ΚΟΖΑΝΗ
«Κάντε το πρώτο βήμα με το ΚΚΕ»

Κάλεσμα για συνειδητή δράση για την αλλαγή των συσχετισμών, στα συνδικάτα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο μαζικό κίνημα και στο πολιτικό επίπεδο, απηύθυνε ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας σε λαϊκή συγκέντρωση

Πέμπτη 7 Ιούλη 2005

«Για το ΚΚΕ είναι καθαρό ότι τα μεγάλα προβλήματα θα λυθούν μόνο με την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, που τα δημιουργεί, τα αναπαράγει και τα οξύνει», επισήμανε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση του Κόμματος στην Κοζάνη για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ. Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε, ανάμεσα στα άλλα:

«Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η άσκηση μιας συνεπούς φιλολαϊκής και αποτελεσματικής πολιτικής, που συνδέεται στενά και με ζητήματα οικονομικής ανάπτυξης, εθνικής ανεξαρτησίας, ειρήνης, μπορεί να επιτευχθεί μόνο στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας και λαϊκής εξουσίας. Και η πάλη για τα οξυμένα προβλήματα της εργατικής τάξης, αλλά και για την προστασία του εισοδήματος και την αναβάθμιση της ζωής της εργατικής, λαϊκής οικογένειας οδηγεί, αντικειμενικά, σε σύγκρουση με τα μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα. Οδηγεί στην ανάγκη δράσης για αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα, στο εργατικό, συνδικαλιστικό κίνημα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο επίπεδο της εξουσίας.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται συνολική δράση ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Δράση, αγώνας, σύγκρουση, ρήξη με την αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική της ΕΕ, που η ΝΔ, συνεπικουρούμενη από το ΠΑΣΟΚ, προωθεί. Πολιτική η οποία στα βασικά, στα στρατηγικής σημασίας ζητήματα, που προωθεί η ΕΕ, έχει τη συναίνεση του ΣΥΝ.

Είναι περισσότερο από αναγκαία η συνειδητή προσπάθεια και δράση για την αλλαγή των συσχετισμών στο εργατικό, συνδικαλιστικό και γενικότερα στο μαζικό κίνημα, αλλά και στο πολιτικό επίπεδο.

Το ΚΚΕ σάς καλεί: Κάντε το βήμα, αναδείξτε στα Συνδικάτα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκείνους που μπορούν να υπερασπιστούν τα δίκια σας. Εκείνους που μπορούν να αντιπαλέψουν αυτήν τη λαίλαπα. Για να προωθηθεί η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε όλα τα επίπεδα. Για να εφαρμοστεί μια πολιτική που θα αντιμετωπίζει ενιαία και συνολικά τα προβλήματα του λαού.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα, από τη φύση και το χαρακτήρα του, χαράζει πρωτοποριακούς στόχους. Δεν περιοριζόμαστε στην καταδίκη της ανθρώπινης εκμετάλλευσης και της αδικίας, του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της καταπίεσης. Προσπαθούμε και δείχνουμε το δρόμο που πρέπει να διαβεί το κίνημα για να αναμετρηθεί με αποτελεσματικότητα και νικηφόρα με τις δυνάμεις του κεφαλαίου και της συντήρησης.

Τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εναλλασσόμενα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση, καλλιεργούν συστηματικά αυταπάτες, εξαγοράζουν και εκβιάζουν συνειδήσεις, προβάλλοντας τον "κοινωνικό χαρακτήρα" μιας αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής. Ο Συνασπισμός αναδιατυπώνει παλιές σοσιαλδημοκρατικές θέσεις, στηρίζει την ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΕ. Συμβάλλει ενεργά στη δημιουργία κλίματος και συμβιβαστικής συνείδησης για την αντιμετώπιση των οξύτατων λαϊκών προβλημάτων. Αυτό που επιδιώκουν οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στο μαζικό, λαϊκό κίνημα είναι να χαμηλώνουν καθημερινά τον πήχη των εργατικών, λαϊκών αιτημάτων, διεκδικήσεων και στόχων».

Πρώτη απάντηση

«Η ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας, η οργάνωση, η ενότητα, η κοινή δράση των ριζοσπαστικών δυνάμεων που υπάρχουν στην κοινωνία, η κοινή δράση με το ΚΚΕ, ανεξάρτητα αν υπάρχουν ορισμένες διαφορές, είναι ένα πρώτο βήμα για να δοθεί μια πρώτη απάντηση. Αφετηρία δράσης για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα φέρουν στην ημερήσια διάταξη την οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου. Είναι και αναγκαίο και ρεαλιστικό να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης στο κοινωνικό επίπεδο προς όφελος των δυνάμεων που παλεύουν αδιάλλακτα τα μονοπώλια, τις ιμπεριαλιστικές επιλογές. Να αλλάξει παντού! Η πολιτική συμμαχιών του Κόμματος εδράζεται σε κοινωνικές δυνάμεις και κινήματα και στη βάση αυτή αναπτύσσεται και η πολιτική συνεργασία.

Ενότητα ναι. Συσπείρωση ναι. Συμμαχία. Είναι όροι για να δυναμώσει το κίνημα και να μπουν νέες δυνάμεις στις γραμμές του. Η συμμαχία και η κοινή δράση προϋποθέτουν και συμφωνία και ύπαρξη διαφορετικών απόψεων. Ομως, η διαφορετικότητα των απόψεων δεν μπορεί να αφορά σε κεντρικά και κρίσιμα ζητήματα. Αυτό θα αφόπλιζε το λαό από τη δυνατότητα να αποσπά νίκες.

Ενότητα με συστηματική διαπάλη προς την κυρίαρχη πολιτική, την ταξική δικομματική πολιτική. Σε εναντίωση με κάθε δύναμη, ανεξάρτητα από συνθήματα και ταμπέλες που χρησιμοποιεί, ενώ συναινεί στα συμφέροντα των μονοπωλίων, της ΕΕ και του NATO, στα συμφέροντα των ΗΠΑ. Τέτοιες συμμαχίες βοηθάνε να ισχυροποιούνται τα κριτήρια των συμμαχιών, να δένονται όλα τα τμήματα του λαϊκού κινήματος στον αγώνα για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες. Είναι συμφέρον όλων των εργαζομένων, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα έχει κατευθείαν θετική επίδραση στην ανάπτυξη των αγώνων, στο ανέβασμα της αποτελεσματικότητάς τους, στη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνικοπολιτική συσπείρωση για τη συγκρότηση του Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης».