ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση των αγώνων

Τα άμεσα καθήκοντα και τον προγραμματισμό της δράσης για το επόμενο τρίμηνο καθόρισαν στη χτεσινή τους συνεδρίαση οι ταξικές δυνάμεις της Αθήνας

Σάββατο 9 Ιούλη 2005

Τα άμεσα καθήκοντα των ταξικών δυνάμεων μπροστά στην ένταση της αντεργατικής επίθεσης κυβέρνησης και κεφαλαίου που ξεδιπλώνεται με αιχμή το εργασιακό, αλλά και το συγκεκριμένο προγραμματισμό της αγωνιστικής δράσης για το επόμενο τρίμηνο, καθόρισε στη χτεσινή συνεδρίασή της η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ. Μπούσουλα για το ξεδίπλωμα της δράσης αποτελούν οι αποφάσεις που πήρε κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του το Πανελλαδικό Συντονιστικό του ΠΑΜΕ.

Τόσο εισηγητικά, όσο και στις τοποθετήσεις των μελών της Γραμματείας, επισημάνθηκε ότι, με τα μέτρα για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας - που ξεκίνησε από την κυβέρνηση της ΝΔ και εντάθηκε από το ΠΑΣΟΚ και το νόμο Γιαννίτση - και τις υπερωρίες, επιδιώκεται η εργατική δύναμη να αξιοποιείται όσο και όποτε τη χρειάζεται το κεφάλαιο. Η διευθέτηση θα πλήξει πολύπλευρα τις εργασιακές σχέσεις αλλά και την καθημερινή ζωή των εργαζομένων. Απέναντι σε αυτή την επίθεση, τονίστηκε στη συνεδρίαση, οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν αποφασιστικά και άμεσα, με μπροστάρηδες τους συνδικαλιστές, τους εργάτες και τους υπάλληλους που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Τα Σωματεία πρέπει να βρίσκονται σε αγωνιστική επιφυλακή και άμεσα να αναπτύξουν πρόγραμμα ενημέρωσης των εργαζομένων για τις επιπτώσεις από την επίθεση της κυβέρνησης και να βρίσκονται σε αγωνιστική επιφυλακή. Αλλά και να απευθυνθούν πλατιά στις γυναίκες και τη νεολαία. Να γίνουν συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων, να εκδοθούν υλικά και να πραγματοποιηθούν περιοδείες, συγκεντρώσεις στους χώρους δουλιάς και τις συνοικίες.

Με στόχο η πάλη να γίνει υπόθεση του συνόλου της εργατικής τάξης, απαιτείται ο συντονισμός όλων των κλάδων και ιδιαίτερα αυτών όπου ήδη εφαρμόζονται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η μερική απασχόληση και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ταυτόχρονα, είναι αναγκαίο να ενταθεί η μάχη για τη μαζικοποίηση των Σωματείων. Να στηθούν στους χώρους δουλιάς σωματειακές επιτροπές και Επιτροπές Αγώνα, να συγκροτηθούν νέα παραρτήματα των Συνδικάτων.

Σχετικά με τον προγραμματισμό δράσης για το επόμενο τρίμηνο, ζητήματα αιχμής για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα αποτελέσουν τα προβλήματα της ανεργίας και της Παιδείας. Στόχος των ταξικών δυνάμεων είναι να αναδειχτούν οι αιτίες της ανεργίας, οι συνέπειες στη ζωή της εργατικής τάξης και να αναπτυχθεί αγώνας με αιτήματα στο ύψος των πραγματικών και σύγχρονων αναγκών των ανέργων. Ακόμα, να οργανωθεί η πάλη ενάντια στην Παιδεία της αγοράς και των ταξικών φραγμών.

Για το ζήτημα της ανεργίας, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προγραμματίζουν εξορμήσεις και περιοδείες με ενημερωτικό υλικό, κυρίως σε χώρους όπου υπάρχουν απολύσεις και «τρέχουν» προγράμματα κατάρτισης, σε κλάδους με εργαζόμενους νέους και γυναίκες και στους κατά τόπους ΟΑΕΔ. Πρώτος σταθμός της αγωνιστικής δράσης αποτελεί η ολόπλευρη ενίσχυση από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ της παράστασης διαμαρτυρίας που διοργανώνει την ερχόμενη Πέμπτη 14 Ιούλη η Επιτροπή ενάντια στις απολύσεις, στις 6:30 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας.

Για την Παιδεία, με στόχο τη λαϊκή συσπείρωση στον αγώνα ενάντια στη ραγδαία ιδιωτικοποίηση, η Γραμματεία της Αθήνας, σε συνεργασία με τη Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα, θα καθορίσουν πρόγραμμα συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για το αμέσως επόμενο διάστημα.