«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Οξύνονται τα προβλήματα για τους μετανάστες
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2005

Από παλιότερη κινητοποίηση μεταναστών
Με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ για τους μετανάστες, τα προβλήματά τους παραμένουν και μάλιστα ορισμένα οξύνονται. Δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού βάση του κειμένου είναι οι αποφάσεις και η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Τα παραπάνω τονίζει, μεταξύ άλλων, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» σε σχετικό υπόμνημα που επέδωσε αντιπροσωπεία της στα κόμματα και τον υπουργό Εσωτερικών, χτες το απόγευμα και προχτές το βράδυ αντίστοιχα.

Στο υπόμνημα τονίζεται ότι ιδιαίτερο γνώρισμα του νομοσχεδίου είναι η διαιώνιση της πολιτικής ομηρίας των μεταναστών, αφού παραμένουν σαν προϋποθέσεις χορήγησης άδειας παραμονής, η σύμβαση εργασίας και τα ένσημα και επιπλέον υπουργοί της εκάστοτε κυβέρνησης - ανάλογα με τις επιθυμίες της εργοδοσίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης - θα καθορίζουν όχι μόνο τον αριθμό των απαραίτητων ενσήμων για τη χορήγηση ετήσιας άδειας παραμονής, αλλά και το είδος και το πλήθος των όποιων άλλων δικαιολογητικών απαιτούνται.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» εξηγεί ότι το νομοσχέδιο οξύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, όπως την οικογενειακή συνένωση. Προβλέπει απελάσεις, όταν στα χρόνια της παραμονής (διαμονής) τους αναπτύσσουν μη αρεστή συνδικαλιστική και πολιτική δραστηριότητα. Επιβάλλει το ηλεκτρονικό φακέλωμα και μάλιστα των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων (φιλοσοφικές, θρησκευτικές, πολιτικές, συνδικαλιστικές απόψεις και δραστηριότητες).

Στον αντίποδα η «Δημοκρατική Συσπείρωση» ζητά μεταξύ άλλων: Να νομιμοποιηθούν όλοι οι μετανάστες που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, έτσι ώστε να έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της χώρας μας. Οσοι μπορούν να αποδείξουν ότι διαμένουν πάνω από μια πενταετία στη χώρα μας, να εμπίπτουν στην κατηγορία του «επί μακρόν διαμένοντος», άσχετα από το αν είχαν ή όχι άδεια παραμονής.

Η σύμβαση εργασίας και τα ένσημα αποτελούν δικαίωμα των μεταναστών και ταυτόχρονα υποχρέωση των εργοδοτών και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αποτελούν προϋπόθεση για την ανανέωση της άδειας παραμονής και εργασίας. Πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι και να τιμωρούνται αυστηρά οι παραβάτες.

Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες πάνω από 65 ετών που συντηρούνται από τα παιδιά τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να απαλειφθούν οι διατάξεις που περιορίζουν τη χορήγηση αδειών για ανθρωπιστικούς λόγους και να μην καταργηθεί η αυτεπάγγελτη αναστολή απέλασης. Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες χορήγησης και ανανέωσης των αδειών παραμονής, καθώς και επανένωσης οικογενειών.