ΛΑΡΙΣΑ
Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων έφερε την καταστροφή

Μεγάλες οι ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα

Τρίτη 9 Αυγούστου 2005

Η μεγάλη καταστροφή στην Τσαριτσάνη θα είχε αποφευχτεί αν είχαν κατασκευαστεί αντιπλημμυρικά έργα και είχε καθαριστεί η κοίτη των χειμάρρων που πλημμύρισαν...
Μεγάλη καταστροφή προκάλεσε η θεομηνία που έπληξε, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, το Νομό Λάρισας. Η νεροποντή, το χαλάζι και η ανεμοθύελλα «έπνιξαν» χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και σε κάποιες περιοχές πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα. Ιδιαίτερα επλήγησαν η κωμόπολη Τσαριτσάνη στην Ελασσόνα και τα χωριά Δένδρα και Πλατανούλια του Τυρνάβου. Και μπορεί, μεν, η θεομηνία να ήταν σφοδρή, αλλά οι ζημιές δεν οφείλονται μόνο σ' αυτή. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, η μεγάλη καταστροφή στην Τσαριτσάνη θα είχε αποφευχτεί αν είχαν κατασκευαστεί αντιπλημμυρικά έργα και είχε καθαριστεί η κοίτη των χειμάρρων που πλημμύρισαν.

Η Τσαριτσάνη - μια ιστορική κοινότητα στην Ελασσόνα - θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Το νερό της βροχής ξεχύθηκε στο χείμαρρο και -παρασύροντας κορμούς δέντρων, άμμο και λάσπη - «εισέβαλε» στο χωριό καταστρέφοντας δρόμους, γέφυρες, δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, και πλημμύρισε δεκάδες σπίτια και καταστήματα. Ολοκληρωτικές είναι οι ζημιές και στις καλλιέργειες της επαρχίας Ελασσόνας, καθώς «πνίγηκαν» πάνω από 600 στρέμματα με καπνό στην Τσαριτσάνη, στην Αετοράχη, στο Στεφανόβουνο, στη Γαλανόβρυση και σ' άλλα χωριά καθώς και πολλά στρέμματα με καλαμπόκι, κηπευτικά κ.ά.

Ιδια είναι η εικόνα της καταστροφής και στην επαρχία Τυρνάβου, όπου «ισοπεδώθηκαν» χιλιάδες στρέμματα δεντροκαλλιεργειών - κυρίως ροδάκινων και αχλαδιών - κι αμπελιών.

Λόγια συμπόνιας

Οι παραγωγοί των πληγεισών περιοχών βρίσκονται σε απόγνωση, συνειδητοποιώντας ότι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα. Και δεν τους παρηγορούν τα λόγια συμπόνιας που ακούν από τους αρμοδίους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Νομαρχίας Λάρισας, ούτε και οι υποσχέσεις των τοπικών βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έσπευσαν στις πληγείσες περιοχές για να δείξουν ότι δήθεν ενδιαφέρονται γι' αυτούς. Εχουν αντιληφθεί ότι τους κοροϊδεύουν και παίζουν με τον πόνο τους, για την εξυπηρέτηση προσωπικών και κομματικών επιδιώξεων.

Αυτό επισήμανε, σε δήλωσή του, και ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, ο οποίος, μαζί με τον Τ. Τσιαπλέ, γραμματέα της ΝΕ Λάρισας και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, και άλλα τοπικά κομματικά στελέχη, επισκέφτηκαν δυο φορές την πληγείσα περιοχή, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους κατοίκους. «Τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ - αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα, στη δήλωσή του ο Τ. Τσιόγκας - εγκατέλειψαν την Τσαριτσάνη μετά το αίτημά της για αυτονόμηση. Εκτοτε στην κοινότητα δεν έχει πάει ούτε ένα μηχάνημα της Νομαρχίας, δεν έχει γίνει ούτε ένα έργο. Ας αναλάβουν, λοιπόν, σήμερα τις ευθύνες τους εκείνοι που χτες έκαναν δηλώσεις».

Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ εκφράζει τη συμπαράστασή της στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τη θεομηνία κι επισημαίνει ότι για την τραγική εξέλιξη ευθύνες έχουν τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η Δημοτική Αρχή Ελασσόνας που έχουν εγκαταλείψει εδώ και χρόνια την ιστορική κωμόπολη. Και συνεχίζει: «Ακόμα και τώρα που έγινε η καταστροφή, φαίνεται η αδιαφορία τους, αφού τα 2 μηχανήματα που στάλθηκαν, έφυγαν το Σάββατο το μεσημέρι σχεδόν αμέσως μετά την αποχώρηση του νομάρχη, ενώ θα έπρεπε να σταλούν και άλλα για να καθαρίσουν την κοίτη από τις φερτές ύλες, γιατί ο κίνδυνος νέας πλημμύρας ήταν και είναι υπαρκτός σε ενδεχόμενη νέα δυνατή βροχή».

Με αφορμή την καταστροφή που υπέστη η Τσαριτσάνη, σημειώνει ότι ανάλογα προβλήματα με χειμάρρους που δεν έχουν καθαριστεί ποτέ ή δεν έχουν γίνει έργα διευθέτησης της κοίτης τους, υπάρχουν και σε άλλα χωριά του Νομού Λάρισας, που σε συνδυασμό και με την έλλειψη αποχετευτικού δικτύου, όπως και στην περίπτωση της Τσαριτσάνης, εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για τους κατοίκους.

Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους της Τσαριτσάνης να μην επαναπαυτούν στις όποιες εξαγγελίες για ενισχύσεις που δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος των ζημιών και να απαιτήσουν την άμεση καταγραφή όλων των ζημιών που υπέστησαν σπίτια, καταστήματα, αποθήκες και χωράφια και αντίστοιχα την πλήρη και έγκαιρη αποζημίωσή τους από την κυβέρνηση.

Την πλήρη αποζημίωσή τους - συμπληρώνει - πρέπει να διεκδικήσουν και οι καπνοπαραγωγοί, ιδιαίτερα των ποικιλιών «Βιρτζίνια», που υπέστησαν ζημιές από το χαλάζι.

Παράλληλα, πρέπει να απαιτήσουν τον άμεσο και πλήρη καθαρισμό των χειμάρρων που διασχίζουν το χωριό, την επισκευή ή την εκ νέου κατασκευή των γεφυρών και πεζογεφυρών που έχουν προβλήματα, να γίνουν έργα εκβάθυνσης των χειμάρρων και να τοποθετηθούν προστατευτικά τοιχία στις όχθες τους («Πόντικας» και «Νταυρόλακας».)

Να ξεκινήσει άμεσα επίσης η αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί το δίκτυο των αγροτικών δρόμων και η γεώτρηση των «Παλιών σφαγείων» και, τέλος, να γίνει μελέτη και κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στην κωμόπολη.

Για τις καταστροφές στα χωριά Δένδρα, Πλατανούλια, Αετοράχη κ.α. η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ καλεί τους αγρότες να διεκδικήσουν την άμεση καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν από τη χαλαζόπτωση και τον σφοδρό άνεμο, στις δεντροκαλλιέργειες (αχλάδια, ροδάκινα) και στα καπνά τύπου «Βιρτζίνια» και την έγκαιρη και πλήρη αποζημίωσή τους από την κυβέρνηση.