ΣΙΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΒΡΟΥ
Ποδοπατάνε τις τιμές οι εμποροβιομήχανοι

Ανακοίνωση της Αχτιδικής Επιτροπής Β. Εβρου του ΚΚΕ

Τρίτη 2 Αυγούστου 2005

Η εκμετάλλευση των σιτοπαραγωγών γίνεται όλο και πιο στυγνή, αφού και φέτος θα εισπράξουν για το προϊόν τους την ίδια χαμηλή τιμή που τους δίνουν οι βιομήχανοι τα τελευταία πέντε χρόνια και παρ' όλο που το κόστος των αγροτικών εφοδίων ανεβαίνει συνεχώς και δεν υπάρχει και το άλλοθι της υπερπαραγωγής. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται και η εκμετάλλευση των καταναλωτών, αφού το ψωμί τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο ακριβό.

Στο Νομό Εβρου, που τέλειωσε τις μέρες αυτές ο αλωνισμός, οι αγρότες αναγκάστηκαν να παραδώσουν την παραγωγή τους προς 7 με 8 λεπτά και στην καλύτερη περίπτωση προς 12 λεπτά το κιλό. Οι παραγωγοί εκφράζουν με κάθε τρόπο την απογοήτευσή τους για τις εξευτελιστικές αυτές τιμές, με τις οποίες, όπως δηλώνουν, δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το κόστος παραγωγής. Παράλληλα, είναι αγανακτισμένοι γιατί, όπως λένε, οι έμποροι και οι βιομήχανοι παίρνουν τζάμπα την παραγωγή τους, αλλά τα παράγωγα του σίτου πουλιούνται πανάκριβα. Μάλιστα, η σχέση σίτου ψωμιού από 3 προς 1 που ήταν παλιότερα, τώρα ξεπερνάει το 8 προς 1.

Την κατάσταση που επικρατεί και στον τομέα αυτό της αγροτικής μας οικονομίας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή Β. Εβρου του ΚΚΕ, επισημαίνοντας, πως για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής, που στερεί από τη χώρα μας τεράστια ποσά για την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου έχουν στενούς συμπαραστάτες τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ.

«Σοβαρές όμως ευθύνες, συνεχίζει, έχουν και οι Δημοτικές και Νομαρχιακές αρχές της περιοχής μας, που όχι μόνο παρακολουθούν σαν ξένοι την καταστροφή της αγροτικής οικονομίας, το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και την ερήμωση της υπαίθρου, αλλά και σαν καλοί πλασιέ της ΕΕ ανέλαβαν εργολαβικά την προπαγάνδιση της νέας καταστροφικής ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, οργανώνοντας διάφορες φιέστες έναντι λίγων "αργυρίων"».

Η Αχτιδική Επιτροπή Β. Εβρου του ΚΚΕ καλεί τους αγρότες να βγάλουν τα δικά τους πολιτικά συμπεράσματα, να μετατρέψουν την αγανάκτησή τους σε πολιτικό αγώνα, να απεγκλωβιστούν εδώ και τώρα από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και να ενισχύσουν μαζικά το ΚΚΕ.