Βιογραφικό της Αγγελικής ΒΑΛΕΟΝΤΗ - ΔΕΜΕΡΤΖΗ
Κυριακή 14 Αυγούστου 2005

Η Αγγελική Βαλεοντή - Δεμερτζή γεννήθηκε στον Παγώνδα Σάμου το 1946. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο του Παγώνδα και το εξατάξιο Γυμνάσιο Θηλέων της πόλεως Σάμου. Φοίτησε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πήρε το πτυχίο του Μαθηματικού. Δίδαξε 20 χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση, από τα οποία τα 19 στη Σάμο. Ηταν για 16 χρόνια Διευθύντρια σε σχολικές μονάδες της τεχνικής εκπαίδευσης (Τ.Ε.Λ.) στη Σάμο.

Είναι παντρεμένη και έχει δύο γιους.

Εχει αναπτύξει πλούσια κοινωνική και πολιτική δράση. Υπήρξε υποψήφια βουλευτής, υποψήφια δήμαρχος και εκλεγμένη Κοινοτική και Δημοτική Σύμβουλος. Συμμετέχει ενεργά σε πολλούς πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς, στο γυναικείο κίνημα και στο κίνημα ειρήνης. Είναι πρόεδρος της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών Σάμου, μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και πρόεδρος του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Παγώνδα «Η ΟΜΟΝΟΙΑ».

Η αγάπη της για τη φύση αναδείχτηκε, με ελάχιστες παρεμβάσεις σε πέτρες και ξύλα σμιλεμένα από το νερό και τον αέρα. Με τις λίγες γνώσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, αλλά με πολλή αγάπη και φαντασία, από το 1977 μέχρι σήμερα αποκρυπτογράφησε πλήθος ιστορίες αγάπης, θυμού, απρονοησίας, αγώνα και αισιοδοξίας. Εργα της έχουν παρουσιαστεί σε πέντε ατομικές και σε πέντε ομαδικές εκθέσεις στη Σάμο και την Ικαρία, καθώς και σε δύο πανελλήνιες του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» όπου, το 1996, το έργο της «Ζευγάρωμα» τιμήθηκε με έπαινο.

Με τον πεζό λόγο και την ποίηση ασχολείται από τα φοιτητικά της χρόνια. Κείμενα και ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε φοιτητικά έντυπα, στον σαμιακό Τύπο και σε συλλογές.

Ποιητική συλλογή της με τίτλο «Στιγμές» εκδόθηκε το 1980.