Ελληνικό στρατιωτικό νοσοκομείο στην Καμπούλ

Στην υπηρεσία των κατοχικών δυνάμεων

Παρασκευή 8 Ιούλη 2005

Eurokinissi

Από την άφιξη της ελληνικής «ειρηνευτικής αποστολής» στην Καμπούλ
Στα πλαίσια της όλο και βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στην ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, εντάσσεται η λειτουργία στο αεροδρόμιο της Καμπούλ του 299 ΚΙΧΝΕ (Κινητό Χειρουργείο - Νοσοκομείο Εκστρατείας), ενώ από το Δεκέμβρη η Ελλάδα αναλαμβάνει και τη διοίκηση του αεροδρομίου της αφγανικής πρωτεύουσας. Το συγκεκριμένο ελληνικό κινητό νοσοκομείο διαθέτει χειρουργική κλινική με 2 χειρουργικές τράπεζες, μονάδα εντατικής θεραπείας με 2 κλίνες, μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο, φαρμακείο, και ψυχιατρικό, οδοντιατρικό τμήμα και μπορεί να νοσηλεύσει ταυτόχρονα 30 άτομα.

Οσον αφορά στην επάνδρωση ήδη εργάζονται σ' αυτό 20 άτομα, όλοι Ελληνες, και στην τελική του επάνδρωση από ελληνικής πλευράς θα υπηρετούν περίπου 30 γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και 20 άτομα, ως προσωπικό υποστήριξης. Τη διοίκηση του Νοσοκομείου ήδη από τον Ιούνη έχουν αναλάβει Ελληνες στρατιωτικοί και μέσα στον Αύγουστο θα έχει αναπτύξει όλες τις επιχειρησιακές του δυνατότητες. Θα παραμείνει στο Αφγανιστάν για 18 μήνες και πρόκειται για το μεγαλύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο στο Αφγανιστάν δεύτερου ρόλου, με εξαίρεση το γερμανικό, που είναι όμως τρίτου ρόλου. Από αυτό θα περνάνε όλα τα βαριά περιστατικά που θα διακομίζονται από αέρος.

Οκτώ τάγματα για το Κοσσυφοπέδιο

Αναφορικά με την ελληνική παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο, διευκρινίστηκε από το ΓΕΕΘΑ ότι η Ελλάδα διαθέτει στην KFOR, δύο μηχανοκίνητα (Μ/Κ) τάγματα με συνολικό προσωπικό περίπου 500 άτομα. Το ένα για τον Ανατολικό Τομέα της KFOR, στην περιοχή του Ουρόσεβατς και το άλλο για τον ΒΑ Τομέα, στη Μιτροβίτσα. Τα δύο αυτά τάγματα, προέρχονται από οκτώ τάγματα που εδρεύουν σε διάφορα μέρη της ελληνικής επικράτειας, υπαγόμενα σε διάφορους σχηματισμούς. Τα τάγματα αυτά εναλλάσσονται κυκλικά ανά εξάμηνο, δηλαδή τρία εξάμηνα στην Ελλάδα και ένα στο Κοσσυφοπέδιο. Στην ουσία και τα οκτώ τάγματα είναι δεσμευμένα στην υπηρεσία των κατοχικών δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου. Ετσι, εντός των ημερών, το 647 Μ/Κ ΤΠ που εδρεύει στο Λιτόχωρο, αναχωρεί για τη Μιτροβίτσα, με σκοπό την αντικατάσταση του 645 Μ/Κ ΤΠ. Η αντικατάστασή του τάγματος του Ουρόσεβατς έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβρη του 2005.