Μικρές σελίδες
Κυριακή 14 Αυγούστου 2005

Να γυρίσουμε πίσω; Πολύ πίσω. Και να βρεθούμε μακριά, στην Αλεξάνδρεια του 4ου και 5ου αιώνα; Θέλετε να μπούμε στα καπηλειά, να πάρουμε μέρος στις φιλοσοφικές διαφορές και τις διαμάχες των θρησκευτικών φανατισμών, για να γίνουμε μάρτυρες φονικών διωγμών; Γιατί; Μα επειδή ανάμεσά τους υπάρχει μια γυναίκα. Μια γυναίκα διαφορετική και σπάνια. Ξεχωριστή. Καλλιεργημένη, με σθένος και προσωπικότητα. Μια γυναίκα που ξέρει να αντιστέκεται και να υπερασπίζεται τα πιστεύω της, όποια κι αν είναι αυτά. Μια γυναίκα που θα ενοχλήσει τον Κλήρο και θα κατηγορηθεί ως μάγισσα! Το όνομα αυτής «Υπατία» (εκδόσεις «Αγκυρα»). Αυτή την όμορφη γυναίκα θα μας «συστήσει» ο συγγραφέας της καλογραμμένης αυτής ιστορικής βιογραφίας. Ο Δημήτρης Βαρβαρήγος στις «Σημειώσεις του» στο Παράρτημα του καλαίσθητου αλλά και συναρπαστικού αυτού βιβλίου, εξηγεί στον αναγνώστη το λόγο που τον ώθησε να μελετήσει για τέσσερα ολόκληρα χρόνια την εποχή, αλλά και τη ζωή αυτής της γυναίκας.

Σημειώνει: «Αυτή, λοιπόν η σημαντική προσωπικότητα της Υπατίας και η δύσκολη περίοδος του 4ου και του 5ου αιώνα, αποτελούν τις κεντρικές πηγές αυτού του βιβλίου». Και πιο κάτω: «Οι καταστροφές αρχαιολογικών ναών από τους παραβολάνους (ομάδα κρούσης της χριστιανικής κοινότητας). Οι διωγμοί των Εβραίων από την Αλεξάνδρεια. Η καταστροφή της φημισμένης βιβλιοθήκης. Η έξαρση της αλχημείας, του παγανισμού και των θαυμάτων. Το τέλος των αρχαίων θεών και πολλά παράδοξα γεγονότα».

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που συναρπάζει, ψυχαγωγεί, αλλά ταυτόχρονα μαθαίνει ή θυμίζει στον αναγνώστη αυτά που ξέχασε με το πέρασμα του χρόνου.