«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΑΓΟΡΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
«Φυσική» εκχώρηση στο μεγάλο κεφάλαιο

Παρουσιάστηκε το προσχέδιο νόμου της ΡΑΕ για την ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας 55/2003 και την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου

Τρίτη 19 Ιούλη 2005

Λίγες μέρες μετά το προσχέδιο νόμου για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η κυβέρνηση ...ξαναχτυπά με το προσχέδιο νόμου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την «απελευθέρωση» και της αγοράς του φυσικού αερίου. Με το συγκεκριμένο προσχέδιο επιδιώκεται η ενσωμάτωση στο ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο της κοινοτικής Οδηγίας 55/2003, προκειμένου να επιτραπεί στους ιδιώτες να κυριαρχήσουν και σε αυτόν τον τομέα της ενέργειας και συνολικά, στο όνομα της ...λαϊκής ευημερίας και για την πραγματική κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Η «δημόσια διαβούλευση» - με γραπτές... παρατηρήσεις - θα λήξει στις 27 του Ιούλη και θα ακολουθήσει η κατάθεση στη Βουλή.

Στο προσχέδιο προβλέπεται, όπως επιτάσσει η Οδηγία της ΕΕ, ο νομικός διαχωρισμός του κεντρικού συστήματος μεταφοράς, το οποίο σήμερα κατέχει και διαχειρίζεται η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ). Είναι μια αντίστοιχη ρύθμιση με αυτήν που θα γίνει στη ΔΕΗ με την απόσπαση από αυτήν του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο θα δημιουργηθεί, το αργότερο μέχρι τις 15/11/2006 ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ΑΕ» (ΔΕΣΦΑ), 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ, στην οποία θα μεταβιβαστεί «χωρίς δικαίωμα περαιτέρω μεταβίβασης» η κυριότητα του κεντρικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου. Τα μέλη της διοίκησης της θυγατρικής εταιρίας θα διορίζονται και θα ανακαλούνται για 10 χρόνια από τον υπουργό Ανάπτυξης.

Φυσικά στη ΔΕΠΑ συμμετέχουν ήδη με 35% τα ΕΛΠΕ και μέχρι πριν λίγους μήνες βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την ισπανική «Γκαζ Νατουράλ» για την πώληση ενός ακόμη τμήματος. Μάλιστα, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τη διακοπή των διαπραγματεύσεων και την επανέναρξή τους μετά τη θεσμοθέτηση του νέου πλαισίου. Την ίδια στιγμή, η επερχόμενη απώλεια του μονοπωλίου φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ έχει ανοίξει την ... όρεξη πολλών εταιριών, που θέλουν να μπουν στο «παιχνίδι» και να συνάψουν συμφωνίες για την απευθείας προμήθεια των πελατών, όπως των ΕΛΠΕ που έχουν την ηλεκτροπαραγωγική μονάδα με φυσικό αέριο στη Θεσσαλονίκη, της ΔΕΗ που τώρα απορροφά περίπου το 70% του φυσικού αερίου στην Ελλάδα και φυσικά όποιου άλλου πελάτη προκύψει.

Η διαχείριση, εξάλλου, του κεντρικού αγωγού μπορεί να περάσει και σε άλλα χέρια μέσω της αναζήτησης «στρατηγικού επενδυτή», αλλά και την πώληση της ΔΕΠΑ. Βασικό μέλημα της ΕΕ και της κυβέρνησης είναι να μπορούν όλοι οι ιδιώτες έμποροι να έχουν πρόσβαση στον αγωγό μεταφοράς. Από την έναρξη της ισχύος του νόμου θα προμηθεύονται φυσικό αέριο, όπως αυτοί νομίζουν (επιλέγοντες πελάτες) όλοι οι κάτοχοι άδειας συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας με ετήσια κατανάλωση άνω των 100.000 MWh. Από τις 15/11/2008 οι ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης και οι μη οικιακοί πελάτες εκτός των γεωγραφικών ορίων των ΕΠΑ. Από τις 15/11/2009 θα μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα προμηθευτή και οι οικιακοί πελάτες που δεν ανήκουν στα γεωγραφικά όρια κάποιας ΕΠΑ.