31ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
«Πάρε θέση στον αγώνα για τη ζωή σου»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ στο κατάστημα Hondos Center στην Ομόνοια και στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στην Π. Ράλλη

Σάββατο 9 Ιούλη 2005

... και οι εργαζόμενες στο σχόλασμα έφευγαν με την προκήρυξη στο χέρι, με τη βεβαιότητα ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα είναι στο πλάι τους και στους νέους αγώνες που έχουν μπροστά τους, για τα δικαιώματά τους
«Οργανώσου στο σωματείο σου, δυνάμωσε το μέτωπο των εργατών, το ΠΑΜΕ», ήταν το μήνυμα των νέων κομμουνιστών προς τους εργαζόμενους του Hondos Center, όπου πραγματοποίησαν προχτές μαζική εξόρμηση, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ σε χώρους δουλιάς.

Στο χώρο που είχαν στηθεί τα ταμπλό, από το κασετόφωνο ακουγόταν το κάλεσμα στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ και στο 31ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Οι κνίτες και οι κνίτισσες εφοδιασμένοι με τις προκηρύξεις του Κόμματος που ενημέρωναν για τις εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις και το ωράριο, αλλά και με τη δύναμη «της πολιτικής του ΚΚΕ, του αγώνα και της οργάνωσης» ξεχύθηκαν στο κατάστημα προκειμένου να κουβεντιάσουν με τους εργαζόμενους.

Τα πρόσωπα οικεία στους εργαζόμενους. Τα παιδιά της ΚΝΕ ήταν εμποροϋπάλληλοι, που τον τελευταίο καιρό είχαν ξαναπεράσει, είχαν ξαναμιλήσει μαζί τους, συναντήθηκαν στους αγώνες του κλάδου.

Η πλειοψηφία είναι γυναίκες εργαζόμενες, νέες σε ηλικία αλλά και σε εργασιακή εμπειρία. Γυναίκες που αγωνιούν για τη ζωή τους, που αντιλαμβάνονται ότι πλήττονται τα δικαιώματά τους, που καταλαβαίνουν ότι ζουν σε ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα. Οι εργαζόμενες βλέπουν ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να αντιδράσουν, να παλέψουν για τα δικαιώματα και την ίδια τους τη ζωή.

Ενα διαφορετικό σκηνικό στήθηκε προχτές στην Ομόνοια, έξω από το «χλιδάτο» πολυκατάστημα Hondos...
Η κουβέντα περιστρεφόταν γύρω από την απεργία της Τετάρτης για το ωράριο. «Καλά που ήσασταν εδώ και το κλείσατε (σ.σ. το πολυκατάστημα)» λένε αρκετές εργαζόμενες, ζητώντας να μάθουν ποιος είναι ο αγωνιστικός σχεδιασμός του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων από εδώ και πέρα.

Οι προκηρύξεις γίνονται ανάρπαστες και διαβάζονται με προσοχή, έστω και «στο πόδι». Μεγάλη προθυμία έδειξαν οι νέες εργαζόμενες και στη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων της ΚΝΕ, που αφορούν τις συνθήκες εργασίας και τις απόψεις των εργαζομένων. Οι περισσότερες τα επιστρέφουν συμπληρωμένα στα μέλη της ΚΝΕ με το σχόλασμα. Αλλες κάθονται στη σειρά πίσω από τον πάγκο του ταμείου και τα συμπληρώνουν, για να τα δώσουν επιτόπου.

«Πότε θα ξανάρθετε;» ρωτάνε, δείχνοντας πόσο χρήσιμη και αποτελεσματική είναι η εξόρμηση και η παρέμβαση στους χώρους δουλιάς.

Μηχανοστάσιο ΕΘΕΛ

Την ίδια ώρα, στο μηχανοστάσιο της ΕΘΕΛ είναι επίσης στημένα τα ταμπλό και τα συνθήματα της ΚΝΕ και παίζει ασταμάτητα το βίντεο για τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης που έχει επιμεληθεί η Οργάνωση Αθήνας, καλώντας τους νέους εργαζόμενους «στον αγώνα για τη ζωή τους».

Ολοι έχουν κάτι να πουν. Από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω της φύσης της δουλιάς τους μέχρι την εντατικοποίηση της εργασίας και την έλλειψη ακόμα και διαλειμμάτων κατά τη διάρκεια της βάρδιας τους.

Τα μέλη της ΚΝΕ τούς καλούν στον αγώνα με το ΠΑΜΕ, η διάθεση μεγάλη. Είναι εξάλλου χαρακτηριστική η απογοήτευσή τους από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου, που όπως χαρακτηριστικά λένε «παίζουν παιχνίδια» στις πλάτες των εργαζομένων.