ΝΕΦΟΣ - ΚΑΥΣΩΝΑΣ
Καζάνι που βράζει η Αθήνα

Το θερμόμετρο χτύπησε 40 βαθμούς και οι ρύποι ξεπέρασαν τα όρια συναγερμού

Πέμπτη 21 Ιούλη 2005

Σε κόλαση είχε μετατραπεί χτες η πρωτεύουσα με το θερμόμετρο να έχει καρφωθεί στους 40 βαθμούς Κελσίου και τα δηλητήρια του νέφους να εκπέμπονται σε τιμές εκτός ορίων, απειλώντας την υγεία των εκατομμυρίων κατοίκων της.

Ωστόσο, η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, που κατάντησαν με την πολιτική τους την πρωτεύουσα το χειμώνα να πνίγεται με τα νερά της βροχής και το καλοκαίρι να ασφυκτιά από το δίδυμο καύσωνα - νέφους, αρκέστηκε να εκδώσει κάποιες ανούσιες συστάσεις, ανήμπορες να σώσουν τους κατοίκους.

Ειδικότερα, το ΥΠΕΧΩΔΕ, με χτεσινή του ανακοίνωση, και ελπίζοντας ότι θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της ΕΜΥ για μείωση σήμερα των φαινομένων, συνιστά:

Το ΥΠΕΧΩΔΕ έκανε τις συστάσεις αυτές όταν το όζον έφτανε στη Λυκόβρυση τα 316 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ξεπερνώντας το όριο προειδοποίησης κοινού που είναι 180, αλλά και το όριο επιβολής εκτάκτων μέτρων που είναι τα 240. Την ίδια ώρα το διοξείδιο του αζώτου έφτανε στην Πατησίων τα 336 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα αγγίζοντας το όριο συναγερμού των 400 μικρογραμμαρίων. Αυξημένες τιμές είχε σίγουρα και ο ρύπος των αιωρούμενων σωματιδίων, αλλά θα ανακοινωθεί σήμερα, καθώς οι μετρήσεις γίνονται σε 24ωρη βάση.


Eurokinissi

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με την ετήσια Εκθεση της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΕΧΩΔΕ, από πλευράς ατμοσφαιρικής ρύπανσης για την πρωτεύουσα ισχύει το «κάθε πέρσι και καλύτερα». Οπως καταγράφεται στην Εκθεση, όζον, αιωρούμενα σωματίδια και διοξείδιο του αζώτου παρουσιάζουν αυξημένες τιμές το 2004 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Μάλιστα, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι δεν κάνουν διακρίσεις σε «καλές» ή υποβαθμισμένες συνοικίες, καθώς βρίσκονται συχνά στα ύψη σε περιοχές όπως η Λυκόβρυση, οι Θρακομακεδόνες, το Μαρούσι, η Αγία Παρασκευή, η Νέα Σμύρνη, το Γαλάτσι, το Γουδί, εκτός από το κέντρο της Αθήνας και το κέντρο του Πειραιά, το Περιστέρι, την Ελευσίνα, το Βοτανικό και τα Ανω Λιόσια, όπου ήταν κάποτε συνηθισμένο φαινόμενο...