ΥΠΟΘΕΣΗ «BALCO»
Φινάλε... βολικό για όλους
Σάββατο 16 Ιούλη 2005

Associated Press

Ο,τι ακούσαμε... ακούσαμε για την υπόθεση BALCO. Τώρα πλέον ανήκει στο... παρελθόν (!!!)
Πολύ κακό για το τίποτα. Αλλωστε το ζητούμενο είναι να προστατευτεί το σύστημα. Ακόμα και όταν ξαφνικά εμφανίζονται... αλήθειες, αποκαλύψεις, σκάνδαλα κλπ. αυτό γίνεται πάντα με ελεγχόμενο τρόπο προκειμένου να μην ταρακουνηθούν τα θεμέλια. Ο λόγος για το θέμα του ντόπινγκ στον αθλητισμό. Το ότι πάντα οι τεχνικές χρήσης αναβολικών προηγούνται των αντίστοιχων καταπολέμησής τους είναι σίγουρο. Το ότι πάντα βγαίνουν στην επιφάνεια «σκάνδαλα» εκ των υστέρων πάντα και αφού πρώτα έκαναν τη δουλιά τους είναι και αυτό σίγουρο. Ακόμα πιο σίγουρο όμως είναι ότι στα πλαίσια του κυνηγιού της επιτυχίας που φέρνει τα λεφτά των χορηγών και των πολυεθνικών μπορεί να γίνουν και συμβιβασμοί ακόμα και για πράγματα που μοιάζουν κραυγαλέα. Η τελευταία εξέλιξη φανερώνει του λόγου το αληθές.

Ετσι ο ιδρυτής του φαρμακευτικού εργαστηρίου (BALCO) το οποίο ευθύνεται για ουκ ολίγα ρεκόρ, ιδίως στα σπριντ, Βίκτορ Κόντε Τζούνιορ, επρόκειτο να δικαστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη μαζί με όλους όσοι είχαν εμπλακεί (Μάριον Τζόουνς) στο σκάνδαλο των στεροειδών (THG). Μετά όμως από διαβουλεύσεις που κράτησαν βδομάδες, ο εν λόγω αποφάσισε να έρθει σε συμβιβασμό με την Εισαγγελία του Σαν Φρανσίσκο και έτσι καλείται να εκτίσει ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών, ανάλογο διάστημα παρακολούθησης από τις Αρχές, να πληρώσει πρόστιμο και να εκτίσει ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή.

Μετά από όλα αυτά βέβαια είναι φανερό πως η δίκη δε θα γίνει ποτέ και έτσι αθλητές - κλειδιά, δε θα χρειαστεί να καταθέσουν. Η δικηγόρος του Κόντε μάλιστα, Μάρι ΜακΝαμάρα, τόνισε σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης: «Ο πελάτης μου ήταν υπεύθυνος σε όλη την πορεία της υπόθεσης και το μόνο που επιθυμεί είναι να την αφήσει στο παρελθόν». Ο αντιπρόεδρος της BALCO, Τζέιμς Βαλέντε, έχει ήδη κινήσει παρόμοιες διαδικασίες, κάτι που άπτεται και στις προθέσεις προπονητών και αθλητών μπλεγμένων με την όλη ιστορία.