ΗΠΑ
Σώο το «Ντισκάβερι»
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005

Associated Press

Η ώρα της προσγείωσης του διαστημικού λεωφορείου
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μετά από παραμονή 14 ημερών στο Διάστημα το διαστημικό λεωφορείο «Ντισκάβερι» προσγειώθηκε χτες με επιτυχία στην αεροπορική βάση Εντουαρντς, στην Καλιφόρνια.

Προηγουμένως η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, ΝΑΣΑ, είχε αναβάλει τρεις φορές την επιστροφή του «Ντισκάβερι» στη Γη, λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε στην περιοχή κοντά στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα. Για λόγους ασφαλείας, οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ αποφάσισαν τελικά να αλλάξουν την κατεύθυνση του διαστημόπλοιου και η προσγείωση έγινε στην αεροπορική βάση Εντουαρντς, στην έρημο Μοτζάβε στην Καλιφόρνια.

Η αλλαγή κατεύθυνσης θα έχει και οικονομικό κόστος για τη ΝΑΣΑ καθώς το «Ντισκάβερι» μετά την επιστροφή του στη Γη θα πρέπει να μεταφερθεί πάνω σε ειδικό αεροσκάφος στη Φλόριντα, όπου είναι η βάση του. Η είσοδος του διαστημόπλοιου στη γήινη ατμόσφαιρα θεωρούνταν η πιο κρίσιμη φάση του ταξιδιού επιστροφής λόγω της πιθανότητας υπερθέρμανσής του. Το Φλεβάρη του 2003 εξερράγη με την επάνοδό του στην ατμόσφαιρα το διαστημικό λεωφορείο «Κολούμπια», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και τα επτά μέλη του πληρώματος.