«Εφυγε» ο αντιφασίστας Κλοντ Σιμόν
Τρίτη 12 Ιούλη 2005

Η αντιφασιστική αντίσταση και λογοτεχνία έχασε μια επιφανή μορφή της. Τον σπουδαίο Γάλλο συγγραφέα αλλά και συμμαχητή του ισπανικού λαού κατά του φρανκικού φασισμού και μαχητή της Εθνικής Αντίστασης του γαλλικού λαού Κλοντ Σιμόν, ο οποίος, πλήρης ημερών, στα 91 του χρόνια, πέθανε στις 6/7, στο Παρίσι.

Ο Κλοντ Σιμόν γεννήθηκε στη Μαδαγασκάρη, το 1913. Ο αξιωματικός πατέρας του σκοτώθηκε στο Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, γεγονός που επέδρασε στο αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό αίσθημα του ορφανεμένου σε τρυφερή ηλικία Κλοντ Σιμόν, του οποίου η οικογένεια αναγκάστηκε να μετακομίσει στη Γαλλία και να ζήσει στη φτωχική αγροτική περιοχή του Περπινιάν. Παρά τη φτώχεια η φιλομάθεια οδήγησε το νεαρό αγρότη σε σπουδές, που έφθασαν μέχρι τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Καίμπριτζ, ενώ παράλληλα ασχολούνταν με τις εικαστικές τέχνες.

Μυημένος στις αριστερές ιδέες, ο Κλοντ Σιμόν, το 1936 εντάχθηκε σε γαλλική διεθνιστική μπριγάδα και πολέμησε στο πλευρό του ισπανικού λαού, ενάντια στον πεμπτοφαλαγγίτη Φράνκο. Επιστρέφοντας στη Γαλλία, πρωτοστατεί στο προοδευτικό λογοτεχνικό κίνημα «νέο κοινωνικό μυθιστόρημα» ή «Σχολή του βλέμματος», το οποίο ασκούσε τολμηρή κριτική στην άρχουσα αστική τάξη και φιλοφασιστική κυβέρνηση του Βισσύ. Το 1940 αιχμαλωτίζεται από τους ναζί, κλείστηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, αλλά καταφέρνει να δραπετεύσει και να πάει στο Περπινιάν, όπου παντρεύτηκε μια Ελληνίδα και όπου έζησε μετά τον πόλεμο βιοποριζόμενος ως αμπελουργός.

Με τη συγκρότηση του Αντιφασιστικού Μετώπου των Γάλλων διανοουμένων εντάσσεται σ' αυτό και μετέχει στο Διεθνές Συνέδριο Αντιφασιστών Συγγραφέων που έγινε στη Μόσχα. Με τη δημιουργία της Γαλλικής Εθνική Αντίσταση, εντάσσεται σ' αυτήν ως μαχητής της.

Οι εμπειρίες του από τον ισπανικό εμφύλιο και τον αντιφασιστικό αγώνα του γαλλικού λαού, αλλά και ο αντιφασιστικός αγώνας άλλων ευρωπαϊκών λαών έπνευσαν αρκετά μυθ-ιστορικά έργα του. Λ.χ., το «Τεντωμένο σχοινί» αφορά στον ισπανικό εμφύλιο. Το «Ιστορία» στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στην αντίσταση. Το «Η μάχη των Φαρσάλων» αφορά στη δική μας Εθνική Αντίσταση, καθώς ο Σιμόν θαύμαζε τη δική μας αντίσταση. Χαρακτηριστικά αντιφασιστικά έργα του είναι το «Ο δρόμος της Φλάνδρας», όπου ιστορεί την παράδοση της Γαλλίας στους ναζί και έπειτα υμνεί την απελευθερωτική Γαλλική Εθνική Αντίσταση και το «Ο άνεμος». Αλλα μυθιστορήματα του νομπελίστα (1985) Κλοντ Σιμόν είναι τα: «Γκιούλιβερ», «Η ιεροτελεστία της άνοιξης», «Το μέλαθρο», «Γεωργικά» (αναφέρεται στον ισπανικό εμφύλιο). «Το τραμ».