ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ
«Θα συνεχίσουμε»
Τρίτη 30 Μάη 2000

Πλημμύρισε από συγκίνηση και από μια, γεμάτη αποφασιστικότητα, υπόσχεση χτες το απόγευμα το Πρώτο Νεκροταφείο της Αθήνας, στο μνημόσυνο για τη συμπλήρωση 37 χρόνων από τη δολοφονία του πρωτοπόρου αγωνιστή της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη.

Συγκίνηση από τη μνήμη του αγωνιστή, υπόσχεση για τη συνέχιση του αγώνα του, μέχρι την εκπλήρωση του οράματός του πυροδοτούσε την ατμόσφαιρα. Πλήθος κόσμου προϋπάντησε τους λαμπαδηδρόμους της ειρήνης - μεταξύ τους οι γιοι του, ο Γιώργος και ο Γρηγόρης, ο εγγονός του, ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Παν. Μακρής και ο Γιώργος Τσαπόγας - οι οποίοι είχαν ξεκινήσει νωρίς από το άγαλμα του Γρ. Λαμπράκη στην Παλλήνη. Τη μνημοσύνη δέηση έψαλλε ο Ηλίας Κωνσταντόπουλος, οδοιπόρος της ειρήνης, συναγωνιστής του Γρηγόρη Λαμπράκη και τελειώνοντας τη δέηση έδωσε γεμάτος συγκίνηση την υπόσχεση: «Θα συνεχίσουμε».

«Συνεχίζουμε, Γρηγόρη, τον αγώνα σου, γιατί τα πράγματα στη χώρα μας δεν είναι καλά. Πέρυσι είχαμε το βρώμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, το 40% της Κύπρου εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατοχή, το εμπάργκο στο Ιράκ εξακολουθεί να υφίσταται, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να πεθαίνουν, οι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να υποφέρουν. Ζούμε σε ανήσυχη εποχή, αυτή τη στιγμή διεξάγονται ασκήσεις του ΝΑΤΟ για χερσαίες επιχειρήσεις στην επόμενη χώρα που θα επιλέξουν οι ιμπεριαλιστές της Νέας Τάξης Πραγμάτων», υπογράμμισε ο Ευάγγελος Μαχαίρας, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, για να συμπληρώσει πως «υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ανησυχούμε, πολλοί για να αγωνιζόμαστε» και όλοι μαζί έδωσαν υπόσχεση για συνέχεια του αγώνα.

Το «Αθάνατος» ξεπήδησε από δεκάδες χείλια και αμέσως μετά ακολούθησε ενός λεπτού σιγή. Αργότερα έγινε κατάθεση στεφάνων από διάφορους φορείς στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, ενώ ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ απένειμε μετάλλια και τιμητικά διπλώματα στους ειρηνοδρόμους.