Προτάσεις για έναν ιδανικό τρομονόμο
Κυριακή 24 Ιούλη 2005

1. Ο ατάλαντος εφ' όλης της ύλης κ. Μεϊμαράκης μιλούσε κουνώντας το δάχτυλό του στους εργαζομένους, απειλώντας για εκλογές αν δεν ακολουθήσουν τις νουθεσίες του. Δίπλα του η αυτού μετριότης κ. Βουλγαράκης τόνιζε, χωρίς να απειλεί κανέναν, πως θα εφαρμόσει τον τρομονόμο είτε έτσι είτε αλλιώς.

2. Τι Μανιαδάκης, τι Βουλγαράκης...

3. Η ελευθερία μας δοκιμάζεται με αφορμή ένα γήπεδο θανάτου, μπροστά σ' έναν μακάβριο αγώνα πιγκ-πογκ μεταξύ Ιρακινών που πολεμούν για την ανεξαρτησία τους από τις δυνάμεις κατοχής.

4. Θα παρακολουθούνται όλα τα τηλέφωνα, δήλωσε ο Βουλγαράκης. Πολύ θα ήθελα να έχω μια λίστα με τα ονόματα των χαφιέδων που θα με παρακολουθούν, και να μάθω, εκτός από την παρακολούθηση, τι άλλο κάνουν τον ελεύθερο χρόνο τους, αν έχουν χόμπι, σε τι... θεό πιστεύουν, αφού, είτε το θέλω είτε όχι, τέτοια αφοσίωση από δω και στο εξής, εκτός από το σκύλο μου, μόνο από τους χαφιέδες θα έχω.

5. Προτείνω, μετά τα μνημεία στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και στον Αϊ - Στράτη που εγκαινίασε με θράσος ο Καραμανλής, να στηθούν και μνημεία του άγνωστου χαφιέ σε διάφορα σημεία της Αθήνας, θα είμαστε στα εγκαίνια με τα γιαούρτια μας.

6. Αφού αρχίσει να εφαρμόζεται ο τρομονόμος, μια φορά το χρόνο είναι καλό να καθιερωθεί ο χορός των χαφιέδων. Κάτι σαν χοροεσπερίδα, όπου θα προσέρχονται, εκτός από τους κυβερνητικούς, και τα θύματα των χαφιέδων με ευπρεπή ενδυμασία, δηλαδή τίποτα να μη θυμίζει αραβικό κόσμο.

7. Στο πλαίσιο του τρομονόμου, θα ήθελα να γίνεται διαγωνισμός διηγημάτων των χαφιέδων. Το βραβείο να το δίνει γνωστός εκδοτικός οίκος και να συνοδεύεται από μεγάλο χρηματικό ποσό. Βραβεύοντας τη φαντασία του χαφιέ μας, ανεβάζουμε το ζήλο του, όχι μόνο για μια καλή παρακολούθηση, αλλά και για μια θεατρικά στημένη συνωμοσία - φυσικά της Αλ Κάιντα - που θα εμπλουτίζεται με φανταστικούς διαλόγους των ταλαντούχων χαφιέδων μας.

8. Αφού, κατά τον κ. Βουλγαράκη, δεν υπάρχει τίποτα κρυφό, επιθυμώ ο χαφιές μου να μπορεί να μένει ορισμένες μέρες στο σπίτι μου, να του δώσω κι ένα ζευγάρι κλειδιά για να διαλέγει εκείνος τις ώρες που τον διευκολύνουν για το έργο του. Επίσης, θα πρέπει η κυβέρνηση να κατανοήσει πως είναι απαραίτητο οι πολίτες να γίνουν οπλίτες και να οπλοφορούν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Γιατί, φανταστείτε, εκεί που κάθεσαι ήσυχος στο καφενείο της γειτονιάς σου να εμφανιστεί μεσημεριάτικα η Αλ Κάιντα... Τι κάνεις; Τους μιλάς για το Κοράνι; Ή για τον ξάδερφό σου, που δουλεύει στα Εμιράτα;

9. Θα ήθελα, επίσης, να έχω τη χαρά και το δικαίωμα, που εκπορεύεται από τη φύση της εργασίας μου, της λογοτεχνικής, να δίνω εγώ το όνομα στον χαφιέ μου, αντιγράφοντας εκείνα που συναντώ σε διάφορες κυνηγετικές λέσχες και τα οποία μας παραπέμπουν στην πίστη των τετραπόδων φίλων μας, όπως Ντικ, Αζόρ, Τζακ κ.ο.κ.

Τέλος, προτείνω τα ετήσια καλλιστεία τρομονόμου. Καλός ο χαφιές που βασανίζει το μυαλουδάκι του, αλλά και οι κοιλιακοί δεν πρέπει να υστερούν, λόγω του ότι αυτή η δουλιά απαιτεί πολύ κυνήγι και ως εκ τούτου δυνατούς μύες για όλο και μεγαλύτερες αντοχές.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ