ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εφτασε για να πιέσει η Κοντολίζα
Παρασκευή 22 Ιούλη 2005

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες μετακινούνται στην περιοχή της Γάζας
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Εφτασε, χτες το βράδυ, στο Ισραήλ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Η Κοντολίζα Ράις συναντήθηκε, αμέσως, με τον Ισραηλινό ομόλογό της, Σιλβάν Σαλόμ. Σήμερα, θα έχει επαφές με την υπόλοιπη ισραηλινή ηγεσία, ενώ το Σάββατο θα μεταβεί στη Ραμάλα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων της Ράις αναμένεται να είναι η οικονομική βοήθεια 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζήτησε το Ισραήλ για να προχωρήσει στην αποχώρηση, αλλά και το ενδεχόμενο επίσπευσης της έναρξης της αποχώρησης.

Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή εκτιμάται ότι θα ζητήσει από την Ράις να εκμαιευθούν δεσμεύσεις από το Ισραήλ ότι θα προχωρήσει σε εφαρμογή του «οδικού χάρτη» καθώς και σε άλλες αποχωρήσεις από κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Τα παλαιστινιακά αιτήματα δε φαίνεται να έχουν πολλές πιθανότητες, αφού η ισραηλινή ηγεσία έχει ξεκαθαρίσει ότι θα διατηρήσει τα μεγάλα εποικιστικά μπλοκ της Δυτικής Οχθης. Χτες, μάλιστα, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα, ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν μετέβη στον εποικιστικό συγκρότημα Αριέλ, 18.000 κατοίκων, όπου διαβεβαίωσε ότι η περιοχή θα παραμείνει στο Ισραήλ και πιθανότατα θα ενσωματωθεί και στο διαχωριστικό τείχος.

Πιέσεις, και προφανώς πολύ αποτελεσματικότερες, θα ασκήσει και η Ράις στην Παλαιστινιακή Αρχή, ζητώντας «καταστολή των τρομοκρατών». Ηδη, η Ουάσιγκτον έχει στείλει 3 ανώτερους αξιωματούχους που επιβλέπουν τις στρατιωτικές, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Χτες, πάντως, σχετική ηρεμία επικρατούσε στη Λωρίδα της Γάζας, όπου δε σημειώθηκαν νέες ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις. Ο υπουργός, όμως, Πολιτικών Υποθέσεων, Μουχάμαντ Ντάχλαν, ιδιαίτερα «αγαπητός» στην κυρία Ράις, έριξε «λάδι στη φωτιά», δηλώνοντας ότι η «Χαμάς» υποκινεί πραξικόπημα με στόχο την ανατροπή της Παλαιστινιακής Αρχής, γιατί αλλιώς πώς θα εξηγηθεί η επίθεση με αντιαρματικές ρουκέτες σε αστυνομικό τμήμα;» Κατά τη γνώμη του Ντάχλαν, η «Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει ακόμη κάνει τίποτε σημαντικό για να αντιμετωπίσει αυτόν τον κίνδυνο»...

Αποκλιμακωμένη ήταν η κατάσταση και πέριξ της Γάζας, όπου παραμένει ένας μικρός αριθμός διαδηλωτών διαφωνούντων με την αποχώρηση. Παρ' όλα αυτά, σημειώθηκαν μικροεπεισόδια όταν ορισμένοι από αυτούς προσπάθησαν να κόψουν το συρματόπλεγμα κοντά στο πέρασμα Κισουφίμ και να εισέλθουν στον εποικισμό Γκους Κατίφ.