορά, οι αντιιμπεριαλιστές της Δυτικής Πελοποννήσου. Φιλειρηνιστές από την Πάτρα, το Αίγιο, την Κορινθία, την Ηλεία και τη Ζάκυνθο ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Επιτροπών Ειρήνης και συγκεντρώθηκαν την περασμένη Κυριακή έξω από την αμερικανοΝΑΤΟική βάση, για να διατρανώσουν για πολλοστή φορά την αντίθεσή τους με την υποτέλεια της χώρας στο ΝΑΤΟ και να απαιτήσουν την άμεση απεμπλοκή της από τον δολοφονικό οργανισμό.

Από νωρίς, λεωφορεία από πολλές πόλεις έφτασαν κοντά στη βάση και έβγαλαν από τα σπλάχνα τους αγωνιστές της ειρήνης κάθε ηλικίας. Ασπρομάλληδες αντιστασιακοί, που αφιέρωσαν όλη τους τη ζωή στην πάλη ενάντια στους κατακτητές, ένωναν τη φωνή τους με τους νεολαίους, που απαιτούσαν να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στα σχέδια των πολεμοκάπηλων. Σιγά σιγά, ξεδιπλώθηκαν οι σημαίες της ειρήνης μαζί με τις ελληνικές σημαίες και τα κόκκινα λάβαρα της αντίστασης και το ορμητικό ποτάμι ξεκίνησε την πορεία του προς τη βάση, φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, χωρίς να ξεχνά κι εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για να καρπίσει το δέντρο της ειρήνης: «ΖΕΙ, ΖΕΙ ο Μπελογιάννης ΖΕΙ! Με Πέτρουλα - Λαμπράκη μας οδηγεί», ήταν το σύνθημα που φωνάχτηκε περισσότερο απ' όλα και έκανε τις καρδιές των αντιιμπεριαλιστών να σφίγγονται από την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα εκείνων.

Οι «πύραυλοι» των ιμπεριαλιστών μεταφέρονται από νέους της ειρήνης. Εξω από τη Βάση θα παραδοθούν στην πυρά
Μόλις οι διαδηλωτές πλησίασαν τη βάση, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής, οι οποίες, με εντολή της κυβέρνησης, προστάτευαν τους ΝΑΤΟικούς από τον «εχθρό - λαό». Τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ, μία διμοιρία αστυνομικών και δεκάδες ασφαλίτες με πολιτικά είχαν οχυρωθεί πίσω από πέτρινα οδοφράγματα και κοφτερά συρματοπλέγματα. Οταν οι διαδηλωτές πλησίασαν περισσότερο, φόρεσαν τις μάσκες τους και ετοιμάστηκαν για «πόλεμο». Οι αντιιμπεριαλιστές απάντησαν με συνθήματα ενάντια στην τρομοκρατία και παρατάχθηκαν απέναντί τους. Εκείνη τη στιγμή, τερμάτισαν οι δύο ειρηνοδρόμοι Γιώργος Μαρίνης και Μιχάλης Τσομπανίδης, οι οποίοι, καταχειροκροτούμενοι από το πλήθος, άφησαν ένα κλαδί ελιάς πάνω στα οδοφράγματα. Αμέσως μετά, τα παιδιά της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» έκαψαν δύο ομοιώματα πυραύλων και πολλές σημαίες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Τους συγκεντρωμένους χαιρέτισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας Βασίλης Ασπρούλιας, ο οποίος σημείωσε πως «37 χρόνια μετά τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη οι ίδιες δυνάμεις σήμερα μετατρέπουν τη χώρα σε ορμητήριο για τα πολεμικά τους σχέδια». Πρόσθεσε πως η πάλη του λαού θα κλείσει τη «λαομίσητη βάση» και θα καταστρέψει τα πυρηνικά, ώσπου «αυτοί που σήμερα βρίσκονται απέναντί μας θα είναι οι ίδιοι που θα μας ανοίξουν τις πόρτες για να περνούν οι αγωνιστές και να βλέπουν το Μουσείο της Ειρήνης, το Πάρκο της Ελευθερίας, που θα θυμίζει πως εδώ υπήρχε κάποτε μια αμερικανοΝΑΤΟική βάση, που την έκλεισε ο αγώνας του ελληνικού λαού».

Οι λαοί θα νικήσουν

«Βρισκόμαστε εδώ για να δείξουμε για μια ακόμη φορά πως ο αγώνας για εθνική ανεξαρτησία συνεχίζεται, πως ο αγώνας για ζωή δεν πρόκειται να σταματήσει», τόνισε στην ομιλία του ο Δημήτρης Καλτσώνης, πρόεδρος της Ενωσης Νομικών για την Ειρήνη. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ρόλο της συγκεκριμένης βάσης, αλλά και όσων άλλων φωλιάζουν στη χώρα μας, στο βρώμικο ΝΑΤΟικό βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, θυμίζοντας και το ρόλο των βάσεων στο παρελθόν. Αναφέρθηκε, επίσης, στις παρεμβάσεις που ασκήθηκαν σε όλες τις χώρες που φιλοξενούν ΝΑΤΟικές βάσεις ενάντια στις δημοκρατικές ελευθερίες των λαών. Μιλώντας για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, ο Δ. Καλτσώνης σημείωσε πως «η πραγματική "βαλκανιοποίηση" τώρα μόλις αρχίζει», καθώς «οι ΗΠΑ και η ΕΕ παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στην εσωτερική ζωή της Γιουγκοσλαβίας για να επιβάλουν λύσεις που επιθυμούν».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στη ΝΑΤΟική άσκηση «Dynamic MIX», που πραγματοποιείται αυτό το διάστημα στη χώρα μας, τόνισε πως η περίφημη «ελληνοτουρκική προσέγγιση» είναι στην πραγματικότητα «προσέγγιση των ισχυρών μεγάλων συμφερόντων των δύο χωρών υπό την προστασία του ΝΑΤΟ, για το πώς θα μοιράσουν τη συμμετοχή τους στο φαγοπότι». Κατήγγειλε την κυβέρνηση για την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο Αιγαίο σε όφελος του ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως αυτή η καταγγελία «δεν έχει καμιά χροιά εθνικισμού», αλλά «πηγάζει από το γεγονός ότι πρόκειται για στρατό - χωροφύλακα του ΝΑΤΟ στην περιοχή» κι ότι η «προσέγγιση» «δεν έχει καμιά σχέση με την αληθινή φιλία που ενώνει τους δύο λαούς, που δεν έχουν τίποτα να μοιράσουν, αλλά είναι αναγκασμένοι να παλέψουν μαζί, σαν αδέρφια, ενάντια στον κοινό δυνάστη, ενάντια στον κοινό προστάτη». Τέλος, ο Δ. Καλτσώνης κάλεσε το λαό να πετάξει «στο καλάθι των αχρήστων τις προκαταλήψεις και τις σκουριασμένες ταμπέλες που μας φόρεσαν οι κάθε λογής υποστηρικτές της ξενοδουλίας και του ραγιαδισμού», έτσι ώστε «κάθε πατριώτης και πατριώτισσα, κάθε δημοκράτης, καθένας που έχει φιλότιμο» να βρει «τη θέση του στο πλατύ ποτάμι του αγώνα σ' αυτό το μεγάλο μέτωπο, μαζί με τους φίλους γειτονικούς λαούς, ενάντια στις αιμοβόρες πολυεθνικές και στους ντόπιους υπηρέτες τους. Οι λαοί θα νικήσουν!».

Στη συνέχεια, το πλήθος προχώρησε μπροστά, έχοντας αυξημένη περιφρούρηση για να αποσοβήσει τις προβοκάτσιες. Μια αντιπροσωπεία πέρασε τον αστυνομικό κλοιό και κάρφωσε στα συρματοπλέγματα της πύλης το ψήφισμα της συγκέντρωσης - καθώς κανένας αξιωματικός της βάσης δεν εμφανίστηκε για να το παραλάβει - στο οποίο εκφράστηκε η παλλαϊκή απαίτηση να κλείσει η βάση και να απομακρυνθούν τα πυρηνικά από τη χώρα και απαιτήθηκε η αποδέσμευση της χώρας από το άρμα του ΝΑΤΟ. Οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν ειρηνικά, όπως ήρθαν, τονίζοντας με τα συνθήματά τους πως δεν είναι μακριά η στιγμή που θα επιστρέψουν ακόμα πιο αποφασιστικοί.