«Διά βίου» ψευτο-κατάρτιση προς όφελος των επιχειρήσεων

Ως «αγαθό» προσπάθησαν να παρουσιάσουν τη «διά βίου» αμάθεια και υπερεκμετάλλευση εκπρόσωποι της κυβέρνησης, του ΕΒΕΑ, της ΓΣΕΕ κ.ά. σε χτεσινή ημερίδα του ΟΕΕΚ

Σάββατο 9 Ιούλη 2005

Με δυναμικές κινητοποιήσεις η νεολαία απορρίπτει μαζικά τη λεγόμενη διά βίου εκπαίδευση, που δε σημαίνει τίποτε άλλο από διά βίου περιπλάνηση, εκμετάλλευση και ανασφάλεια
«Θέλουμε ανθρώπινο δυναμικό αποδοτικό προς όφελος των επιχειρήσεων». Σ' αυτή τη φράση - όπως ακούστηκε χτες στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) με θέμα την «Επαγγελματική εκπαίδευση και Κατάρτιση» - αποτυπώνεται το εκπαιδευτικό «ιδανικό» των πολυεθνικών της ΕΕ, που σπεύδει με τη σειρά της και η κυβέρνηση της ΝΔ να υλοποιήσει. Ετσι, χτες, για πολλοστή φορά, επιχειρήθηκε να αποδοθούν χαρακτηριστικά «κοινωνικού αγαθού» στη διά βίου αμάθεια και στους εργαζόμενους μιας χρήσης με «ειδίκευση ταχείας απόδοσης». Ειδίκευση, που γρήγορα όμως θα αχρηστεύεται από τις εξελίξεις στην παραγωγή κι ο εργαζόμενος-άνεργος θα στέλνεται για κατάρτιση από την αρχή.

Και προκειμένου να χρυσωθεί το χάπι για το νέο μαρτύριο του Σισύφου, η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, επιδόθηκε σε προσπάθεια αποενοχοποίησης και νομιμοποίησης της περιπλάνησης στην ανεργία: «Η ελευθερία διακίνησης των εργαζομένων είναι ο τελικός στόχος και αποτελεί τη βάση του Κοινοτικού Δικαίου».

Απροκάλυπτα ο Δρ. Φουντουκάκος, πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ), μιλώντας για τις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς, έκανε λόγο για «αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να είναι περισσότερο αποδοτικό προς όφελος των επιχειρήσεων και της κοινωνίας». Δηλαδή, οι επιχειρήσεις να μπορούν να ξεζουμίζουν ακόμα περισσότερο τους ψευτο-καταρτισμένους εργαζόμενους.

Οσο για τη ΓΣΕΕ, για άλλη μια φορά, ανέλαβε το ρόλο πρωτεργάτη στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς διά στόματος εκπροσώπου της, Μιχ. Κουλουτού, κι αφού πρώτα έκανε γαργάρα τους πραγματικούς υπεύθυνους για την ανεργία που θερίζει, υποστήριξε: «Η διά βίου εκπαίδευση όχι απλά είναι το πιο ισχυρό όπλο απέναντι στην ανεργία, αλλά απελευθερώνει και δημιουργικές δυνάμεις, οδηγώντας στην προσωπική ανέλιξη»... Απόδειξη για το ποιος είναι με ποιον αποτελεί όμως και το σχόλιο του εκπροσώπου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Χρ. Κεφάλα: «Η διαφορά μας με τη ΓΣΕΕ είναι ότι σε μας λείπει το "Γ", γιατί σ' όλα τα υπόλοιπα συμφωνούμε»!

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Νίκος Αντζινάς, αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς και ο Σπύρος Βλιάμος, γγ Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Απασχόλησης, ο οποίος με τη σειρά του προσπάθησε να καμουφλάρει τη διά βίου αμάθεια πίσω από την υποτιθέμενη «παροχή ίσων ευκαιριών για όλους και τη μείωση της ανεργίας. Το μήνυμα της διά βίου εκπαίδευσης να μας γίνει βίωμα», είπε.

«Οι νέοι και νέες της χώρας πρέπει να θεωρούν τα ΙΕΚ όχι λύση ανάγκης, όχι υποχρεωτική, αλλά ενσυνείδητη επιλογή. Να πιστεύουν ότι μέσα από το θεσμό της επαγγελματικής κατάρτισης θα μπορέσουν να ενταχθούν γρήγορα και ομαλά στην αγορά εργασίας», υποστήριξε ο Χαρ. Μπότσαρης, πρόεδρος του ΟΕΕΚ, ζητώντας ουσιαστικά την παραίτηση των νέων από το δικαίωμά τους στη μόρφωση και στη μόνιμη σταθερή δουλιά.