ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ
«Αλλοθι» για τα νέα μέτρα

Κάτω από τον πήχη του προϋπολογισμού παραμένει στο α΄ εξάμηνο του 2005 η αύξηση των δημοσίων εσόδων, ενώ η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος οφείλεται, κυρίως, στο σφαγιασμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

Σάββατο 30 Ιούλη 2005

Προαναγγελία του συνοδευτικού φορολογικού πακέτου σε βάρος των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων αποτελούν τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο α΄ εξάμηνο (Γενάρης - Ιούνης) του 2005, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Αν και τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν είναι ελλιπή - δε δόθηκαν αναλυτικοί πίνακες που να εμφανίζουν τα απόλυτα ποσά των εσόδων, εξόδων και δαπανών, αλλά επιλεκτικά κάποια ποσοστά ή νούμερα - αυτό που «βγάζει μάτι» από την πρώτη ανάγνωση των στοιχείων, είναι η δραματική υστέρηση που εμφανίζουν τα έσοδα στο πρώτο εξάμηνο. Οσον αφορά στην εμφανιζόμενη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο πρώτο εξάμηνο, αυτή οφείλεται, σχεδόν αποκλειστικά, στο σφαγιασμό των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που είθισται να αποτελεί την ...εύκολη λύση από τους εκάστοτε κυβερνώντες για τον «εξωραϊσμό» της εικόνας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκύπτει ότι τα δημόσια έσοδα εμφανίζουν αύξηση 3,6% στο πρώτο εξάμηνο. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τον ετήσιο στόχο αύξησης 11,4% που έχει τεθεί με τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στη Βουλή. Αυτό σημαίνει, πως λόγω της υστέρησης που εμφανίζει η είσπραξη των εσόδων στο πρώτο εξάμηνο, προς το παρόν «λείπουν» από τα δημόσια ταμεία περίπου 2 δισ. ευρώ. Αν, μάλιστα, συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός αύξησης των εσόδων και τους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος του έτους, τότε η διαφορά ανάμεσα στο στόχο και την πραγματική αύξηση των εσόδων, θα φτάσει τα 5 δισ. ευρώ (!) με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για την τελική διαμόρφωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να φουλάρει τις μηχανές, πράττοντας τα «δέοντα», έτσι ώστε στο επόμενο διάστημα να καλύψει τη «διαφορά». Η παρατηρούμενη «υστέρηση» των φορολογικών εσόδων που σημειώνεται στο πρώτο εξάμηνο - παρά την αύξηση των έμμεσων φόρων που εφαρμόζεται από τον Απρίλη - αποτελεί ένα σαθρό άλλοθι για την πολιτική τους, σε μια περίοδο τεράστιων φοροελαφρύνσεων σε όφελος και για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου.

Η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, στο διάστημα Γενάρη - Ιούνη του 2005 εμφανίζει τα παρακάτω: