ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
Ο «γύρος» του ντόπινγκ
Τετάρτη 13 Ιούλη 2005

Ενα από τα θύματα του ντόπινγκ στην ποδηλασία, ο πρωταθλητής Ντ. Ζανέτε την ώρα της χρήσης αναβολικών στον ποδηλατικό γύρο Ιταλίας. Ο Ντ. Ζανέτε πέθανε στις 10 Γενάρη 2003
ΓΑΛΛΙΑ.--

Μπορεί οι υπεύθυνοι του διεθνούς ποδηλατικού γύρου Γαλλίας (ενός από τους ιστορικότερους αγώνες στο χώρο της ποδηλασίας) να προσπάθησαν φέτος να σώσουν την αξιοπιστία του, μετά το σκάνδαλο με χρήση αναβολικών που είχε ξεσπάσει πριν από λίγα χρόνια, αλλά αυτό δε φαίνεται να το πέτυχαν. Χτες ήρθε το πρώτο «θετικό δείγμα» για να ταράξει για μια ακόμη φορά τα... νερά. Ο Ρώσος ποδηλάτης Πετρόφ, της ομάδας «Lampre», τέθηκε εκτός της διοργάνωσης, μετά το σχετικό έλεγχο στον οποίο υποβλήθηκε πριν την έναρξη του 10ου ετάπ. Οι διοργανωτές δεν ανακοίνωσαν ποια ακριβώς ουσία βρέθηκε στον οργανισμό του Πετρόφ μετά την εξέταση του αίματος, ωστόσο γίνεται λόγος για μη φυσιολογικά επίπεδα στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Μέχρι στιγμής 96 συνολικά αθλητές έχουν υποβληθεί σε έλεγχο ντόπινγκ.

Ας σημειωθεί πάντως ότι το άθλημα της ποδηλασίας είναι από αυτά που τα τελευταία χρόνια έχει... χτυπηθεί κατά πολύ από τη μάστιγα των αναβολικών. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης στη συνεχώς αυξανόμενη παρουσία αναβολικών στις διοργανώσεις της ποδηλασίας έχει και η - ουσιαστικά - απροθυμία των αρμοδίων να την αντιμετωπίσουν. Εχουν αποδεχτεί, επειδή τους εξυπηρετεί, τη σύνδεση επιτυχίας - ανταλλαγμάτων, αλλά και την επιβολή υπεράνθρωπων συνθηκών (που οδηγούν στη λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων) με σκοπό την κερδοφορία των χορηγών.

Στόχος τους δεν είναι η πραγματική αντιμετώπιση του ντόπινγκ αλλά οι εντυπώσεις. Χαρακτηριστικά, περίπου 10 ημέρες πριν την επίσημη έναρξη της διοργάνωσης, οι διοργανωτές είχαν δηλώσει ότι οι ποδηλάτες που θα μετέχουν φέτος δεν πρόκειται να υποβληθούν σε έλεγχο ντόπινγκ. Αιτία γι' αυτό ήταν το γεγονός ότι τα μηχανήματα εντοπισμού αυξητικής ορμόνης στον οργανισμό των συμμετεχόντων δεν είναι ακόμα έτοιμα. Οπως υποστήριξε ο διευθυντής του εθνικού γαλλικού εργαστηρίου αντι-ντόπινγκ, Ζακ Ντεσορί, τα σχέδια των διοργανωτών έμειναν στα χαρτιά για οικονομικούς λόγους. «Αντιμετωπίζουμε γιγάντιο πρόβλημα με την προμήθεια αντισωμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.