«Λίστα» προβλημάτων στον «Ευαγγελισμό»

Υπόμνημα της επιτροπής  της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου προς τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο

Πέμπτη 1 Ιούνη 2000

Νοσηλεία στο σαλονάκι είναι το αποτέλεσμα της καθυστέρησης των έργων ανακαίνισης
Οι τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού, οι καθυστερήσεις των έργων που ξεκίνησαν πριν δέκα μήνες και ο υπερβολικός αριθμός των επειγόντων περιστατικών στα εξωτερικά ιατρεία έχουν γονατίσει στην κυριολεξία τον «Ευαγγελισμό», το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας.

Αυτές είναι οι βασικές επισημάνσεις της Νοσοκομειακής Επιτροπής της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στον «Ευαγγελισμό» σε υπόμνημά της προς τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο και τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Φ. Μήτση.

Οι κενές οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο είναι 600 - εκ των οποίων οι 400 είναι θέσεις νοσηλευτών. Το αποτέλεσμα αυτών των ελλείψεων είναι να εργάζονται δύο νοσηλεύτριες για 45 ασθενείς στην απογευματινή και νυχτερινή βάρδια. Επίσης δε λειτουργούν το ειδικό χειρουργείο και ο χώρος ανάνηψης των επειγόντων περιστατικών, ενώ δεν είναι ανεπτυγμένες δέκα κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Εμφραγμάτων.

Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην αντικατάσταση ειδικευομένων όταν τελειώνουν την ειδικότητα.

Οι σημαντικές ελλείψεις εξοπλισμού αφ' ενός ταλαιπωρούν τους ασθενείς και αφ' ετέρου οδηγούν σε οικονομική αιμορραγία το δημόσιο προς όφελος του ιδιωτικού τομέα. Ο ψηφιακός αγγειογράφος - αγοράστηκε πριν ένα χρόνο - δεν έχει εγκατασταθεί, ενώ δεν υπάρχει και μαγνητικός τομογράφος. Το 1999 εγκρίθηκαν πάνω από 10.000 μαγνητικές τομογραφίες στα ιδιωτικά κέντρα, που στοίχισαν πάνω από ένα δισ. δραχμές. Οι γιατροί του νοσοκομείου επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητη η λειτουργία και δεύτερου αξονικού τομογράφου, ενώ ο τομέας Καρδιολογίας - Καρδιοχειρουργικής χρειάζεται δεύτερο χειρουργικό τραπέζι και αιμοδυναμικό εργαστήριο και διπλασιασμό των κλινών της μονάδας καρδιοχειρουργικής ανάνηψης.

Το νοσοκομείο, σύμφωνα με το υπόμνημα, λόγω του υπερβολικού αριθμού προσερχομένων στα τακτικά ιατρεία και στα επείγοντα - λόγω της ανυπαρξίας και δυσλειτουργίας δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - τείνει να απολέσει το δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο χαρακτήρα του. Η νοσοκομειακή επιτροπή του «Ευαγγελισμού» υπογραμμίζει ότι ο χαρακτήρας του νοσοκομείου θα αλλοιωθεί πλήρως, αν λειτουργεί καθημερινά έστω και οχτώ ώρες η γενική εφημερία και αν λειτουργήσουν απογευματινά εξωτερικά ιατρεία, ενώ ζητά την ουσιαστική συμμετοχή του ΝΙΜΤΣ στη γενική εφημερία.

Μεγάλη είναι, σύμφωνα με το υπόμνημα, η καθυστέρηση στα έργα αναβάθμισης των κλινών της πτέρυγας ΑΧΕΠΑ - η ανακαίνιση έπρεπε να γίνει σε 90 μέρες, αλλά ένα χρόνο μετά δεν έχει ολοκληρωθεί. Οι γιατροί του νοσοκομείου ζητούν να μη δοθούν οι ανακαινισμένες κλίνες σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, αλλά και να γίνει έλεγχος των δαπανών ανακαίνισης των κλινών και του εγκεκριμένου από το 1997 κονδυλίου τεσσάρων δισ. δραχμών για νέα εργαστήρια και χειρουργεία.

Η νοσοκομειακή επιτροπή αναφέρεται και σε μια σειρά εργασιακών προβλημάτων του προσωπικού του νοσοκομείου, που επικεντρώνονται στην κατάργηση της μονιμότητας για τους επιμελητές Β`, στη μη ύπαρξη θεσμού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των πανεπιστημιακών, στην καθυστέρηση πληρωμών των υπερωριών του προσωπικού και στην προσαρμογή των εφημεριών με βάση τα εγκεκριμένα ποσά και όχι τις πραγματικές ανάγκες του νοσοκομείου.

Τέλος, οι γιατροί του «Ευαγγελισμού» τονίζουν ότι με την τελευταία υπουργική απόφαση έχει αποδυναμωθεί πλήρως ο ρόλος της Επιστημονικής Επιτροπής (ΕΕ) καθώς οι αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν στο διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και ζητούν την επαναφορά των παλαιοτέρων διατάξεων, καθώς και την εκπροσώπηση όλων των βαθμίδων στην ΕΕ.