ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
Τα δηλητήρια πνίγουν την πρωτεύουσα
Κυριακή 24 Ιούλη 2005

Με ...«θάλαμο αερίων» μοιάζει τις περισσότερες μέρες του χρόνου η ατμόσφαιρα της πρωτεύουσας, καθώς παλιοί και νέοι ρύποι ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια, θέτοντας διαρκώς σε κίνδυνο την υγεία των εκατομμυρίων κατοίκων της. Ιδιαίτερα, μάλιστα, τα αιωρούμενα σωματίδια και το όζον, δύο από τους πιο επικίνδυνους ρύπους, την προηγούμενη χρονιά έδειχναν να ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο, σύμφωνα με την επίσημη ετήσια Εκθεση της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΕΧΩΔΕ για το 2004, η οποία κατατέθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες.

Οπως καταγράφεται στην Εκθεση αυτή, οι δύο προαναφερόμενοι ρύποι, μαζί με το διοξείδιο του αζώτου, παρουσιάζουν στους περισσότερους σταθμούς μέτρησης αυξημένες τιμές, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Δηλαδή, κάθε ...πέρσι και καλύτερα!

Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι τώρα πια δεν υπάρχει περιοχή σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο που να μην την αγγίζει το πρόβλημα του νέφους. Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν κάνει εξαίρεση ούτε στις λεγόμενες «καλές περιοχές» της πρωτεύουσας και δεν περιορίζεται πλέον να κάνει την εμφάνισή του στο κέντρο της πόλης και σε ορισμένους υποβαθμισμένους δήμους.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η Λυκόβρυση, όπου την περασμένη χρονιά μία στις δύο μέρες οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων μετρήθηκαν πάνω από τα επιτρεπτά όρια, ενώ για 16 μέρες η περιοχή είχε υπέρβαση και στο όζον. Αλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι Θρακομακεδόνες, όπου για 30 μέρες καταγράφηκε υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης κοινού για το όζον και άλλες 24 μέρες σημειώθηκε υπέρβαση ως προς τα αιωρούμενα σωματίδια. Αυξημένες, όμως, τιμές είτε στον έναν ρύπο είτε στον άλλον, είτε και στους δύο μαζί, είχαμε και σε άλλες περιοχές, όπως την Αγία Παρασκευή, το Μαρούσι, το Γαλάτσι, την οδό Αριστοτέλους, το κέντρο του Πειραιά, του Ζωγράφου (Γουδί), την Ελευσίνα, τα Ανω Λιόσια, τη Νέα Σμύρνη, το Βοτανικό (Γεωπονική) και το Περιστέρι...


Σύμφωνα με την Εκθεση, πρόβλημα θα υπάρξει και για το διοξείδιο του αζώτου, όπου υπερβάσεις της μέσης ετήσιας τιμής σημειώθηκαν σε δύο σταθμούς του κέντρου της Αθήνας, αφού δε θα καλύπτονται τα αυστηρότερα όρια που θα ισχύουν από το 2010. Το ίδιο πρόβλημα ομολογείται ότι θα υπάρξει και για το μονοξείδιο του άνθρακα, καθώς από τις αρχές του 2005 ισχύουν αυστηρότερα όρια, αλλά και στο βενζόλιο, καθώς θεωρούνται βέβαιες οι υπερβάσεις των ορίων που θα ισχύσουν από το 2010.

Το πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα, προκύπτει από έρευνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με αυτήν, η ατμοσφαιρική ρύπανση (και κυρίως τα αιωρούμενα σωματίδια και το όζον) μειώνει το προσδόκιμο μέσο όρο ζωής κατά εννέα μήνες και αυξάνει τις αναπνευστικές παθήσεις, όπως τη βρογχίτιδα και το άσθμα. Περίπου 400.000 Ευρωπαίοι, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, χάνουν κάθε χρόνο πρόωρα τη ζωή τους, εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ ειδικότερα τα αιωρούμενα σωματίδια προκαλούν 110.000 επιπλέον νοσηλείες το χρόνο με σοβαρές παθήσεις.

Η μόνη που δε δείχνει να ανησυχεί με αυτήν την κατάσταση είναι η κυβέρνηση, που, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, αρκείται στις καταγραφές. Παράλληλα, προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα, ξεπουλά και τσιμεντοποιεί τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου, αντί να τους αυξήσει, προκειμένου να εξυπηρετήσει τη βουλιμία και τις προσδοκίες για κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου...




Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ