ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ
Αντιλαϊκό χαράτσι και στα Κέντρα Υγείας!

Η κυβέρνηση αποφάσισε να πληρώνουν οι ασθενείς για τις εξετάσεις και τα φάρμακα με «πιλοτική» εφαρμογή του μέτρου στη Θεσσαλία

Παρασκευή 8 Ιούλη 2005

Το χαράτσι ξεκινάει«πιλοτικά» από τα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας. Στην κατεύθυνση της πλήρους εμπορευματοποίησηςτης Υγείας, σύντομα θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα
Από την τσέπη τους θα πληρώνουν, από δω και πέρα, οι ασθενείς για τις επισκέψεις τους και στα Κέντρα Υγείας! Το αντίτιμο για τις ιατρικές και άλλες εξετάσεις, για τη βραχεία νοσηλεία και για τα φάρμακα που χορηγούνται, θα χρεώνονται στα Ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ δεν έχει διασαφηνιστεί αν η πληρωμή θα γίνεται μέσω των Ταμείων, ή αν ο ασθενής θα καταβάλλει τα χρήματα επιτόπου και θα παίρνει, αργότερα, μέρος των καταβαλλομένων από το ταμείο τους, όπως συμβαίνει στα νοσοκομεία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, απευθείας από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι ανασφάλιστοι.

Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιβάλλει και εισιτήριο εισόδου ασθενών στα Κέντρα Υγείας, το οποίο θα είναι πολύ ακριβότερο από τα 3 ευρώ που κοστίζει η είσοδος στα νοσοκομεία!

Να σημειώσουμε ότι στο διάστημα της τελευταίας προεκλογικής περιόδου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - με εγκύκλιο του τότε υφυπουργού Υγείας, Εκτ. Νασιώκα - είχε αποφασίσει την επιβολή εισιτηρίου 3 ευρώ και στα Κέντρα Υγείας, αλλά η εκτέλεση της απόφασης αναστάλθηκε, για ν' αποφύγει το ΠΑΣΟΚ το προεκλογικό πολιτικό κόστος (δημοτικές εκλογές του 2002) και λόγω των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν.

Τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν, πιλοτικά, από τα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας, όπως ανακοίνωσε ο Ηλίας Θεοδώρου, πρόεδρος της Διοικητικής Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) Θεσσαλίας, σε σύσκεψη, με τη συμμετοχή διοικητικών και άλλων στελεχών των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της περιοχής, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.


Η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει άμεσα και η σχετική εγκύκλιος έχει σταλεί στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας. Μάλιστα, στα ΚΥ των τουριστικών περιοχών της Θεσσαλίας έχει, ήδη, ξεκινήσει η διαδικασία είσπραξης χρημάτων για την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών σε αλλοδαπούς τουρίστες και σε μετανάστες.

Στα χνάρια του ΠΑΣΟΚ

Η κυβερνητική απόφαση στηρίζεται στο νόμο 2519/1997 που ψήφισε η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στο άρθρο 29 προβλέπει πόρους για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία μετά από έκδοση κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας. Τα νέα μέτρα κινούνται στην κατεύθυνση της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υυγείας, που συνεχίζει, με συνέπεια και σπουδή, η κυβέρνηση της ΝΔ. Μια πολιτική που έχει μετατρέψει το δημόσιο αγαθό της Υγείας σε πανάκριβο εμπορεύσιμο είδος και έχει καταστήσει το εναπομείναν Δημόσιο Σύστημα Υγείας «ακριβό μαγαζί» του δημοσίου και «παραμάγαζο» των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται κερδοσκοπικά στο χώρο.

Το ότι στόχος και της κυβέρνησης της ΝΔ είναι να προωθήσει, πιο δυναμικά και πιο γρήγορα, την πολιτική εμπορευματοποίησης, χώνοντας όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη των ασθενών και «ισοπεδώνοντας» ό,τι απέμεινε από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, φαίνεται και από τα λεγόμενα του Ηλ. Θεοδώρου, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «στόχος της κυβέρνησης είναι ν' αποκτήσουν τα Κέντρα Υγείας οικονομική αυτοτέλεια».

Η εφαρμογή των νέων μέτρων στα Κέντρα Υγείας είναι προφανές ότι θα επιβαρύνει κι άλλο τα Ασφαλιστικά Ταμεία - δηλαδή, τους εργαζόμενους που πληρώνουν γι' αυτά - σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και οδηγούνται στη χρεοκοπία. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι καλούνται να πληρώσουν κι άλλο «χαράτσι», χωρίς, μάλιστα, να εξασφαλίζουν καλύτερες παροχές υγείας, αφού τα Κέντρα Υγείας έχουν υποβαθμιστεί πλήρως και υπολειτουργούν, εξαιτίας της κρατικής αδιαφορίας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και σε ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, που τα καθιστούν «παράλυτα» κι ανίκανα ν' ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες περίθαλψης και τα αναγκάζουν να λειτουργούν απλώς σαν διαμετακομιστικά κέντρα ασθενών προς τα νοσοκομεία.

Χρυσώνουν το χάπι...

Για να «χρυσώσει το χάπι» του νέου «χαρατσιού», ο πρόεδρος της ΔΥΠΕ Θεσσαλίας ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν μέτρα για την αναβάθμιση των ΚΥ της περιοχής. Ανέφερε ότι θα θεσπιστεί, άμεσα, η «Ηλεκτρονική Κάρτα Ασθενούς» - που εφαρμόζεται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Ηλ. Θεοδώρου, κινούμενος στη γνωστή τακτική των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα, ανακοίνωσε, ακόμα, ότι τα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας θ' αποκτήσουν, άμεσα, τον απαιτούμενο ιατροτεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό, ένα λεωφορείο με 9 θέσεις για τις μετακινήσεις γιατρών στις δυσπρόσιτες περιοχές της Περιφέρειας, θα προμηθευτούν κομπιούτερ μηχανογραφικών εφαρμογών και θα έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο...