ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΕΒ
Επικύρωσαν το αντεργατικό μακελειό

Στα πλαίσια του διαλόγου - απάτη, βιομήχανοι και κυβέρνηση συμφώνησαν στην ανάγκη να επισπευστεί το χτύπημα στο σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και στο ύψος αμοιβής των υπερωριών

Παρασκευή 8 Ιούλη 2005

Eurokinissi

Την καρέκλα που «ζέστανε» χτες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, καταλαμβάνει τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος. Σε κοινό μέτωπο με την κυβέρνηση, παζαρεύουν στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου» το ξεθεμελίωμα κάθε δικαιώματος για την εργατική τάξη
Στο ολοκληρωτικό χτύπημα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας και στη δραστική μείωση της αμοιβής των υπερωριών προχωράνε άμεσα κυβέρνηση και μεγάλο κεφάλαιο, όπως επιβεβαιώθηκε και από τις χτεσινές συναντήσεις μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Απασχόλησης και των εκπροσώπων του ΣΕΒ και της ΓΣΕΒΕΕ, στα πλαίσια του λεγόμενου «κοινωνικού διαλόγου» για το Εργασιακό. Ο υπουργός Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο μετά τη συνάντηση που θα έχει με τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα.

Αποκαλυπτικές ήταν οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλου, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Απασχόλησης. Η επισήμανσή του ότι υπάρχει «μεγάλη καθυστέρηση» στην προώθηση των θεμάτων που σχετίζονται με το χρόνο εργασίας δείχνει το πόσο σημαντικό για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου είναι η προώθηση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και η μείωση της αμοιβής των υπερωριών.

Ακόμα, σημείωσε ότι στόχος των βιομηχάνων είναι «να θεσμοθετήσουμε τη δυνατότητα που μας δίνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία». Ζήτησε δηλαδή από την ελληνική κυβέρνηση να εναρμονιστεί πλήρως με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία - με την οδηγία 2003/88/ΕΚ - ορίζει ξεκάθαρα τη δυνατότητα του εργοδότη να διευθετεί σε ετήσια βάση το χρόνο εργασίας του εργαζόμενου και να τον απασχολεί μέχρι και 13 ώρες την ημέρα, αφού η μοναδική ρήτρα που βάζει για τον ημερήσιο χρόνο εργασίας είναι η υποχρεωτική εντεκάωρη ανάπαυση μέσα σε ένα 24ωρο. Καθεστώς που σκληραίνει ακόμα παραπέρα με την υπό εκπόνηση οδηγία που θα τροποποιεί σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση την ήδη ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Μάλιστα, ο Οδ. Κυριακόπουλος προδιέγραψε και τη διευθέτηση με ατομική Σύμβαση Εργασίας, σημειώνοντας με νόημα: «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να κάνουμε για να φτάσουμε σε τέτοια άκρα». Σχετικά με το ύψος της αμοιβής των υπερωριών έκανε καθαρό ότι επιδιώκεται η μείωσή της, λέγοντας «αναμφισβήτητα συζητήσαμε τη μείωση του κόστους των υπερωριών». Να σημειωθεί ότι ΣΕΒ και ΓΣΕΒΕΕ κάνουν ανοιχτά λόγο για μείωση της αμοιβής των υπερωριών τουλάχιστον μέχρι και 50% σε σχέση με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Από κοντά και η ΓΣΕΒΕΕ

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος - που συναντήθηκε προηγουμένως με τον υπουργό Απασχόλησης - αν και απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα, μίλησε και αυτός για την ανάγκη αλλαγής στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στο ύψος της αμοιβής των υπερωριών αλλά και στον τρόπο έγκρισής τους από τα αρμόδια κρατικά όργανα. Ουσιαστικά ταυτίζεται με τις θέσεις των μεγαλοβιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων. Οι συγκεκριμένες θέσεις του ΣΕΒ και της ΓΣΕΒΕΕ αναμένονται να γίνουν και επίσημα γνωστές το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα.

Στις δηλώσεις τους μετά το τέλος των δυο συναντήσεων, ο υπουργός Απασχόλησης είπε ότι πρέπει να αλλάξει το σημερινό καθεστώς γιατί «δεν μπορεί να περιμένει το θέμα της ανταγωνιστικότητας». Και επιχείρησε να καλλιεργήσει την αυταπάτη ότι αυτό είναι προς όφελος των εργαζομένων γιατί έτσι δήθεν καταπολεμάται η ανεργία.